Son dakika! Mikdat Kadıoğlu'ndan hortum ve süper hücre açıklaması | Video
Türkiye son günlerde şiddetli yağışa teslim. Başta Marmara bölgesi olmak üzere yurdun büyük bir bölümünde seller meydana geldi. Bu hava olayları ne anlama geliyor? Süper Hücre ne demek? Hortum neden oluşur? Nasıl korunulur?
Meteoroloji Profesörü Mikdat Kadıoğlu, CNN TÜRK canlı yayınında A'dan Z'ye programında Uğur Önver'in sorularını yanıtladı. İşte Mikdat Kadıoğlu'nun o çarpıcı değerlendirmeleri:
- Meteoroloji'nin verilerine göre sadece Marmara'da 59 bin şimşek ve yıldırım görüldü. Bunlar normal mi?
Evet, bunlar çok normal şeyler. Saniyede dünyanın farklı yerlerinde milyonlarca şimşek çakıyor. Dünyanın çalışma prensibi bu. Eğer yıldırımlar ve şimşekler olmasaydı iyonosfer ve yer arasındaki elektrik potansiyeli çok yükselir. Kökü olmayan hiç bir canlı yerde kalmaz. Hepimiz uçar gideriz. Bu elektrik potansiyelini azaltmak için aslında dünyanın sigortası şimşekler, yıldırımlar. Bu sigortaya tabii maruz kalmamak gerekiyor. Zaten bu yıldırımlar habersiz de gelmezler. Gök gürler, bangır bangır, alarm vere vere gelir. Ama biz bunlara dikkat etmeyiz.
- Havada neler oluyor? Süper hücre ne demek? Ne değişiyor?
Uğur Bey en fazla değişen biziz. Çok kırılgan bir hayatımız var. Kırsal alanda olsa çok etkilenmezdik. Ama şehir hayatında, dere yatağında yapılan evlerin olduğu yerlerde hayatımız ciddi manada etkileniyor. Su toprakla buluşamayınca kırsal alana göre daha çabuk sele dönüşüyor. Halk olarak da biraz daha fazla durumun farkına vardık. Bunlar hep olacak. İklim değişikliği bunları biraz daha arttıracak. 1914 yılında da Büyükçekmece'de hortum oluşmuş. Şimdi ekranlarda var. Çatalca civarında hortum görüntüsü. 1914 yılında yine o bölgede hortum oluşmuş. Hep oluyordu.1940 Üsküdar'da hortum meydana gelmiş. Bunların hep kayıtları var. Ama biz sadece yaşadıklarımızla değerlendiriyoruz.
Türkiye'de bir yağmur getiren hücre gelip belli yerlerde yağış bırakıyor. Bir de bu hücreler sıra halinde gelip daha geniş alanda etkili oluyorlar. Bazen bu hücrelerin iki üç tanesi bir araya geliyor ve kendi etraflarında dönmeye başlıyorlar. Bunlara da süper hücre deniyor. Biz Türkiye'de hep uçlarda yaşıyoruz ya herkes süper hücre demek daha cazip geliyor. Biz bazı şeyleri abartmayı çok seviyoruz. 2017 yılında iri taneli dolu yağışı olmuştu. Ona süper hücre diyebiliriz. Buna pek süper hücre diyemeyiz. Bu yağışın dolusu bile yağmurla karışık geldi.
- Hortum bir saman tanesini kurşun gibi duvara saplar
Hortum normal bir hortum. Çok da büyük bir hortum değil. Zaten karaya yaklaşınca gücünü de kaybediyor. Ama anormal olan şey hortum sırasında trafik devam ediyor. İnsanlar gidip selfie çekiyor. Hortum suda oluştuğu için çok bir şey yapmıyor. Ama karada olduğu zaman bir saman tanesini kurşun gibi duvara saplayabilir. Bunun örnekleri var. Buna şarapnel etkisi deniyor. Hortum uyarısı verildiği zaman binaların bodrum katlarına girilmeli.
Hortumdan nasıl korunulur?
Ben Amerika'da öğrenciyken hortum alarmı verildiğinde küvete girer üzerimize de yorgan örterdik. Eğer hortum sırasında dışarıdaysanız başınız araba camının aşağısında olmalı ve üzerinize de bir şeyler örtmelisiniz. Arabanın içinde olursanız emniyet kemeriniz de bağlıysa daha güvendesiniz. Gidip bir alt geçitte beklemek daha tehlikeli. Açık arazide tek başına iseniz kuru bir noktaya yüz üstü uzanıp elinizle başınızın üzerine koyup beklemeniz gerekiyor.
Bizlerin de bazı şeylerde suçu var. Şöyle ki, mesela dün sıcaklık 35 dereceydi. Bir anda 20 dereceye düştü. Biz bunu anlatırken yarın hava 15 derece soğuyacak diyoruz. Ama neden soğuduğunu anlatmıyoruz. Halk burada sebep sonuç ilişkisi kuramıyor. Bir soğuk cephe geçiyor. Bunun başı ve sonunda 15 derece sıcaklık farkı oluyor. Halk anlamaz diye soğuk cephe demiyoruz sonra halk diyor ki hava çıldırdı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
Ağaca çarpan otomobil ikiye bölündü, sürücü olay yerinde can verdi
'Turuncu' uyarı verilmişti: Sağanak yağış olumsuz etkiledi... İşyerleri sular altında!
SON DAKİKA... 18 gün sonra cansız bedeni bulunmuştu! Rojin Kabaiş'in babası: Otopsi raporunda 'suda boğulma' yok!