hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son Dakika Haberi! Karadeniz'de keşfedilen doğalgaz nasıl çıkarılacak? | Video

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye Karadeniz'de tarihinin en büyük doğalgaz rezervini keşfetti. Peki, bu 320 milyar metreküplük doğalgaz nasıl çıkarılacak, süreçte hangi adımlar atılacak? Tüm soruların cevabı haberimizde...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi duyurdu. Türkiye, Fatih Sondaj Gemisi'yle yıllar süren çabaların sonucunda Karadeniz'de doğalgaz buldu. Peki, bu sürece nasıl gelindi? Yıllar boyunca süren çalışmalarda neler yapıldı?

    İlk adım Karadeniz'de yapılan sismik araştırmaydı. Sismik gemiden deniz tabanına ses dalgaları gönderildi. Deniz tabanından yansıyan ses dalgaları sayesinde bölgenin 2 ya da 3 boyutlu olarak sismik modellemesi oluşturuldu. Ardından mühendisler adeta röntgeni çekilen jeolojik yapıların boyutunu ve olası içeriklerini belirledi. Ardından devreye Fatih Sondaj Gemisi girdi. Gemi, Doğu Akdeniz'den çekilerek Karadeniz'e gönderildi. İstenilen derinliğe güvenle inebilmek için kuyu planı hazırlandı. Belirlenen derinliğe kadar bir kuyu açıldı. Sondaj operasyonunda doğalgaza rastlanmasıyla belirlenen sahada hidrokarbon varlığı kanıtlanmış oldu.

    Bulunan rezervin büyüklüğünün tespiti içinse akış testi yapılıyor. Bu testte hidrokarbon kaynağı belirlenen süre boyunca akıtılıyor. Böylece yerin altındaki basınç değişimleri izleniyor. Rezervin tam büyüklüğünün belirlenmesi için test kuyuları açılıyor. Kuyulardan elden edilen bilgilerle mühendisler, gerçekçi rezerv tahmini hazırlayıp tüm rezervin üretilmesi için kaç kuyu daha kazılması gerektiğini belirliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bundan sonraki süreçteyse bulunan rezerv ana karaya getirilecek. Bunun için üretim planı hazırlanacak. Üretim kuyularının kazılmasına başlanacak. Keşfedilen doğalgazın özelliklerine uygun olarak bir üretim platformu üretilecek. Üretim yapılacak her kuyu deniz tabanından üretim platformuna bağlanacak.

    Son süreçteyse eğer platform karaya yakınsa üretilen hidrokarbon boru hatlarıyla karaya ulaştırılacak. Eğer platform karadan uzaktaysa hidrokarbon çeşitli işlemlerden geçirilerek depolanacak. Ardındansa tankerlerle ana karaya aktarılacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow