Siyasette "31 Mart" özeleştirisi dönemi: Hangi partide ne konuşuluyor?
Yerel seçim sonrası siyaset nasıl şekillenecek? Seçim sonuçlarını hangi parti nasıl gördü? İnceleme haberimizde uzman isimlere sorduk.
Siyasette 31 Mart sonrası partiler özeleştiri döneminde. AK Parti'de kulislere yansıyanlara göre detaylı bir analiz yapılacak. Araştırmalardan çıkan sonuçlara göre orta vadede etkili adımlar atılacak. Erdoğan'ın 5 mesajı ön plana çıkıyor. Erdoğan, "AK Parti'nin merkez yürütme kurulu üyelerine "Her şeyde bir hayır vardır. Tertemiz bir 4 yıl bizi bekliyor. Metanet ile yola devam edeceğiz. Bundan sonra artık gündemimiz ekonomi. Birçok mağduriyet var, hepsi çözülecek" mesajlarını verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi'nde seçim sonrası mesajlar dikkat çekici. CHP lideri Özgür Özel, "Partide kim varsa kendi görevini yapacak. Kimse bir diğerinin kuyusunu kazmayacak" dedi. Özel, "Eski hastalıkları nüksettirecek kimsenin gözünün yaşına bakmam" mesajını da ekledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan için de "Makama saygıdan taviz yok" açıklaması yaptı. Özel, kendisini teknik direktör olarak tanımladı. Özel, gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin de ilk kez isim verdi. "Şu anda takımda iki forvet var. Biri Mansur Yavaş, diğeri Ekrem İmamoğlu. Günü geldiğinde de arkadaşlarımızdan biri cumhurbaşkanı adayı olacak" mesajı verdi.
MHP ise yerel seçimlerde 8 ili kazandı. Bu iller Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Kars, Kırklareli, Tokat, Karaman ve Osmaniye. Genel başkan Devlet Bahçeli, "Sandıktan çıkan demokratik karara saygımız tamdır" ifadelerini kullandı. Bahçeli, "Türkiye'yi yöneten iktidar değişmemiştir. Cumhur İttifakı yoluna devam edecektir" mesajı verdi.
Yerel seçim sonrası en çok tartışılan parti İYİ Parti. 31 Mart yerel seçimlerinde İYİ Parti’nin oyu, Türkiye genelinde yüzde 3,8'e kadar geriledi. İYİ Parti'de düşüş polemik konusu. Akşener, 1 Nisan'da seçimli olağanüstü kurultaya gideceklerini açıkladı. Akşener, 8 Nisan'da yaptığı yazılı açıklamayla "Bedel ödeme gerekliliğinin doğabileceğinin de pek tabii farkındaydım" diyerek yeniden aday olmayacağını duyurdu. Kurultay tarihi 27 Nisan. MHP lideri Bahçeli Akşener'e "Partini bırakma" çağrısı yaparken, İYİ Parti'de adaylar da bir bir ortaya çıkmış durumda.
Yeniden Refah Partisi, 31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde yüzde 6,19 oyla, CHP ile AK Parti'nin ardından üçüncü parti oldu. Parti, Türkiye çapında 1 büyükşehir, 1 il, 39 ilçe ve 24 belde belediyesi kazandı.
Büyük Birlik Partisi, Türkiye genelinde sadece 370 seçim bölgesinde aday gösterdi. 1 il 17 ilçe ve 9 belde belediye başkanlığı kazandı. BBP lideri Mustafa Destici'nin kamuoyunda çok tartışılan sokak hayvanları konusundaki açıklaması dikkat çekti. Destici, sokak hayvanlarıyla ilgili 1932'de Atatürk'ün yayımladığı genelgenin uygulanmasını istedi. Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını önerdi.
Sandıkta, üye sayıları kadar bile oy alamayan partiler de var. Siyaset karışmış durumda. Seçimlerde umduğunu bulamayan Saadet Partisi'nde de iç tartışmalar başladı. Kulislerde Temel Karamollaoğlu’nun genel başkanlığı bırakacağı konuşuluyor. Kısa süre içinde kongrenin toplanacağı ve Karamollaoğlu’nun yerine hâlihazırdaki parti yönetiminde olan Birol Aydın'ın geleceği iddialar arasında.
Altılı masanın diğer ortaklarından Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ise seçimlerden yenilgiyle çıkmış durumda. Davutoğlu’nun yönetim tarzının tartışmalara neden olduğu iddiası var. Gelecek Partisi'nden istifaların başlayacağı iddiaları da seçim sonrasında güçlendi. Gelecek Partisi, seçimlerde Türkiye genelinde sadece 34 bin oy aldı. Üye sayısından daha az oy alan partiler arasında yer aldı. Davutoğlu, "Gerek söylem gerekse iletişim yöntemi konusunda radikal bir değişim gerçekleştirme kararı aldık" dedi ama ne yapacak net değil. Parti içinde kısa süre içinde istifaların olacağı öne sürülenler arasında.
Benzer bir durum DEVA Partisi'nde de yaşanıyor. DEVA Partisi seçimde sadece 150 bin civarında oy aldı. Partide tartışmalar başladı. Bu nedenle 3 ay içinde büyük kongrenin toplanması kararı alındı.
Seçim sonrası en dikkat çekici kararlardan birini Memleket Partisi aldı. Muharrem İnce liderliğindeki Memleket Partisi maddi imkansızlıklarla karşı karşıya. Memleket Partisi, genel merkez binasının kapatılması ve faaliyetlerin küçük bir apartman dairesinde sürdürülmesi kararı aldı. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, parti binalarını küçültüp dijital platformlardaki varlıklarını artıracaklarını açıkladı. Bir anlamda uzaktan siyaset sistemine geçeceklerini söyledi. Kararlar sonrası Memleket Partisi'nden de istifalar geldi.
31 Mart sonrası tablo böyle. Ama Türkiye'nin önünde 4 yıl seçimsiz bir süre var. Siyaset için uzun sayılabilecek bu zaman zarfında partiler nasıl adım atacak, siyaset nasıl şekillenecek onu da zaman gösterecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son dakika | İstanbul'a kar ne zaman yağacak? Tarih belli oldu
'Jack Sparrow' kostümüyle Ankara sokaklarında gezdi
Seçil Erzan'ın Bozcaada'daki Evi İcra Yoluyla Satıldı! Borçlarını Ödemeye Yetecek Mi?
Mavi Vatan-2025 Tatbikatı Başlıyor: Türk Deniz Kuvvetleri’nden Güç Gösterisi
SON DAKİKA! Üç İsim ve Yeni Sürecin Şifreleri: PKK’nın Silah Bırakması Türkiye’ye Nasıl Katkı Sağlayacak?