Sosyal medya yasası içeriği ve maddeleri neler? Son dakika: Teklif kabul edildi!
Sosyal medya yasası olarak bilinen ve kamuoyunda bu şekilde adlandırılan düzenleme TBMM Genel Kurulu’nda oylanarak kabul edildi. Düzenleme ile birlikte sosyal medya platformları ile ilgili bazı zorunluluklar hayata geçiyor. Peki, sosyal medya yasası içeriği ve maddeleri neler? İşte, sosyal medya yasası ile ilgili merak edilen detaylar…
Kamuoyunda sosyal medya yasası olarak bilinen düzenlemem dün gece TBMM’de süren yoğun mesainin ardından bu sabah saatlerinde onaylandı. Yaşanan son dakika gelişmesi sonrası “Sosyal medya yasası içeriği ve maddeleri neler?” sorusunun cevabı en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sıralara yerleşti. Araştıranlar için detayları haberimizde derledik. Peki, sosyal medya yasası içeriği ve maddeleri neler? İşte, başlık başlık sosyal medya düzenlemesinde öne çıkanlar…
İNTERNET YASASINA EKLEME
5671 Sayalı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınların Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunu sosyal ağlar ile ilgili maddeler eklendi
HIZLI MÜDAHALE
Sosyal medyada işlenen suçlarda hukuk sistemi yavaş kalıyor. Düzenleme ile mahkeme kararına karşın 24 saat içinde içeriği kaldırmayan şirketler tazminat ödeyecek. Kişisel hakların ihlali ve sosyal hayatin gizliliği kapsamındaki içeriklerin kaldırılması için yapılan başvuruyu (mahkeme kararı olmadan) en geç 48 saat içinde yanıtlamak zorunda olacak. Suç teşkil eden içerik kaldırılmazsa bir milyon liraya kadar varabilecek cezalar gelecek.
TEMSİLCİLİK BARINDIRMA
Kullanıcı sayısı bir milyonun üstündeki sosyal medya şirketleri Türkiye'de temsilcilik açmak zorunda olacak. Temsilcilik açmayan kuruluşlara faaliyet izne verilmeyecek. Kullanıcı verileri Türkiye'de barındıracak.
YASALARDAKİ HER FİİL SOSYAL MEDYADA DA SUÇ OLACAK
Terör, iftira, küfür, kadın ve çocuk istismarı, suç ve suçluyu övme, şiddeti özendirme, kamu düzenini bozma ve nefret suçları sosyal medyada işlendiğinde yaptırımsız kalmayacak. Yasalarda suç sayılan her fiil sosyal medya paylaşımları için geçerli olacak.
ORTAK SORUN DENETİM
Facebook, Twitter, Instagram, TikTok gibi sosyal ağlar ile Netflix gibi dizi-film sağlayıcı platformların denetlenemeyen politikaları nedeniyle ortaya çıkan sorunlar, artık dünyanın ortak sorunu haline dönüşmüş durumda. Kişisel bilgilerin istihbarat birimlerine verilmesi tartışması, paylaşılan yalan haberler, gerçekliği olmayan verilerle organize karalama faaliyetleri, ırkçılık ve nefretin körüklenmesi, gençleri ölüme sürükleyen siber zorbalıklar ya da yaşlıları hedef alan dolandırıcılıklar...
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlara Ameliyatta 'Mide' Şoku!
Bu Kaçıncı? Fenomenin 'Estetik' Ölümü Sonrası Aynı Soru Gündemde: Her Estetik Güvenli Mi?