Tasarım, inşaat ve yeni AKM konuşuldu
Yıllarca bekledik, şimdi yeni AKM'yi konuşuyoruz. Mimarlık camiası da malzemeden tasarıma "Yeni nedir?" sorusuna yanıt arıyor. İstanbul'da 'Mimaride Yeni' panelinde bir araya gelen mimarlar değişen ihtiyaçları ve eski-yeni binaları konuştu. Panelin moderatörlüğünü Ahu Özyurt yaptı.
Atatürk Kültür Merkezi projesi, mimari tasarımı yeniden gündeme taşıdı. Eskiyi korumak ve yeniyi yaratmak konusu, yapı endüstri merkezinde 'Mimaride Yeni' panelinde mimari çevrelerini bir araya getirdi. Melkan Gürsel, Kerem Piker, Alparslan Ataman, Gökhan Karakuş, Prof. Dr. Murat Güvenç ve Gökhan Avcıoğlu'nun bir araya geldiği panelde AKM ve eski-yeni mimari konuşuldu.
Ama mesele sadece tasarım değil. İklim değişikliği, çevre kaygıları artık binaların da akıllı ve çevreci olmasını şart kılıyor. Yeni binalarda yalıtım sorunu çözülmüş durumda ama DYO Fabrikaları Başkan Yardımcısı Serdar Oran'ın evini yenileyeceklere önemli tavsiyeleri var: "Türkiye'deki bütün evlerde ısı yalıtım olmak zorunda artık. Enerji kimliği ile bu daha da önem kazandı. Evini yenileyecek ya da eski ev alanlara da tavsiyemiz mutlaka yalıtımı kuvvetlendirsinler. O zaten iki yılda kendisini ödeyecek."
Mimarların ortak kanısı, inşaat yapmak robot teknolojisi ile kolaylaşacak ama binaları kalıcı yapmak eskisi kadar kolay olmayacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
19 yıl önce ailesiyle gittiği piknikte kaybolmuştu... Yapay zeka ile canlandırılan fotoğrafıyla arıyorlar
Şehide veda! Gözyaşlarıyla toprağa verildi
Sanal Medyada Fenomen Oldu, Şimdi Satışta: 'Ormandaki Yalnız Ev' Yeni Hikayesini Bekliyor!
HABER... Kanlı Hesaplaşma: Sanal Medyada Başladı, Sokakta Son Buldu
Adalet Bakanlığı sözleşmeli mühendis alımı ne zaman, şartları neler?