Tosuncuk kaç yıl ceza alacak? Uzman isim canlı yayında anlattı
Arkasında binlerce mağdur bırakmış, yurt dışına kaçmıştı. Çiftlik Bank'ın kurucusu Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın, teslim olacağını duyurmasından kısa süre sonra Brezilya'da teslim oldu. Peki iade süreci nasıl gerçekleşecek, bundan sonra ne olacak? Merak edilen soruları Avukat Zafer İşeri CNN TÜRK canlı yayınında cevapladı.
Kamuoyunda Tosuncuk lakabıyla bilinen firari şahıs Mehmet Aydın dünya genelinde aranıyordu. Bu arama Uluslararası Polis Teşkilatı olan Interpol aracılığıyla ve kırmızı bülten diye ifade ettiğimiz en üst belge ile yapılıyordu.
Bu aramalara rağmen bulunamayan Mehmet Aydın, Türk toprağı sayılan başkonsolosluğumuza bizzat başvurarak teslim olmak istediğini beyan etti videoda. Tabi bu durum Türkiye'ye teslimini ve mahkemeye çıkarılmasındaki usulleri bir miktar değiştirdi. Zira Türk toprağında olduğu için Türk yetkililer tarafından bulunduğu yerden alınıp Türkiye'ye getirilip adli makamlarına teslim edilebileceği şeklinde bir durum tezahür etmiş oldu. Türkiye'ye getirildiğinde hakkında açılmış devam eden bir dava olduğu için vakit kaybetmeksizin yakalama kararının yerine getirilmesi ve bu karar ışığında. Yargılandığı mahkemeye çıkartılması söz konusu olacaktır.
22-23 BİN YILLA YARGILANIYOR, 32 YIL CEZA ALABİLİR
Normal şartlarda kendisinden şikayetçi olan 4 bine yakın şahıs var. Bu şahısların her biri nitelikli biçimde dolandırıldıkları iddiasında olduklarından ötürü rakamsal açıdan 22000 23000 yıl hapis cezası gibi insan ömründe gerçekleştirilemeyecek bir ceza miktarı ile yargılanıyor. Tabi ki kişi ömrü sınırlı olmasından mütevellit infaz yasalarımızda düzenleniyor ve bu tür suçlarda birden fazla kişinin dolandırılması ve böyle astronomik bir ceza miktarı ortası ortaya çıkması durumunda 32 yıllık 1 hapis cezasıyla sınırlandırılıyor. Yani yargılaması neticelerini mahkeme tarafından suçluluğu ispat edildiğinde ve hüküm verildiğinde bu kişi 32 yıl kadar hapiste kalmak durumunda olacak.
MAĞDURLAR PARALARINI ALABİLİR Mİ?
Tabii ki paranın miktarı çok büyük. Bu noktada yapılan harcamaların da kaçış aşamasındaki harcamalarında ciddi bir maliyet doğurduğu öngörülebilir. Buna rağmen o paranın yatırılması ya da değerlendirilmesi suretiyle belki de halen mevcut olduğu ve mağdurlara iade edileceği yönünde iyimser bir görüş ortaya çıkabilir. Ama yargı kanadına baktığımızda bu işin bir ceza yargısı işlediği suçtan ötürü cezalandırılması için yapılan bir yargılama faaliyeti var. Bir de hukuk yargısı dediğimiz alacak verecek işleri ile ilgilenen ayrı mahkemeler var. Yargılandığı ceza mahkemesi neticesinde verdiği kararla paraların ödenmesi noktasında bir hüküm tesis edemeyecektir. Sadece ceza almasını ve hem para cezası hem de hapis cezasıyla yaptırıma maruz kalmasını sağlayabilecektir. Bu sebeple şikayetçilerin aynı zamanda bir alacak davası prosedürü başlatması ve bu davanın akabinde de. Eğer tahsil kabiliyeti halen bulunuyorsa paralarına kavuşmak için 1 hukuki süreç izlemesi lüzum eder.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü
Son Dakika! Bolu'daki Kartalkaya Yangınında Kızı ve Torununu Kaybetti: Taptaze Filizlerim Ölmemeliydi