hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika! Gözler Çin aşısında! Ne kadar koruma sağlayacak? | Video

    KAYNAKCNN TÜRK

    Koronavirüs aşısıyla ilgili gelişmeler tüm dünyada yakından takip ediliyor. Türkiye, Çin'den alınan Sinovac firmasına ait aşıyı ilk etapta kullanacak. Peki, uzman isimler Çin aşısı ile ilgili hangi yorumlarda bulunuyor? Çin aşısı ne kadar süre koruma sağlıyor? Profesör Doktor Bülent Ertuğrul, CNN TÜRK canlı yayınında A'dan Z'ye programında bu sorulara cevap verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, şunları söyledi:

    Şöyle bir durum söz konusu. Çin Aşısı diyoruz ancak diğer aşılara Alman ya da Amerikan aşısı demiyoruz. Moderna aşısı diyoruz, BionTech@Pfizer aşısı diyoruz. Böyle bir algı ile başladığımızda hata yapıyoruz. Sanki Çin'den gelen aşı kötü Almanya ve Amerika'dan gelen aşı iyi gibi düşünüyoruz. Çin'den alacağımız korona aşısı Sinovac firması tarafından üretilen bir aşı. İnaktive bir virüs aşısı.

    Gelelim aşının oluşturduğu antikor miktarına. Antikor seviyesinin aşıdan sonra belirli bir seviyeye gelmesi bizim tabii ki ilk beklentimiz. Ama burada şöyle bir durum da söz konusu. Bizim için önemli olan nokta virüsü inaktive edecek antikor olup olmaması soru işareti olan bölüm. Biz bunu ileriki dönemde göreceğiz. Aslına bakarsanız bağışık kalmayla ilgili bir takım sonuçlar var elimizde. Sinovac firmasının ürettiği aşının etkisinin yüzde 90'ın üzerinde olduğu söyleniyor zaten. Ama şu an tüm aşılar için en büyük sıkıntı bu aşıların ne kadar süre bizi hastalıktan tama olarak koruyacağını bilemiyoruz. Bizim zamanımız olmadığından bu aşının ne kadar koruma sağlayacağını şimdiden tespit edemiyoruz. Biz aşılama sonrasında bunun gözlemini yapacağız. Örneğin Hepatit-B aşısı ilk çıktığında bu aşı 5 yıl koruyor denildi. Daha sonra bunun süresi 10 yıla çıktı. Sonra da yüzde 90'da bir kere aşılama yeterli olacağı sonucuna ulaşıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow