hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sümela'da ayin tartışması

    Türkiye'nin en önemli inanç merkezlerinden Sümela Manastırı’nda Hristiyan dünyasında "Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü" olarak kabul edilen 15 Ağustos’ta 10. kez ayin düzenlenecek. Rum Patriği Bartholomeos'un yöneteceği ayinin Trabzon'un fetih tarihine denk geldiğini öne süren bazı isimler, iptal çağrısı yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sarp kayalığa inşa edilen yapısı, metrelerce yükseklikteki görkemiyle, Sümela Manastırı Hristiyan dünyasının en eşsiz eserlerinden biri. Manastırda bir kez daha ilahiler okunacak, dualar edilecek. Hristiyan Ortodoksları için kutsal sayılan Sümela Manastırı, 10. ayine ev sahipliği yapacak.

    Trabzon'daki manastırda ilk dini etkinlik 2010'da yapılmıştı. Etkinlikler, 2015'e kadar sürse de yapıyı korumak için alınan restorasyon kararı nedeniyle ayinlere ara verilmişti. Verilen ara restorasyon bitmesiyle sonlandı.

    Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü kabul edildiğinden kutsal sayılan 15 Ağustos'ta manastırda 10. kez ayin düzenlenecek. Ayini, İstanbul Rum Patriği Bartholomeos yönetecek. Rusya, Yunanistan ve Gürcistan'dan gelecek yüzü aşkın din adamı da ayine katılacak.

    Sümelada ayin tartışması

    Öte yandan ayin için birçok kesimden iptal edilmesi çağrısı da geldi. Emekli tümamiral cihat yaycı, tüm siyasi partilere mektup gönderip ayinin Lozan Antlaşması’na aykırı olduğu iddiasıyla iptalini isterdi. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu ve Yeniden Refah Partili İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, ayinin özellikle Trabzon’un fethi olarak kabul edilen 15 Ağustos’a denk getirildiğini ileri sürerek ayinin iptal edilmesi çağrısında bulundu.

    Ayin nedeniyle 15 Ağustos sabahı Maçka'dan manastır yoluna araçlar giremeyecek. Bunun yanı sıra ayine geleceklerin dışında Sümela Manastırı, ziyaretçilere de kapalı olacak. Ziyaretçi yasağı saat 13'te sonlanacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow