TBMM’de partilerin dağılımı nasıl oldu?
14 Mayıs milletvekili seçiminin ardından meclis tablosu da ortaya çıktı. Peki siyasi partilerin dağılımı nasıl oldu? Milletvekillerinin meslek grupları neler?
600 milletvekilinin 335'i ilk kez seçildi, 27. dönemden 219 milletvekili yeniden meclise girdi. 27. dönem öncesinde milletvekilliği yapan 46 kişi yeniden meclise girdi. 600 milletvekilinin 335'i 28. dönemde ilk kez meclise girmeye hak kazandı.
Bu sonuçlarla 381 yeni milletvekilinin bulunacağı 28. dönem parlamentosunun yüzde 63,49'u yenilenmiş oldu. İlk kez seçilen 335 milletvekilinin 148'si AK Parti, 90'ı CHP, 47'si Yeşil Sol Parti, 27'si İYİ Parti, 18'i MHP, 4'ü Yeniden Refah Partisi ve 1'i Türkiye İşçi Partisinden parlamentoya girdi.
Geçen dönem 14 partinin temsil edildiği TBMM’de yeni dönemde 5 siyasi parti grubu çatısı altında 15 partinin milletvekilleri görev yapacak. Meclis aritmetiği ise çok fazla değişmeyecek.
28. dönemde AK Parti, MHP, HÜDA PAR, Yeniden Refah Partisi, DSP, CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi, Demokrat Parti, TDP, Yeşil Sol Parti, TİP ve EMEP mecliste temsil edilen partiler oldu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yeşil Sol Parti listesinden seçime giren HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, TİP Genel Başkanı Erkan Baş yeniden milletvekili seçildi.
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ile Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, Yeşil Sol Parti Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve İbrahim Akın, meclise yeni giren genel başkanlar oldu.
Bu dönemde AK Parti en genç vekile sahip parti ünvanlını korudu. AK Parti Ankara adayı, Zehra nur Aydemir parlamentonun en genç milletvekili olacak. 28. yasama döneminde TBMM’de 30 yaş altında 5 milletvekili görev yapacak.
28. dönemin en yaşlı milletvekili olan MHP Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli'nin yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak, meclis başkanı seçimi yapılıncaya kadar geçici başkanlık görevini yapacak. Geçici başkan, yeni başkan seçimine kadar meclis başkanı yetkilerine sahip olacak.
Yeni parlamentoda Devlet Bahçeli'nin yanı sıra en yaşlı üye olarak, aynı yıl doğumlu olan Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar ile CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici de yer alacak.
28. dönem parlamentosunda 479 erkek, 121 kadın milletvekili görev yapacak. AK Parti’den 50, CHP ve Yeşil Sol Parti'den 30'ar, İYİ Parti’den 6, MHP’den 4, Türkiye İşçi Partisinden ise 1 kadın milletvekili TBMM’de yer aldı.
27. dönem parlamentosunda yüzde 17,1 olan kadın temsil oranı, 28. dönemde yüzde 20,1'e yükseldi. Meclis'e oran olarak en fazla kadın milletvekili Yeşil Sol Parti'den girdi. Yeşil Sol Parti'den sonra en çok kadın milletvekili olan partiler sırasıyla AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP oldu. 28. dönem parlamentosunda 31 ilden kadın milletvekili yer almayacak.
Yeni parlamentoda hekimden sosyoloğa, sporcudan pilota, öğretmenden çiftçiye birçok meslek grubundan milletvekilli görev yapacak. Milletvekillerinin çoğu avukatlık mesleğinden gelirken, bunu mühendisler izliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hafta sonu plan yapanlar dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Kar, sağanak, çığ, buzlanma...
HABER || Doktorlar görünce şaşkına döndü: Bütün iç organları ters yerde!
İstanbul'un barajlarında doluluk oranı yüzde 50'nin üzerine çıktı
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2025: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)
KARNELER SAAT KAÇTA VERİLECEK 2025? MEB ilkokul, ortaokul ve lise 1. dönem karne saati...