Romanya Başbakanı ile ortak basın toplantısı! Erdoğan: Ticaret hedefimiz 15 milyar dolar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Romanya Başbakanı Ciolacu ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısında konuştu. Karşılıklı ticaret hacminin 2 yıl üst üste 10 milyar dolar seviyesini aştığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hedefimiz 15 milyar dolara ulaşmaktır." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki karşılama töreninin ardından, Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu ile ikili görüşmeye geçti. Heyetler arası görüşmenin ardından Erdoğan, Ciolacu ile ortak basın toplantısı düzenledi. Açıklamalara başlamadan önce Erdoğan ve Ciolacu huzurunda iki ülke arasında 6 anlaşma imzalandı. İmza töreninin ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseylerinin ilk toplantısı vesilesiyle Ciolacu'yu Ankara'da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu kaydederek, "Türkiye, Romanya münasebetlerinin karşılıklı üst düzey ziyaretlerle her geçen gün geliştiğini müşahede ediyorum. Yardımcım Cevdet Bey ile Milli Savunma ve Dışişleri Bakanlarımız son dönemde Romanya'ya yaptığı ziyaretler oldukça faydalı oldu. Başbakanlığım döneminde 2011 yılında Romanya ile ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine taşımıştık. Bugün de Sayın Başbakan'la imzaladığımız ortak bildiriyle Türkiye, Romanya, yüksek düzeyli stratejik iş birliği konseyinin tesisini temin ediyoruz. Mekanizmanın ilk toplantısına başkanlık ettik. Bu sayede ilişkilerimizde yeni bir tarihi dönemeci daha almış olduk. Görüşmelerimizde ilişkilerimizi kapsamlı bir şekilde ele aldık. Ekonomik ve ticari bağlar ikili münasebetlerimizin lokomotifini oluşturuyor. Karşılıklı ticaret hacmimiz 2 yıl üst üste 10 milyar dolar seviyesini aştı. Hedefimiz 15 milyar dolara ulaşmaktır. Bu doğrultuda emin adımlarla ilerliyoruz. Romanya'da faaliyet gösteren yaklaşık 19 bin Türk şirketi, bu başarıya ve iki ülke arasındaki dostluğa önemli katkılar sağlıyor. Şirketlerimizin Romanya'daki yatırımları 3'üncü ülkelerden gelenlerle dahil edildiğinde 8 milyar dolara yaklaşmıştır. Enerji alanında iş birliğimizi artırmanın yolları üzerinde durduk" diye konuştu.
'KARADENİZ'DE 'MAYIN KARŞI' TEDBİRLERİ GÖREV GRUBUNU İHDAS ETTİK'
Savunma sanayii ve askeri alandaki iş iş birliklerinin Romanya'yla ilişkilerinin önemli sacayaklarından birini teşkil edildiğini aktaran Erdoğan, "Hem bu alanda hem savunma sanayii iş birliğiyle son yıllarda önemli bir ivme kalıyoruz. Romanya ile gerek ikili düzeyde gerek NATO çatısı altında ortak faaliyetlerde bulunarak bölgemizin güvenlik ve istikrarına katkı sağlıyoruz. 4 adet F-16 savaş uçağımız, NATO 'hava polisliği' görevi kapsamında Romanya Hava Sahası'nda geçtiğimiz mart ayının sonuna kadar 4 ay boyunca görev yaptı. Karadeniz'de kıyıdaş ve NATO müttefiki iki ölçü olarak Romanya'yla birlikte çalışıyoruz. Malumunuz Bulgaristan'ın da katılımıyla Karadeniz'de 'mayın karşı' tedbirleri görev grubunu ihdas ettik. Terörle mücadele de görüşmelerimizin gündeminde yer aldı. PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelede Romanya'dan beklentilerimizi Sayın Başbakan'la paylaştık. Romanya'da yaşayan Türk ve Türk-Tatar toplumlarını aramızdaki dostluk köprüsü olarak görüyoruz. Soydaşlarımızın Romen toplumuyla uyum içinde yaşamalarından memnuniyet duyuyoruz. Buna imkan sağlayan Romen makamlarına teşekkür ediyoruz. Romen vatandaşlarının ülkemize kimlikle seyahatini mümkün kılacak düzenlemeyi hayata geçirdiğimizi bu vesileyle duyurmak istiyorum. Bu şekilde beşeri münasebetlerimizin artacağına inanıyoruz" dedi.
'KATLİAMIN ÖNÜNE GEÇECEK ADIMLAR HALA ATILMIYOR'
Başbakan Ciolacu ile bölgede ve dünyada yaşanan gelişmeler hakkında da fikir alışverişinde bulunduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
"Görüşmemizin en başında Gazze ve işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan İsrail zulmü geldi. İsrail mezaliminin durdurulması ve Filistinli kardeşlerimizin güvenliklerinin teminat altına alınmasında uluslararası camianın sorumlulukları ortadadır. Ancak buna rağmen katliamın önüne geçecek adımlar hala atılmıyor. Netanyahu ve gözü dönmüş hükümeti kendi vatandaşlarının güvenliğini tehlikeye atma pahasına soykırım politikalarına devam ediyor. Buna artık bir 'dur' denilmesi gerekmektedir. Müttefikimiz Romanya'nın da bu konuda sürdürülen uluslararası çabalara gereken katkıları vereceğine inanıyorum."
'ROMANYA'YLA İLİŞKİLERİMİZİ İLERİYE TAŞIMAK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Erdoğan, görüşmelerinde Ukrayna'da 3'üncü yılına giren savaşın gidişatını da ele aldıklarını belirterek, "Türkiye savaşın başlangıcından bu yana çatışmaların sona erdirilmesi, küresel gıda güvenliğinin temini ve Karadeniz'deki seyri sefer ehliyetinin sağlanması konusunda önemli katkılar sundu, sunmaya devam ediyor. NATO müttefikimiz stratejik ortağımız ve Karadeniz'den komşumuz Romanya'yla ilişkilerimizi ülkelerimizin menfaatleri doğrultusunda ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.
'BUGÜNKÜ KARARLA RUMENLER ARTIK KİMLİK KARTIYLA TÜRKİYE'YE GELECEK'
Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerçek dostlarının kim olduğunu bilen vizyoner bir lider olduğunu belirterek, "Türkiye'nin, NATO’daki en önemli müttefiklerimizden biri; stratejik bir ortak, iyi bir komşu ve dost olduğunu söyleyebiliriz. Ben de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yaptığı özel jest için teşekkür ediyorum. Bugünkü kararla Rumenler artık kimlik kartıyla Türkiye’ye gelecek" diye konuştu.
'ÜLKELER ARASI İMZALANAN 6 ANLAŞMA'
Erdoğan ve Ciolacu'nun huzurunda ülkeler arasında 6 anlaşma imzalandı. İmzalanan anlaşmalar şunlar:
"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Romanya Hükümeti Arasında Ankara'da 6 Temmuz 1999'da İmzalanan Sosyal Güvenlik Anlaşmasının Uygulanmasına Yönelik İdari Anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Romanya Hükümeti Arasında Şehircilik Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Romanya Ekonomi, Girişimcilik ve Turizm Bakanlığı Arasında Turizm Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Romanya Ekonomi, Girişimcilik ve Turizm Bakanlığı Arasında Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Desteklenmesine Yönelik Mutabakat Zaptı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Romanya Hükümeti Arasında Kolluk Personelinin Eğitim ve Öğretimi Alanında İşbirliği Protokolü, Diplomatik Temsilcilik ve Konsolosluk Mensuplarının Aile Fertlerinin Gelir Getirici İşlerde Çalışabilmelerine Dair Anlaşma."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbul'da 110 Milyon Euroluk Vurgun!
Türkiye’de Geçen Yıl 937 Bin Bebek Doğdu: En Popüler Bebek İsimleri Belli Oldu | Son Dakika
Türkiye Uzayda Tarih Yazıyor: Yerli Uydu ve Fırlatma Aracıyla Geleceğe Adım
Salmonella Tehlikesi: Gıda Güvenliği Hayati Önem Taşıyor
43 ilin geçiş noktasında 'yarıyıl' yoğunluğu: Akın akın gittiler!