Tarih sayfalarında 23 Nisan: 1920'de Anadolu nasıldı?
Türkiye Büyük Millet Meclisi, bundan tam 103 yıl önce 23 Nisan 1920'de kuruldu. Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan Meclis, milli iradenin gücüyle bir milletin yeniden uyanışı oldu. Yine Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına armağan edilen o uyanış, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanıyor. Şimdi o günlere gidelim ve o tarihte yaşananları yeniden hatırlayalım...
Yıl 1920. Yurdun dört bir yanı işgal altında. Bir tarafta Yunanlılar, diğer tarafta Fransızlar, İngilizler... Böyle bir dönemde bir olmayı birlikte omuz omuza olmayı bırakmayan bir millet. Ne düşmana geçit verdi ne de vatan toprağını bıraktı.
Bundan tam 100 yıl önce tarih sayfaları, dört tarafından kuşatılan bir milletin milli mücadelesini yazdı. 23 Nisan ilan edilmeden önce Anadolu'da bir yanda savaş var diğer yanda yoksulluk... 16 Mart 1920'de başlayan zorlu süreçte İstanbul işgal altına alındı.
Bu olayın üzerine Atatürk, aynı gün yayınladığı bildiri ile Osmanlı Devleti'nin 700 yıllık hayatı ve egemenliğine son verildiğini, milli savaş dönemine girildiğini duyurdu. Halkı, yaşama ve bağımsızlık hakkını ve geleceğini savunmaya çağırdı.
19 Mart 1920'de bir bildiri yayımlandı. O dönemin gazetelerinin manşetlerinden Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılacağı duyuruldu. Meclis'e bütün illerden üyeler katılacak, her sancak bölgesi bir seçim bölgesi olacak, seçimler en geç 15 gün içinde yapılacaktı. Elbette bu çağrıya karşı çıkanlar da oldu. Damat Ferit, Meclis'in toplanmaması için elinden ne gelen varsa yaptı.
Bir cuma günüydü, tarih sayfaları 23 Nisan 1920'yi gösterdiğinde Ankara'ya Türkiye'nin dört bir yanından insan geldi. O gün yurdun dört bir yanında Meclis'in açılma heyecanı vardı. Saat 13.45 gösterdi. Yalnızca Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmadı, aynı zamanda bir milletin bağımsızlığı da tüm dünyaya duyuruldu.
Ve 1. Meclis'in Başkanı, Kurtuluş Savaşının mimarı Mustafa Kemal Atatürk bir gün sonra Meclis Başkanı seçildi. Ve o günkü konuşması yine tarih sayfalarındaki şanlı yerini aldı. Böylece Türkiye Büyük Millet Meclisi, ulusal nitelikli ve ulusal egemenliğe dayalı ilk Meclis oldu.
Ardından büyük zaferleri getiren bu önemli tarih, Atatürk'ün isteği ile 23 Nisan 1924'te bayram olarak kutlanmaya başlandı. Aynı zamanda bir milli bayramda ilan edildi ve o milli bayram Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Küçük hanımlar, küçük beyler... Sizler geleceğin bir gülü, bir yıldızı, bir ikbal ışığısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak olan sizlersiniz" sözleri ile küçük hanımlara ve küçük beylere armağan edildi. O günden beri 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanıyor.
SON DAKİKA
-
15. 40
YARIN (11 NİSAN) OKULLAR TATİL Mİ? Kar yağışı nedeniyle kar tatili olan iller var mı, hangileri?
-
15. 29
ABD’de Demokratlar kampanya başlattı: Elon Musk'ı kovun
-
15. 10
Ersun Yanal'ın annesi son yolculuğuna uğurlandı
-
15. 01
SON DAKİKA! Kadıköy’de Öldürülen Mattia Ahmet Minguzzi’nin Davasında İlk Duruşma: Aile Sinir Krizi Geçirdi
-
14. 49
MATTIA AHMET MINGUZZI KİMDİR? Mattia Ahmet Minguzzi'yi kim öldürdü, neden? Mattia Ahmet Minguzzi olayı nedir?
-
14. 46
Özgür Özel: Terörsüz Türkiye'yi destekliyoruz
EN ÇOK OKUNANLAR
Nişanlısı İçin Hazırladığı Sürpriz, Kabusa Döndü: Sprey Boya Patladı, Hastanelik Oldu!
Ölüm döşeğinde itiraf: Dedesi babası çıktı! DNA testi öncesi mezardan kemikleri çalındı
SON DAKİKA... Dava 8 Mayıs'a ertelendi! Mattia Ahmet Minguzzi'nin mezarına saldırı düzenlendi...
'Yetimhanelerde büyüdü' Osmanlı torununa onur madalyası
SON DAKİKA! Grand Kartal Otel Yangını Bilirkişi Raporu: 'Ayrıcalıklı Misafirler' İçin 78 Kişi Hayatını Kaybetti