hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son Dakika: CHP "Kürt sorunu" raporunda sona geldi | Video

    KAYNAKCNN TÜRK

    CHP "Kürt sorunu" raporunda sona geldi. Bir yıldır üzerinde çalışılan rapor, kurultayda kabul edilen İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi kapsamında parti meclisi toplantısında ele alınacak. Yasal ve anayasal değişiklikler önerilecek raporda, çözümün adresinin Meclis olacağı vurgulanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "40 yıldır iktidar olanlar bu sorunu cozmedi. 40 yıllık bu sorunu, demokratik çerçevede çözeceğiz." CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurultayda bu sözlerle işaretini verdiği "Kürt raporu" çalışması CHP'nin gündeminde. Beş yıl önce "22 Soru 22 Cevap" adıyla Kürt meselesine ilişkin bir çalışma hazırlayan CHP, raporu güncelleme çalışmalarında sona geldi.

    Parti Sözcüsü Faik Öztrak, konuyla soruları gündem değiştirme çabası olarak nitelendirse de parti meclisinin gündem maddeleri arasında içinde CHP'nin Kürt sorununa bakışının da yer aldığı İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi başlıklarının görüşülmesi yer aldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca da rapora ilişkin, "Başta Kürt sorunu olmak üzere, tüm toplumsal sorunlarımızın demokrasi temelinde ve Meclis'in öncülüğünde çözülmesine CHP öncülük edecektir" ifadelerini kullandı.

    Bu kapsamda raporda, tüm partilerden eşit sayıda milletvekiliyle temsil edileceği bir komisyonun kurulması, komisyon eliyle 81 ilde çalışma yapması, sorun, beklenti ve çözüm önerilerinin belirlemesi istenecek. Edinilen bilgilere göre CHP, Toplumsal Mutabakat Komisyonu, Ortak Akıl Heyeti ve Gerçekleri Araştırma Komisyonu’ndan oluşan 3 ayaklı bir sistem önerecek. Terörle mücadele yasası da dahil pek çok yasal değişikliğe gidilmesi ve ifade özgürlüğünü arttıran düzenlemeler gerektiği de savunulacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Raporda siyasi ve ekonomik önlemlerin yanı sıra anayasal bağlamda da değişikliğin şart olduğu belirtilecek. "Eşit vatandaşlık" ile "tam demokrasi" gibi ifadelerin Anayasa'ya eklenmesi önerilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow