hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihte ne oldu, Ayasofya hangi kararla camiye dönüştürüldü?

    Bin yıl boyunca kilise, yaklaşık 500 yıl boyunca da cami olarak kullanıldı. Bir dönem müzeye dönüştürülen Ayasofya, 24 Temmuz 2020'de yani bundan tam 2 yıl önce bugün kılınan cuma namazı ile birlikte yeniden ibadete açıldı. Peki, bu süreçte neler yaşandı? Ayasofya neden müze oldu, yeniden neden ibadete açıldı? Vizör haberimizde inceledik...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın en güzide mabetlerinden biri kabul ediliyor Ayasofya Camii. Hem İslam dünyası hem de Hristiyanlık için ayrı bir yeri var.

    Bizans İmparatoru 1. Justinyanus tarafından inşa edilen edilen Ayasofya, yaklaşık bin yıl boyunca Hristiyanlığın kutsal mekanlarından biri oldu. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesiyle, Ayasofya camiye dönüştürüldü ve yaklaşık 500 yıl boyunca Müslümanların ibadetgahı oldu. Ta ki 1934 yılına kadar. 1934 yılındaki Bakanlar Kurulu kararı ile Ayasofya Camii müzeye dönüştürüldü. Kazı ve restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra 1935-2020 yılları arasında müze olarak ziyaretçilerini ağırladı. Yıllar içinde Ayasofya'nın tekrar camiye dönüştürülmesi için
    Açılan davalar sonuçsuz kaldı. Ta ki 10 Temmuz 2020 tarihine kadar.

    Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını "Ayasofya'nın vakıf senedindeki cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesinin hukuken mümkün olmadığını" belirterek iptal etti. Böylece Ayasofya'nın yeniden cami olmasının önündeki hukuki engel de kalkmış oldu. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle de Ayasofya yeniden camiye dönüştürüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayasofya'nın müze olarak kalması, Müslüman ve Türkiye'deki azınlıklar içinde bir üzüntü doğurmuştu. Ayasofya'nın yeniden ibadet hüviyeti kazanması gerekliliğini Türk Ermeni Patriği Sahak Maşalyan, "Ayasofya 10 bin işçinin emeğiyle, bir servet harcanarak kuruldu. 1500 yıllık sayısız onarım, Fatih Sultan Vakfı'nın emekleri, hepsi bu mabet ibadet yeri olarak korunsun diyeydi. Müze olsun diye değil. Meraklı turistlerin fotoğraf çektirmek için oraya buraya koşturması yerine diz çökmüş imanlıların saygı ve huşuyla secde kılmasının, mabedin fıtratına daha uygun olduğunu düşünüyorum" ifadeleri ile dile getirmişti.

    Tarihler 24 Temmuz 2020'yi gösterdiğinde cuma namazı ile birlikte Ayasofya Camii, yaklaşık 86 yıl aranın ardından yeniden ibadete açıldı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, geleneklere uygun olarak minbere kılıçla çıktı, hutbeyi bu şekilde okudu. Ayasofya Camii'nin 4 minaresinde 4 müezzin ezan okudu. Yüzbinlerce Müslüman Ayasofya Camii ve çevresinde saf tuttu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin üzerinden 2 yıl geçti. Camideki yoğunluk hiç azalmadı. Müslümanların ibadet ettiği, turistlerin ise hiç boş bırakmadığı Ayasofya Camii, İstanbul'a gelenlerin uğrak noktalarından biri olmaya devam ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow