Süleymaniye'de nokta operasyonlar neden arttı? Süleymaniye’nin önemi ne?
"Herkes ya yanımızda ya karşımızda yer alır." Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın terörle mücadele için verdiği bu mesajlar gündemde. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye merkezli KYB yönetiminin PKK’ya alan açtığını söylemiş, "yeni tedbir alırız" demişti. Devletin zirvesinden verilen bu mesajlar ne anlama geliyor? Ankara, Süleymaniye yönetiminden ne istiyor? Ayrıntılar haberimizde."
“KYB tutumunu değiştirmezse daha ileri tedbirler alacağız.” Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Irak'ın kuzeyindeki KYB yönetiminin terör örgütü PKK’ya verdiği desteğe ve alan açma tutumuna dair bu sözleri gündemde.
Aslında Ankara’nın rahatsızlığı yeni değil bir süredir var. Hatta bu konuda diplomatik kaynaklar 4 kritik başlığa dikkat çekiyor. Onlardan ilki DEAŞ’ın bölgeden çekilmesi sonucu dönemin Kerkük Valisi’nin terör örgütünü oraya davet etmesi, örgütün Sincar’a yerleşmesi.
İkincisi Celal Talabini’nin ölümü sonrasında KYB'deki liderlik kavgalarının güç devşirmeye dönüşmesi.
Üçüncü başlık KDP ile yani Erbil yönetimi ile Süleymaniye merkezli KYB arasındaki gerilimler ve dördüncü başlık, KYB'nin terör örgütü PKK'yı esas partner olarak görmeye başlaması.
KYB ile terör örgütünün bağlarını ortaya çıkaran helikopter kazası sonrası Ankara bir dizi tedbir aldı. Süleymaniye’ye uçuşları kapattı. Türkiye, KYB ile angajmana girmeme kararı aldı. Yani KYB'nin Türkiye'ye ziyaret talepleri kabul görmüyor, diplomatik ilişki kurulmuyor.
Güvenlik kaynaklarında da KYB-PKK bağına dair önemli tespitler var. Süleymaniye'nin terör örgütü için yeni bir koridora dönüştüğünü, teröristlere eğitim lojistik ağ sağlandığını ifade ediliyor. TSK operasyonlarından kaçan sözde örgüt yöneticilerinin yeni karargahının Süleymaniye olduğuna dikkat çeken kaynaklar MİT'in bu bölgede gerçekleştirdiği nokta operasyonlara da vurgu yaptılar.
Peki Dışişleri Bakanı Fidan'ın ‘gerekli önlemler alınmazsa ileri adımlar atabiliriz’ sözleri ne anlama geliyor? Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Ankara-Bağdat nezdinde girişimlerde bulunacak. Merkezi hükümete diplomatik açıdan baskı yapılması öngörülüyor. Merkezi hükümet ile Erbil yönetimi arasında kalan ve yönetim boşluğu oluşan gri alanlar üzerindeki anlaşmazlığın giderilmesi için de çabalar sürecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı