hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tırnakçılar nasıl çalışıyor, önlem ne olmalı?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Tırnakçılık ve zarfçılık... Yankesici ve dolandırıcıların hırsızlık yaparken kullandığı en bilinen taktiklerden biri. CNN TÜRK Muhabiri Kaan Temeltaş ve kameraman Yasin Kamaloğlu o yöntemleri araştırdı. Detayları Özel Dedektif Savaş Kurtbaba'dan dinledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Onlarca yüzlerce yöntemden biri. Ama halk bilmeli, önlem almalı. Dolandırıcılar ve yankesiciler binlerce kişiyi nasıl mağdur ediyor? Tırnakçılık, dolandırıcılık yöntemlerinin en bilinenlerinden. Her gün marketlerde ya da para alışverişi yapıldığı noktalarda tırnakçılık yapılabiliyor. Dolandırıcının el hareketleri o kadar hızlı oluyor ki çoğu zaman tırnakçılık yapıldığını anlamak bile mümkün olmuyor.

    "TIRNAKÇILIK YÖNTEMİ"

    Detayları CNN TÜRK'e uygulamalı anlatan Özel Dedektif Savaş Kurtbaba, "Yabancı uyruklu kişiler genelde bunu yapıyor. Zanlılar tırnakçılık için önce yöntemi kullanacağı işyerlerini tespit ediyor. Ve içeri giriyor. Bozuk bir Türkçe ile "Elimizde şu kadar para var. Bunu bize bozar mısınız?" diyorlar. Ardından dolandırıcı işyeri sahibine bir miktar döviz para veriyor. İşyeri sahibi dövizi bozmak için kendi cebinden ya da kasasından bir miktar para çıkartıyor. Bu sırada tırnakçı devreye giriyor. Ve işyeri sahibinin elindeki paraya bakmak istiyor. Parayı eline alıp sayarken, el hızlılığıyla hareket ediyor ki parmağıyla paralardan birkaçını avucunun içerine sarıp katlıyor. Para görünmeyecek şekilde size paranızı iade ediyor. Aslında paranın yarısı gitmiştir o anda. Tırnakçı parayı aldıktan sonra dövizi bozdurmaktan vazgeçtiğini söylüyor ve o noktayı terk ediyor. Tırnakçıları ayırt eden çok belirgin bir özellikleri var. Onlardan biriyse serçe parmağının tırnağı mutlaka uzundur. Çünkü parayı sarabilmesi için tırnağını uzun bırakmak zorundadır. Adı üzerinde tırnakçılık dedikleri olay bu" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "ZARFÇILIK" YÖNTEMİ

    Dolandırıcıların kullandığı bir diğer yöntemse zarfçılık. Bu yöntemin yapılabilmesi için içi dolu bir zarf gerekiyor. Ve sonrasında dolandırıcılık başlıyor. Özel Dedektif Savaş Kurtbaba, bu yöntemin detaylarını da anlattı. Kurtbaba, "Zarfın içerisine bir miktar para koyup altına da özel kesilmiş gazete kağıtları ya da beyaz kağıt koyar ve bunu katlar, zarfın içine koyar. Ardından zarfçılar işlemi uygulayacakları kişiyi seçerler. Genelde yaşlı kişiler olması gerekiyor. Hedef kişi bulunduktan sonra da önde giden zarfı taşır. Hedef kişi önde gidenin arkasında, onun arkasında da üçüncü kişi. Yankesiciliği yapacak üçüncü kişi bekler, ilk kişi zarfı düşürür, onun göreceği şekilde bırakır. Ve arkadan diğer yankesici gelir. 'Para mı abi? Paylaşalım abi boş ver, adam düşürdü gitti' gibi şeyler der. O arada olay yerine tekrar zarfı düşüren yankesici gelir. 'Benim zarfımı, paramı bulmuşsunuz' der. Parayı açar. 'Bu para eksik abi' der. 'Çıkar paralarını kardeşim, benim paralarım eksik bakıyım der. Önce bir bakar hatta bazıları şunu da yapıyor. Zarfın içindeki bu parayı da alıyor. Hiç bir şey bırakmıyor ona. Zarfın içini boşalttıktan sonra kapağını kapatıp 'Tamam al kardeşim paranı' diyor. Ve sonrasında yankesici hedef belirlediği kişinin o an şaşırmasından da yararlanarak olay yerini terk ediyor. Hem zarfçılıkta hem de tırnakçılıkta alınabilecek önlem aynı. O da sakın kimsenin eline para vermeyin" ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow