Son dakika: YSK'dan referandum sonrası ilk açıklama
YSK Başkanı Sadi Güven, kameraların karşısına geçerek referandum sonuçlarına ve mühür tartışmasına ilişkin açıklama yaptı. Güven, aldıkları kararların arkasında durdu.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven'in konuşmasından satır başları:
- Yoğun şikayetler ve AK Parti temsilcisinin müracaatı üzerine dışarıdan getirildiği kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar verildi.
Son dakika: Avrupa Parlamentosu'ndan ilk açıklama
- Sandıkların tamamına yakınında AKP ve CHP'li görevliler sayım yapmıştır.
- Halk oylamasının başlamasından sonra bir kısım YSK kurullarında tercih mührü yerine evet mührü dağıtıldı ve bu mühürlerle oy kullandırıldı. Ayrıca bazı sandıklarda sandık kurulu mührünün oy pusulasının arka yüzü yerine ön yüzüne, bazılarında arka yüzüne basılmakla birlikte ön yüzüne çıktığı bilgisi alınması üzerine kurulumuz, oylamada kullanılan 'evet' mührünün seçmenin iradesini yansıtan işaret niteliğinde olduğunu, kanunda yer alan mühürlerden biri yerine diğerinin kullanılmış olmasının seçmenin iradesini etkileyecek nitelikte görmeyerek 'e vet' mührüyle mühürlenmiş pusulaları geçerli saymıştır.
- Saat 23.00 itibarıyla açılan sandıklardaki seçmen sayısının 56 milyon 147 bin 506 olduğu, sisteme girilmeyen toplam 594 bin 76 seçmenin olduğu, 'evet' oyları toplamının 24 milyon 763 bin 516 olduğu, 'hayır' oyları toplamının da 23 milyon 511 bin 155 olduğu anlaşılmıştır. Bu sonuca göre halk oylamasında 'evet' çıkmıştır.
- Bazı partilerin kayıt alamadığı söylenmektedir. Ama bütün partilere sistemden sorguladıkları takdirde bütün bilgiler verilmiştir. Sadece 6 dakikalık kayıt verilemedi yoğunluk nedeniyle. Bunun dışında onbinlerce kayıt tüm siyasi partilere YSK'ya geldiği anda aktarılmıştır.
- Güven, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, "YSK'nın maçın ortasında kuralları değiştirdiği" söylemine ilişkin "Maç oynanırken kural değiştirmedik. Bu sadece bizim şu andaki YSK'nın aldığı karar değil. Bundan önceki kurulların da aynı şekilde vatandaşın anayasal seçim hakkını engelleyecek şekilde sandık kurulu başkan ve üyelerinin yapmış oldukları hata nedeniyle bizim seçmenimizin anayasal oy verme hakkını engellememe yönünde karar almıştır." dedi.
- Oylar büyük oranda sayıldı. Halk oylamasıyla ilgili kurulumuz tarafından bilgilendirme mesajı almak isteyenlere e-posta ve SMS ile bilgilendirme mesajı yolladık.
- Sandık kurulları seçim başlamadan önce teslim aldığı oy pusulası ve zarflarını seçim sabahı sayıp tutanağa bağlamakta, seçimden sonra sayıma geçilmeden önce sağlamayı yapmaktadır. 7 kişilik sandık kurullarının en az 5 tanesi siyasi parti temsilcilerinden oluşmaktadır. Onların tuttuğu ıslak imzalı tutanaklar YSK'ya geldiği anda partilerle paylaşılmaktadır ve bu akşam da paylaşılmıştır.
- Kesin olmayan sonuçlara göre, Evet ve Hayır oyu arasındaki fark 1 milyon 250 bin oldu. Halk oylamasında 'Evet' çıkmıştır. Kesin sonuçlar itirazlar değerlendirildikten sonra en geç 11, 12 gün sonra açıklanacaktır.
'Bu karar ilk kez alınmadı'
YSK'da gazetecilere açıklama yapan Güven, yurt içinde kurulan 166 bin 679 sandık kurulunda, AK Partili 166 bin 211, CHP'li 157 bin 314, MHP'li 133 bin 67, HDP'li 63 bin 890, Saadet Partili 56 bin 241, Vatan Partili 6 bin 70 sandık kurulu üyesinin görev yaptığını bildirdi. Sandıkların tamamına yakınında AK Partive CHP'li üyelerin görev yaptığını belirten Güven, bu üyelerin, oyları saydığına,tutanaklara bağladığına, ıslak imza ile imzaladıklarına işaret etti.
"Yüksek Seçim Kurulu, sandık kurulu tarafından mühürlenmemiş, yani bu siyasi partili üyeler tarafından mühürlenmemiş oy pusulası ve oy zarflarının geçerli olduğuna ilişkin kararı ilk kez almamıştır" diyen Güven, Kurulun 3 Nisan 2004 tarihli 935, 2 Nisan 1994 tarihli 330, 31 Ağustos 1990 tarihli 283 sayılı kararlarının yanı sıra buna benzer onlarca kararı bulunduğunu açıkladı.
Güven, 2014'teki yerel seçim dışında, kendilerinden önceki kurullarında bu yönde kararlar aldığını belirterek, "Seçmene mühürsüz verilen oy pusulalarının geçersiz sayılmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden bu nitelikte olan oy pusulalarının geçerli sayılmasına karar verilmiştir. Kurulumuz bu kararı oy verme işlemi sonuçları sisteme aktarılmadan ve oy birliğiyle almıştır." dedi.
Bazı siyasi partilerin YSK sisteminden kayıt alamadığı yönünde şikayetleri bulunduğunu da belirten Güven, sistemi uygun olan tüm siyasi partilere bilgilerin gönderildiğini, ancak yoğunluk nedeniyle 6 dakikalık bir süre kayıt verilemediğini aktardı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
-
Karabük'te kartpostallık görüntü! Sarıçiçek Yaylası beyaza büründü
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlara Ameliyatta 'Mide' Şoku!