Tarihi İpek Yolu canlanıyor
Koronavirüs nedeniyle demiryoluna ilgi arttı. Tarihi İpek Yolu güzergahı demiryolu ile yeniden canlandı. Çin'den her salı yüklenen ürünler Kocaeli'ye geliyor, oradan da Avrupa'ya gönderiliyor.
Çin'den başlayan, Türkiye'den geçerek Avrupa'ya kadar uzanan bir tarihi İpek Yolu, demiryolu üzerinde yeniden canlandı. Koronavirüs nedeniyle limanların kapalı olması demiryolu taşımacılığına talebi arttırdı.
Türkiye, Azerbaycan'dan çıkarılan doğalgaz ve petrolü Avrupa'ya ulaştırdığı TANAP ve Bakü Tiflis Ceyhan gibi büyük projelerin ardından tarihi İpek Yolu ile yeni bir ticaret güzergahının da merkezi haline geldi. Her salı günü Çin'den nakliyat trenleri hareket ediyor. Tekstil, elektronik, beyaz eşya başta olmak üzere bir çok ürününün ithalat süreci gerçekleşiyor. Demiryolu ile Çin'den yola çıkan ürünlerin Türkiye'deki durağı Kocaeli oluyor. Buradan da Karadeniz üzerinden Doğu ve Batı Avrupa'ya gönderiliyor.
1800'li yıllara kadar kullanılan orginal İpek Yolu'nun ardından bu demiryolu hattı Yeni İpek Yolu olarak adlandırılıyor. Bu hattın en büyük artısı ise teslimat süresinin yarı yarıya inmesi. İpek Yolu, Çin'den gönderilen malların yalnızca 18 günde Avrupa'ya ulaşmasını sağlıyor.
Geçtiğimiz yıl içerisinde Avrupa ülkelerine Çin'in ihracatının yüzde 5'lik kısmı bu hat üzerinden gerçekleşti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü