Tüketici dostu uygulamalar yürürlükte
1 Ekim'den yani bugünden itibaren tüketicileri koruyan bir dizi düzenleme de yürürlüğe girdi. Tüketiciler kullandığı krediden ceza ödemeksizin 14 gün içinde cayabilecek. Satıcılar, sattığı ürünlerin kullanım ömrü boyunca yedek parçalarını bulundurmak zorunda olacak. İşte tüketici dostu yeni uygulamaların detayları...
Tüketici Kanunu ile Kat Mülkiyeti Kanunu'nda mart ayında yapılan değişiklikler, 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girdi. Artık tamir ya da yedek parça için serviste kalan ürünler için tüketici tazminat talep edebilecek. E-ticaret siteleri ürün ve hizmetlerin sadece satışından değil, satış sonrası hak ihlallerinden de sorumlu olacak.
Tüketicilerin temerrüde düşmesi durumunda satıcı artık kalan borcun tamamını isteyemeyecek. Tüketiciler, ceza ödemeksizin kullandığı krediden 14 gün içinde cayabilecek. Bankalar ve finans kuruluşları, faiz artışlarını anında borca yansıtamayacak. 30 gün önceden yazılı bildirim yapılacak. Tüketicinin açık talebi olmadan kredi bağlantılı sigorta yaptırılamayacak.
Yürürlüğe giren kanun ile e-ticaret cephesinde de tüketici dostu düzenlemeler hayata geçti. Buna göre, tüketiciye 30 gün içinde ulaşmayan siparişlerde tüketici sözleşmesini fesh edebilecek. Aracı internet siteleri, kesintisiz müşteri temsil hizmeti sunacak. Siteler ürünlerin teslimi, satıcı işlemleri, promosyonlar ve taahhüde aykırı hareket eden satıcıdan sorumlu olacak.
Yeni dönemde herhangi bir markaya bağlı olmayan teknik servisler, "özel servis" ibaresi kullanacak. Cep telefonu, bilgisayar, tablet gibi ürünlerin kullanım ömrü 5 yıl olarak belirlendi. Radyo-televizyon ve otomobillerin ise kullanım ömrü 10 yıl dolu. Tüketiciler, kullanım ömrü içinde yedek parça bulundurmayan satıcılardan tazminat isteyebilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Karabük'te kartpostallık görüntü! Sarıçiçek Yaylası beyaza büründü
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlara Ameliyatta 'Mide' Şoku!