Teknolojik ürünler için yeni adım: ''Atık Dönüşümü''
Bilgisayarlardan cep telefonlarına kadar birçok eşyanın kullanım ömürlerini uzatmak ve çevreye etkilerini azaltmak için Ticaret Bakanlığı yeni bir çerçeve oluşturdu. Amaç, yeşil dönüşüm süreçlerine odaklanılarak "atık stratejisi"nin güncellenmesi. Peki bu nasıl yapılacak? Şimdi o sorunun yanıtını getireceğiz ekranlara.
Telefondan bilgisayara ürünlerin ömrü uzatılacak
Telefondan bilgisayara kadar teknolojik ürünlerin hızlı bir şekilde "çöp" niteliğinde olmasının önüne geçilecek. Türkiye'de kaynak kullanımı yoğun, çevresel etkileri fazla olan elektronik ve bilgi ve iletişim teknolojileri, batarya ve araçlar, ambalaj, plastik, tekstil, inşaat ve bina, gıda ve biyokütle sektörlerine ilişkin atık stratejisi oluşturuldu.
Çok sayıda bakanlık ve kuruluşla birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde "Ulusal Döngüsel Ekonomi Eylem Planı" hazırlandı.
Atık Merkezleri Onarım Atölyesi'ne entegre edilecek
2028 sonuna kadar bu alanda atılacak adımların düzenlendiği planın, özellikle atık yönetimine yeni bir vizyon getirmesi hedefleniyor.
Ürünlerin tüm yaşam döngüsüne odaklanacak plan kapsamında ürün tasarımı ve üretim süreçleri, ürünlerin tüketimi, atık yönetimi ve ikincil ham maddelerin kullanımını hedefleyen 6 stratejik hedef, 23 amaç ve 55 eylem belirlendi.
Peki ne yapılacak?
Atık getirme merkezlerinin sayısı artırılacak. Buralara ikinci el satış mağazası, takas merkezi, onarım atölyesi gibi birimler entegre edilecek.
Dijital ürün pasaportu altyapısının hazırlanması, geri dönüşüme teşvik sağlanması, tek kullanımlık plastiklere yönelik düzenleme yapılması da hedefler arasında bulunuyor. Eko-tasarım teşvik edilecek, kamu alım kriterleri değişecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... Megakent bembeyaz: İstanbul için yeni uyarı geldi! Pazartesi okullar tatil olacak mı?
Kötü koku yayılan evden 7 traktör römorku dolusu çöp çıktı
Kar yağışı İstanbul'un barajlarına yaradı!
21 Şubat 2025 İptal İDO-BUDO Seferleri: Hangi Seferler İptal Edildi?
AK Parti'de gözler büyük kongrede! Değişim mesajı ve detayları... Abdulkadir Selvi yazdı