hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tapu harçlarına indirim hazırlığı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Gayrimenkul işlemlerinde ödenen tapu harçlarıyla ilgili yeni bir düzenleme için hazırlıklar başladı. Tapu harç oranlarında indirim yapılması için teklif Meclis’e sunulacak. Detaylar haberimizde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tapu harç oranlarında değişikliğe gidilecek. Gayrimenkul satışlarında alıcı ve satıcıdan alınan toplam yüzde 4 oranındaki tapu harçlarının düşürülmesi hedefleniyor. Düzenleme henüz çalışma aşamasında.

    Peki tapu harcı nasıl belirleniyor?

    Normal şartlarda gayrimenkul işlemleri için ödenecek harç tutarı belediyelerin belirlediği beyan değeri üzerinden tespit ediliyor. Ancak belediyenin değeri ile gayrimenkulün gerçek değeri arasında ciddi farklar olabiliyor.

    Tapu harçlarına indirim hazırlığı

    Harç oranı satış bedeli üzerinden binde 20 oranında alıcı ve satıcı üzerinden ayrı ayrı alınıyor. Tapu harç gelirlerinin önemli bir kısmı gayrimenkul satışlarından elde ediliyor. Mevcut sistemde 1 milyon TL’lik bir arazi satışında taraflar toplamda 40 bin TL tapu harcı ödüyor.

    Yeni düzenleme ile tüm gayrimenkul satışlarında değerleme raporu zorunluluğu getirilmesi gündemde.

    Aslında yaklaşık 3,5 yıl kadar önce düzenleme Meclis’ten geri dönmüş ve Toplu Değer Sistemi oluşturulamamıştı. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne entegre bir Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kurulması önerilmişti. Söz konusu merkezle "gayrimenkul değer değişimleri takip edilsin", "tapu işlemlerinde gerçekleşen fiyatlar kaydedilsin", "mahkemelerin bilirkişi raporlarına bu altlık oluştursun" teklifi getirilmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tapu harçlarına indirim hazırlığı

    Tapu harçlarına ilişkin yeni hazırlık kapsamında ise, Tapu ve Kadastro Mevzuatı’nda, toplu değerleme veya tekil değerleme yöntemleriyle harç gelirlerinin artırılması hedefleniyor. Düzenleme için tapuda vatandaşlar açısından güvenli para transfer sistemlerinin kullanılmasına ihtiyaç olduğu vurgusu da yapılıyor.

    Tapu harçlarıyla ilgili düzenlemesinin Meclis’in 1 Ekim'de açılmasının ardından sunulması bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow