hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tıp dünyasında 'Cerrah' endişesi | Video

    Tıp mezunları bu yıl uzmanlık için Beyin Cerrahisi ve Jinekolojiyi neredeyse hiç tercih etmedi. Genel Cerrahi ve Kalp-Damar cerrahisi ise alt sıralara düştü. Uzmanlara göre Cerrahinin tercih edilmemesinde performans sistemi, uzun nöbetler, hekime şiddet ve açılan tazminat davaları gibi nedenler etkili.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tıpta Uzmanlık Sınavı yapıldı. Sonuçları doğrultusunda yerleştirmeler tamamlandı. Beyin cerrahisi ve kadın doğum alanlarının neredeyse tercih edilmediği, genel cerrahi ve kalp-damar cerrahisinin ise tercihte alt sıralara düştüğü belirlendi.

    Geçmiş yıllarda yarışa girilen alanlar, şimdi hiç tercih edilmiyor. Uzmanlar, bu durumun ilerleyen dönemde sağlık açısından önemli sorunlara neden olacağını belirtiyor.

    Türk Cerrahi Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Seher Demirer cerrahinin artık neden tercih edilmediğini Hürriyet Gazetesinden Meltem Özgenç'e anlattı.

    Demirer'e göre başlıca nedenlerden biri; performans sistemi nedeniyle oluşan ciddi gelir kayıpları. Mezunlar para kazanamayacağı, çok iş yükü altına girmek istemiyor.

    Sağlıkta şiddet ve yüklü tazminatlar da diğer bir neden. cerrahinin diğer branşlara göre daha fazla riski var. Demirer, "İnsanlar bu durumda ya şiddete ya da yargıya başvuruyor, doktorlar ciddi tazminat yüküyle karşılaşıyor." diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uykusuz geceler, ameliyathanede geçirilen uzun saatler de mezunları cerrahiden uzaklaştırıyor. Demirer'e göre; artık gençler ailesine, sevdiklerine zaman ayırmak istiyor.

    Öte yandan, tercihlerde alt sıralara düşen cerrahi bölümüne, tercihlerini kazanamayan mezunlar giriyor. İstemeye istemeye girdikleri cerrahi bölümünde doğal olarak kalite düşüyor. Demirer, "Bu durum da önümüzdeki dönemde kaliteli hekime ulaşmakta sorun yaşanmasına neden olacak." diyor.

    Konuyu, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke de değerlendirdi.

    Kısa sürede hayati önem taşıyan müdaheleler yapmak zorunda kalan hekimlerin yoğun ve maşakkatli bir göreve sahip olduklarını söyledi.

    Karateke, "Riski daha az branşlara göre kadın doğum hekimlerinin kazançlarında farklılık yok denecek kadar az. Önümüzdeki dönemde doğru düzgün hizmet verecek Türk Vatandaşı Kadın Doğum Uzmanı kalmayacak, bu uzmanlık alanı göçmen hekimlerle dolacak." dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow