Tükettiğimiz gerçek zeytinyağ mı? Kaliteli zeytinyağ nasıl anlaşılır? Üreticisi CNN TÜRK'e anlattı
Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş yapılan ürünleri açıklıyor. Zeytinyağ ise en çok usulsüzlüğün yapıldığı ürünler arasında geliyor. Peki, tüketici zeytinyağ alırken iyi mi değil mi bakarak anlayabilir mi? İyi bir zeytinyağ alırken nelere dikkat etmeli? Üreticisine sorduk...
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan taklit ve tağşiş ürünler listesinde zeytinyağı başı çekiyor. Tohum yağlarının karıştırılması, eski yağların prina yağı ile harmanlanması gibi birçok hile yöntemi kullanılıyor. Peki, gerçek ve kaliteli zeytinyağını nasıl ayırt edebiliriz? Zeytinyağı Üreticisi Bahar Alan, CNN TÜRK'e konuk olarak konuyla ilgili ipuçları verdi.
KALİTELİ ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIR?
Zeytinyağını sadece bakışla anlamak mümkün olmasa da koklama ve tadım kriterleri ile kalitesini değerlendirmek mümkün. Bahar Alan bu konuda şunları belirtiyor:
"Zeytinyağını kokladığınızda burnunuza taze yeşil elma veya yeşil muz kokusu gelmelidir. Bu kokular, yağın meyvemsiliğini ve kalitesini gösterir. Ancak yağın içinde yağlı boya veya pastel boya kokusu gibi kokular olmamalıdır; bu, yağın bozulduğunun işaretidir."
ACILIK VE BOĞAZ YANMASI: KALİTENİN GÖSTERGESİ
Zeytinyağı tadımında acılık önemli bir kalite kriteri. Alan, bu konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:
"Acılık, zeytinyağında polifenol maddesinin bulunduğunu gösterir. Boğazı yakması, karabiber yanması gibi bir his bırakması beklenir. Polifenoller, zeytindeki doğal antioksidanlardır ve sağlığa faydalıdır."
Doğal sızma zeytinyağının asit seviyesi de kalitesi açısından önemli. Bahar Alan, "Asit seviyesi, zeytinyağının minimum %0,8 olmalıdır. Asit oranı ne kadar düşükse, zeytinyağı o kadar kıymetlidir. Ayrıca, polifenol değeri 250-300’ün üzerinde olan yağlar sağlıklı kabul edilir" diyor.
RENK KRİTER DEĞİL
Bahar Alan, zeytinyağının rengi konusunda yanlış bir algıya dikkat çekti:
"Zeytinyağı yeşilden sarıya kadar her tonda olabilir ve hepsi iyi kalitede zeytinyağlarıdır. Ayrıca, yağın bulanık görünmesi, filtresiz olduğunu gösterir. Filtresiz zeytinyağı oldukça kıymetlidir, ancak kısa sürede tüketilmelidir. Eğer yağ uzun süre saklanacaksa, filtreli olanları tercih etmek daha doğru olur."
ERKEN HASAT ZEYTİNYAĞINI KALİTELENDİRİYOR
Erken hasat zeytinyağının kalitesine vurgu yapan Bahar Alan, doğru hasat zamanının önemine dikkat çekti:
"Erken hasatta zeytinin tamamen yeşil olması gerekmez. Zeytin, yeşil tonlardan alacalı hale geldiğinde hasat için ideal zamandır. Zeytinin içini açtığınızda aldığınız kokunun aynısını yağa geçirmeye çalışıyoruz."
ZEYTİN HASATINDA ÖZEN
Zeytinlerin berelenmeden toplanması gerektiğini belirten Alan, hasat yöntemlerinin önemini vurguladı:
"Zeytinleri sırıkla vurmak, ağaca zarar verir. Bu nedenle, makine kullanarak zeytinleri hasat ediyoruz."
İKLİM VE FİYATLARA ETKİSİ
Bahar Alan, iklim değişikliklerinin zeytin rekoltesine etkisini şöyle açıkladı:
"Geçen yıl global ısınma nedeniyle zor bir sezon geçirdik. Ancak bu yıl daha verimli bir yıl yaşıyoruz. Tüketiciler, kaliteli zeytinyağını daha uygun fiyatlarla tüketebilecek."
Zeytinyağı seçerken dikkatli olmak, sağlıklı ve kaliteli ürünlere ulaşmak için büyük önem taşıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son Dakika Haberleri... Rusya’da Yakalanan Berat Can Gökdemir’in Türkiye’ye İadesi Talep Edildi
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
Bursa'da yarın okullar tatil mi 22 Kasım 2024? Valilikten açıklama geldi mi?
İstanbul'da lodos: Dev dalgalar oluştu, Kalamış Sahili göle döndü
Kahvehanede dehşet anları! Pompalı tüfek ile gelip tetiğe bastı