SON DAKİKA: Türkiye 7,7'lik depremle yıkıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Soylu'dan açıklamalar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kriz merkezinde depreme dair son bilgileri aktardı. Erdoğan, şu ana kadar 3 bin 549 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini açıkladı. Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş'ta yapmış olduğu açıklamada "Sadece Kahramanmaraş'ta şu ana kadar tespit ettiğimiz 941 bina tamamen yıkılmıştır." dedi.
ERDOĞAN KRİZ MERKEZİNDE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kriz merkezinde depreme dair son bilgileri aktardı. Erdoğan, şu ana kadar 3 bin 549 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini açıklarken, deprem bölgesindeki 10 ilin afet bölgesi ilan edilerek 3 ay süreyle bu illerde OHAL uygulanacağını ilan etti.
İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU:941 BİNA TAMAMEN YIKILDI, HASAR ALANLAR İÇİNDE DEĞİL
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta açıklamalarda bulundu.
Bakan Soylu'nun açıklaması şu şekilde;
Bütün şartlar açısında tarihimizin en büyük afeti. Tüm ekiplerimiz sahadadır. Türkiye'de birçok ekip görevinin başındadır Kahramanmaraş'ta tespit edebildiğimiz 941 bina tamamen yıkılmıştır. Hasarlı olanlar bunun içerisinde değildir. Bütün herkes enkaz altındakilere ulaşıp canlı kurtarmak için ellerinden geleni ortaya koymaktadır. Onarıcı bir dile ihtiyacımız var. El birliğine birliğe beraberliğe ve bütünlüğe ihtiyaç var. Karşı karşıya kalınan olay, insan hayatının mevzu bahis olduğu bir durumdur. Kahramanmaraş'ta da 941 bina yıkıldı biraz daha fazla oluğunu değerlendiriyoruz. Şu ana kadar 600 hemşehrimizi defnettik. 2 bin profesyonel arama kurtarma birimi yaklaşık 96 ekip olarak çalışmaktadır Kahramanmaraş'ta.
Elbistan'da aynı zamanda yoğun bir kar yağışı ve olumsuz hava şartı da var. Elbistan'a ağırlık vermemiz gerekir gelen ekipleri oraya kaydırıyoruz. Kahramanmaraş'ta 11 bin çadır sevk ettik 5 bini aşan kısmı kuruldu. Burada jandarmamız, polisimiz ve TSK'daki Mehmetçiklerimiz el birliğiyle vatandaşımızın güveni için arama kurtarmaya destek olmak için ve sahil lojistik hizmetlerine destek olmak için ve çadır kurumları dahil birçok hizmet için çaba sarf etmektedirler. 18 bin jandarma sevk ettik Türkiye geneline 10 bin polis de sevk ettik. TSK'da bu konudaki sevkini devam ettirmektedir.
31 vali 70'in üzerinde kaymakam görevlendirilmiştir. Bir çok kurumumuz hizmetlerin aksamamasını teminen buraya çekilmiştir.
Enerji konusunda 1,5 gün zorluklar çektik hastanelerimize kısmi olarak enerji verilebiliyor. Yakıt ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık, birtakım kritik kurumlarımıza enerji veriliyor. Doğal gazdaki sıkıntılar devam ediyor, bu da bir takım ekmek üretimlerini sıkıntıya sokuyor. Tüm Kahramanmaraş çevresinde 75 bin öğün yemek çıkarmayı gerçekleştirdik.
Yağma paylaşımları gerçeği yansıtmıyor.
AFAD'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI
AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada; dün saat 04.17'de, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldiği ve ardından en büyüğü Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde olmak üzere 312 sarsıntı daha olduğu belirtildi. Depremlerde; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya'da toplam 3 bin 432 kişinin hayatını kaybettiği ve 21 bin 103 kişinin de yaralandığı kaydedildi.
Bölgede görevlendirilen arama ve kurtarma personel sayısının 25 bin 693, araç sayısının 360, 629'u vinç olmak üzere iş makinesi sayısının da 3 bin 361'e ulaştığı kaydedildi.
Ayrıca Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucu 65 ülkeden yardım için gelen 2 bin 769 personelin afet bölgesine sevk edildiği belirtildi.
Oktay'ın açıklamalarından satır başları şöyle;
An itibari ile yine kayıplarımızla ilgili bilgiler vermekle başlayalım. Toplamda 3 bin 419 kaybımız var, yaralılarımız 20 bin 534.
12 bin 181 arama kurtarma personelimiz mevcuttur, bunlardan 4 bin 60’ı Maraş’ta 2 bin 465’i Hatay’da 1314 Gaziantep’te, 1721 Adıyaman’da, 684 Osmaniye’de, 119 Adana, 562 Diyarbakır, Şanlıurfa 100, Kilis 41 ve Malatya 112.
Sağlık personelimiz dahil toplam sahada fiilen çalışan personel sayımız 24 bin 443’tür an itibari ile. Özellikle dün gece itibari ile vinç itibari çerçevesinde çok ciddi bir yol alınmıştır 500’ü geçti diye biliyoruz. 14 ülkeden 3 bin 294 arama kurtarma personeli fiilen sahada.
Yollarla ilgili Hatay - Reyhanlı yolunda alternatif yol kullanılmakta. Antep-Nurdağı yolu özellikle görevli araçları için açılmış durumda. Özellikle afet bölgelerinde ulaşım son derece kritik. Bizim bu yolları açık tutmamız son derece önemli. İşi olmayan vatandaşların bu bölgelere girmemesini rica ediyoruz. Dolayısıyla bu bölgelerde, Hatay, Maraş ve Adıyaman'da 48 saat itibarıyla görevli araç dışındaki araçların geçişini durdurmuş durumdayız. Diğer illerde de gerek olduğunda aynı tedbir uygulanacak.
Osmaniye merkez, Bahçe ve Kadirli'de bölgeye elektrik verilmeye başlandı. Maraş'ta elektrik veriliyor, Elbistan kısmen veriliyor. Antep, Hatay ve Maraş'a gaz vermek için ekipler fiilen çalışmaya başladı.
TSK'nın daha çok sahada olması çağrısına ilişkin olarak sosyal medya üzerinden afeti yönetmeye kalkarsak faydadan çok zarar görürüz. Silahlı kuvvetlerimiz sahadadır.
Göçük altında kalan kişi sayısına ilişkin soru üzerine, "Bizim şu aşamada herhangi bir tahminde bulunmamız ne insani olur ne de afet yönetimi açısından sağlıklı olur."
TAHLİYE ÇALIŞMALARI
Bu çalışmayı organize etmiş durumdayız. Valilerimiz bununla ilgili talimatlandırıldı. Vatandaşların gidecekleri yerde her türlü ihtiyaçları hazırlandı. Antalya olsun Mersin olsun, otellerden bize ayrılan yerler de var. Orada herhangi bir sorun yok.
İL İL CAN KAYIPLARI
Kahramanmaraş: 530 can kaybı
Hatay: 872 can kaybı
Osmaniye: 293 can kaybı
Adıyaman: 770 can kaybı
Diyarbakır: 92 can kaybı
Şanlıurfa: 95 can kaybı
Gaziantep: 481 can kaybı
Adana: 146 can kaybı
Malatya: 166 can kaybı
Elazığ: 2 can kaybı
İL İL YARALI VATANDAŞLARIMIZ
Kahramanmaraş 2 bin 900
Hatay 2 bin 766
Osmaniye 1312
Adıyaman 400
Diyarbakır 770
Şanlıurfa 1791
Gaziantep 3 bin 890
Adana 2 bin 611
Malatya 3 bin 298
Elazığ 376