Sokak röportajı mı, provokasyon mu? Hakaretler, tartışmalar, kavgalar...
Sosyal medya platformlarında yayınlanan sokak röportajlarının sayısı gün geçtikçe artıyor. Özellikle seçim döneminde bu röportajlar sıklaşıyor. Kent meydanlarında yapılan bu röportajlar sırasında birbirine hakaret edip, kavga edenlerin sayısı da oldukça fazla. Son örneği İstanbul Esenyurt'ta yaşandı. Peki, gittikçe büyüyen bu sokak röportajlarında amaç ne? Toplumun sesini duyurmak mı, yoksa provokasyon mu? CNN TÜRK Muhabiri Ümit Uzun, uzman isimlere sordu.
SOKAK RÖPORTAJLARINDA ESAS AMAÇ NE?
Bir mikrofon, bir kamera ve bir soru... Ardından hakaretler, tartışmalar, kavgalar... Bir sokak röportajı buna nasıl neden olabiliyor? Sosyal medyada çok sayıda içerik üreticisi tarafından sokak röportajları yapılıyor ve bu röportajlar genelde seçim döneminde sıklaşıyor. Ve öyle ki çoğunda vatandaşlar birbirine giriyor, kavga ediyor.
Bu röportajlar için genelde kalabalık meydanlar tercih ediliyor ve birbirine karşı zıt görüşlü kişilerin yaptığı tartışmalar sansürsüz şekilde sosyal medya hesabında yayınlanıyor.
Sayısı her geçen gün artan bu sokak röportajlarındaki tartışmalar çoğu zaman gündeme oturuyor ve üzerine saatlerce, hatta günlerce konuşulabiliyor. İşte bununla ilgili gelecekte bizi neler bekliyor? CNN TÜRK'e konuşan uzmanlar, bunun tehlikeli boyutlara varabileceğini söyledi.
"İNFİAL YARATACAK OLAYLARIN ÖNÜNÜ AÇABİLİR"
Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, "İnsanlar birbirine düşürülmek isteniyor. Toplumdaki kutuplaşma daha da tırmandırılmak isteniyor. Burada genellikle hassas konular işleniyor özellikle ve maksatlı olarak. Örneğin etnik kökene dayalı Türk-Kürt gibi söylemler dillendirilerek, dini inanç üzerinden, Atatürk üzerinden bir takım maksatlı ve toplumun sinir uçlarıyla oynayacak kasıtlı maksatlı sorular yöneltiliyor. Önlem alınmadığı takdirde basit gibi görünen konu, bir anda toplumda infial yaratacak bir takım olayların önünü açabilir ve bir anda iş patlama noktasına gelebilir. Bu konuda çok sıkı denetimler getirilmeli. Bu kişiler hakkında gerekli hukuki işlemler başlatılmalı, uygulanmalı" dedi.
"VATANDAŞLARIN KAVGA ETMESİNDEN KEYİF ALIYORLAR"
Dijital İletişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık da "Vatandaşların birbirleriyle tartışmasından, kavga etmesinden adeta keyif alıyorlar. Toplumun sinir uçlarıyla oynayan, toplumu ayrıştıran, kaos durumunu ortaya koyan içeriklerin de sosyal medya ve video paylaşım siteleri aracılığıyla yayıldığını görüyoruz. Bunların zaman zaman provokasyon amacıyla çekildiği daha sonradan ortaya çıkıyor. Bu durum ciddi bir tartışma ve kaos zeminini hazırlamaya mahal vermektedir. Bazen yanıltıcı bilgi bazen provokatif eylemler de bu görüntülere yansıyabilmekte. Bu durum gelecek adına toplumun içinden çıkılmaz bir duruma evrilmesine de sebebiyet vermektedir" ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü
Son Dakika! Bolu'daki Kartalkaya Yangınında Kızı ve Torununu Kaybetti: Taptaze Filizlerim Ölmemeliydi
EKPSS TERCİHLERİ NE ZAMAN BİTECEK? 2025 EKPSS tercih sonuçları için tarih araştırmaları başladı!