Somali'de Türk askeri eğitim üssü: ANADOLU
Türkiye, savunma alanında verdiği destekle Somali’nin terörle mücadelesinde önemli aşama kat etmesini sağladı. Türk Silahlı Kuvvetleri özellikle Somali’nin nitelikli personel ihtiyacının karşılanmasında kritik rol üstleniyor. Verilen askeri eğitimi sonrası, 453 asker daha Somali Ulusal Ordusu'na katıldı. CNN TÜRK Muhabiri Paşa Alyurt ve Kameraman Ertan Ezen, başkent Mogadişu’da o askeri eğitimlerin verildiği Anadolu Kışlası'na girdi. Eğitim sürecini ve birliğin en dikkat çeken gücü Somali kartalları yani Gorgor Taburu'nu görüntüledi.
Siyasi ve sosyal alanlardaki iş birliğinin yanı sıra savunma alanında da Somali’nin yanında olan Türkiye, ülkenin başkenti Mogadişu'da bulunan Anadolu Kışlası'nda Somalilere askeri eğitim veriliyor.
Türkiye ile Somali arasında 10 yıldır hem savunma hem de ekonomi alanında birçok noktada iş birliği var. Bu iş birliği noktalarından biri olan Somali Türk Görev Komutanlığında yetişen subay ve astsubaylar eğitimlerinin ardından terörle mücadele kapsamında özellikle Somali Ulusal Ordusu'na katılıyor.
Kışlada; harp okulu, astsubay okulu ve birlik eğitim grup komutanlığı bünyesinde kara, deniz ve hava kuvvetleri personeli çeşitli eğitimlerden geçiriliyor.
Somalili askeri öğrencilerin eğitimleri çerçevesinde bir yıl Türkçe hazırlık eğitim süreci var. Ardından subaylık için 2 yıl, astsubaylık için 3 yıllık eğitim dönemi bulunuyor. Eğitim süreçlerinde ayrıca askeri tarih, askeri coğrafya, harekat yönetimi ve istihbarat gibi dersler de var.
Öğrencilere Türkçe dersi, Yunus Emre Enstitüsü ile Milli Savunma Üniversitesi tarafından görevlendirilen öğretmenler tarafından veriliyor.
453 askerin yemin töreniyle birlikte, Somali Türk Görev Komutanlığı'nın verdiği eğitimlerin ardından Somali Ulusal Ordusu'na katılan asker sayısı 5 bin 827 oldu.
Birliğin en dikkat çeken taburu ise ‘Somali Kartalları’ olarak bilinen Gorgor Taburu, 14 haftalık eğitim sürecinin ardından orduya katılan erler, Somali’nin terörle mücadelesinde oldukça başarılı operasyonlara imza atıyor. İsimlerini ise Somali Kartalı ‘Gorgor’ kuşundan alıyor.
7 Mart’ta gerçekleştirilen askeri mezuniyet törenine Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud da katıldı. Bölgede terörle mücadelede önemli aşama kat etmeye devam ettiklerini belirten Mahmud, "TURKSOM askeri eğitim okulu, ülke silahlı kuvvetlerinin geleceğini inşa etmede ve iyileştirmede önemli bir rol oynuyor. Desteklerinden dolayı Türkiye’ye teşekkür ederiz" dedi. Mahmud'un kadın korumaları ise dikkat çekti.
Somali'nin isteği üzerine terörle mücadelede Türkiye’nin verdiği desteğin, deniz güvenliği alanıyla da genişletilmesi planlanıyor. Böylece Somali’nin kendi karasularındaki yasa dışı ve düzensiz faaliyetlerle mücadelede verilen eğitim sonrası kapasite ve kabiliyetlerinin geliştirilmesine destek olunacak.
Yapılan iş birliğiyle; deniz yetki alanlarında kontrolün sağlanması ve deniz kaynaklarının Somali ekonomisine kazandırılması hedefleniyor.
Mehmetçik Somali’de sadece askeri eğitim desteğinde bulunmuyor. Aynı zamanda yardıma muhtaç ailelerin çeşitli ihtiyaçları da karşılanmaya devam ediyor. Yardım yapılan aileler içerisinde hayatını kaybeden askerlerin yakınları ve yetimhanede bulunanlar da var. Yardımlar için tespitler ise Somali hükümeti ve Türkiye’nin büyükelçiliği tarafından yapılıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ 23 ARALIK 2024 | Kabine Toplantısı saat kaçta, BUGÜN MÜ? Asgari ücret, memur ve emekli zammı...
MEB PERSONEL ALIMI 2025 | MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman, şartları neler? 10 Milli Eğitim Uzman Yardımcısı alınacak!
İlk Türk Hava Şehidinin Hüzünlü Hikayesi! Fethiye'nin İsmi Şam'dan Geldi! Atatürk O İlçenin İsmini Değiştirdi...
Vahe Kılıçarslan'a Ağır Suçlama: Kaza Mağduru Kadından 5 Milyon TL'lik Tazminat Davası
Son Dakika! Beşar Esad'ın Suriye'den Kaçışı: Gizemli Süreç ve Perde Arkası