Tarımda planlı üretim devri: Kime 'İlave üretim' desteği verilecek?
Tarımda artık üretim planlı olarak yapılıyor. Yani isteyen istediği ürünü kafasına göre yetiştiremiyor. Amaç hem su kaynaklarını verimli kullanmak hem de gıda sorununun planlı yapılan üretimle önüne geçmek. Peki, hangi ürünler nerede nasıl yetiştirilecek? Plana uymayan çiftçi desteklerden yararlanabilecek mi? Detaylar haberimizde.
Bir yanda iklim kriziyle mücadele, bir yanda gıda güvenliği. Tarım Bakanlığı bunun için tarımda üretim planlamasını bir süre önce devreye aldı.
Peki kim, nasıl üretim yapacak? Hangi desteklerden yararlanacak?
Bakanlık 33 soruda tek tek yanıtları verdi. Temel desteği, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olan, planlama kapsamındaki ürünleri havzasında yetiştiren çiftçiler ile planlama kapsamı dışında kalan diğer ürünleri üreten çiftçilerin tamamı alacak. Planlama kapsamındaki ürünler ise buğday, arpa, dane mısır, mercimek, nohut, kuru fasulye, aspir, kanola, kütlü pamuk, soya, yağlık ayçiçeği, patates, kuru soğan ile yem bitkileri. Temel destek kapsamında mazot maliyetinin %50’si ve gübre maliyetinin %25’i ödenecek.
Planlı üretim desteği kime verilecek?
Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten bütün çiftçilere temel desteğe ilave olarak planlı üretim desteği verilecek. Bu kapsamda mazot maliyetinin tamamı ve gübre maliyetinin yarısı ödenmiş olacak. Süt havzası olarak belirlenen illerde, yani Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elâzığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli'de yem bitkileri üretimine %50 ilave planlı üretim desteği verilecek. Su kısıtı havzalarında planlı üretime uygun üretim yapan üreticilere ilave destek verilecek.
Planlı üretime uymazsa destek kesilecek
Özel kanunlarla belirlenmiş ruhsata veya izne tabi ürünler; örneğin şeker pancarı, fındık, tütün gibi ürünler; araştırma ve geliştirme amaçlı üretilen ürünler; teknik komite tarafından miktarı belirlenen ve çiftçinin kendi ihtiyacını karşılamak üzere ürettiği, ticarete konu olmayan zati ihtiyaçlar için tarımsal üretim planlaması yönetmelik hükümleri uygulanmaz.
Peki, Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretiminde planlamaya uymadığı tespit edilen çiftçiler için ne uygulanacak? Önce 12 ay içinde planlamaya uygun üretim yapmaları konusunda yazılı olarak uyarılacaklar. Bildirim tarihini takip eden 12 ay sonunda uygun olmayan faaliyete devam eden çiftçiler, uyarı tarihinden itibaren beş yıl süreyle Bakanlığın hiçbir destekleme programından yararlanamayacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
POMEM 32. dönem alımları lisans ve ön lisans kadro dağılımı! 12 bin polis alımı başvuruları ne zaman?
SON DAKİKA HABERİ: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AK Parti'ye Cumhur İttifakı uyarısı
10 tane F-4E Phantom uçağıyla ‘fil yürüyüşü’ yapıldı
Fırtına ile yeniden görüldü! Sahil kızıla boyandı
Begüm hemşirenin kahreden ölümü: Rahatsızlanınca 112'yi arayıp evin kapısını açık bırakmış!