Siyasetle ilgilenen kadın oranı yüzde 12,6
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından 23 ilde belli kriterlere göre seçilmiş toplam 3141 kadınla yapılan Kadın ve Siyaset Araştırması Sonuç Raporu, kadınların rutin siyasi konulara yeterli ilgileri bulunmamasına karşın, devleti ilgilendiren kritik konularda sorumluluk hissederek ilgilendiklerini ve daha fazla bilgi sahibi olduklarını ortaya koydu.
KADEM Başkanı Sare Aydın Yılmaz, yönetim kurulu üyeleri Betül Altınsoy Yanılmaz ve Sezen Güngör ile düzenlediği basın toplantısında, KADEM Kadın ve Siyaset Araştırması Sonuç Raporu'nu açıkladı.
Araştırmanın, kadınların siyasete, siyasi sürece ve siyasi dinamiklere ilişkin tutumlarının yanı sıra siyasal katılım konusunda sergiledikleri performansı tespit etmeyi amaçladığını belirten Yılmaz, araştırma kapsamında NUTS-2 istatistiki bölgeleme sistemi esas alınarak belirlenen 23 ilde, belli kriterlere göre seçilmiş toplam 3141 kadına, yüz yüze mülakata dayalı kapsamlı bir anket uygulandığını ifade etti.
Araştırma örneklerinin seçiminde yaş, eğitim düzeyi, çalışma durumu ve parti üyeliği gibi hususların birer bağımsız değişken olarak kabul edilerek örneklem kotasının uygulandığını aktaran Yılmaz, araştırmada yer alan kadınların ağırlıklı olarak 18-35 yaş aralığında olduğunu söyledi.
Katılımcıların yüzde 42,1'inin herhangi bir işte çalışırken yüzde 57,9'unun çalışmadığını aktaran Yılmaz, üniversite düzeyinde eğitime sahip kadınların ağırlıklı olarak araştırmada yer aldığını kaydetti.
"Kadınlar hemcinslerinin siyasette daha fazla yer almasını istiyor"
Yılmaz, araştırmaya ilişkin genel değerlendirmenin sonuçlarını şöyle aktardı:
"Araştırma, bulgularının ana hatlarıyla 6 hususa işaret etmektedir. Birincisi, araştırmadaki birçok sorunun cevabına göre, kadınların rutin siyasi konulara yeterli ilgileri bulunmamaktadır. Buna karşın Cumhurbaşkanlığı sisteminin neler getireceği sorusuna verdikleri cevaba göre, yeni sistem hakkında bilgi sahibi olanların oranı, olmayanların yaklaşık 3 katıdır. Bu durum, devleti ilgilendiren kritik konularda kadınların sorumluluk hissederek siyasetle ilgili daha fazla bilgi sahibi olduklarını göstermektedir. İkincisi devletin her kademesinde görev yapacak nitelikte olduklarına inanmaktadırlar ve bunu talep etmektedirler. Kendilerine imkan verilmesi durumunda her kademedeki görevi erkeklerden daha başarılı biçimde yapacakları konusunda inanç sahibidirler."
Üçüncü olarak illerdeki listelerde kadınlara yer vermenin, partilere olumlu yönde yansıyacağı sonucuna varıldığını belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
"Kadınların bir kısmı, hemcinslerini listelerde görmeleri durumunda daha önce oy vermedikleri partilere bu nedenden dolayı oy vereceklerdir. Dördüncüsü, kadınlar milletvekilliği gibi siyasi temsiller hakkında kadın ve erkek adayları cinsiyetten bağımsız olarak cesaret, kararlılık, dürüstlük gibi etik normlar çerçevesinde aynı ölçülerde değerlendirmektedir. Beşincisi, kadınlar, kadın siyasetçilerin erkeklere göre sorumluluk duygusuna daha fazla sahip, daha fazla duyarlı, daha fazla hoşgörülü, daha fazla barışçı ve sorun çözme yeteneğine daha fazla sahip olduğunu düşünmektedir. Altıncısı, kadınlar hemcinslerinin siyasette daha fazla yer alması ile kadınlara ilişkin sorunların ve aynı zamanda toplumsal sorunların kadın bakış açısıyla daha kolay çözülebileceği inancında.”
"Kadınların yüzde 58,4'ü, Cumhurbaşkanlığı sisteminin neler getirdiğini biliyor"
Araştırmanın sonuç raporunda yer alan bilgilere göre, "Kadın arkadaşlarınızla bir araya geldiğinizde siyasetle ilgili konuları konuşuyor musunuz?" sorusuna kadınların yüzde 12,6'sı "evet", yüzde 41,3'ü "evet ama fazla değil", yüzde 45,6'sı "hayır hiç konuşmayız" yanıtını verdi.
KADEM tarafından 2014 yılında yapılan araştırma sonucuna göre ise kadınların yüzde 31,3'ü, siyasetle ilgilendikleri yanıtını vermişti. İki araştırma raporu verileri karşılaştırıldığında kadınların siyasete ilgilerinin önemli ölçüde arttığı görülüyor.
Araştırma bulgularına göre, kadınların siyasi partilerin faaliyetlerine katılım oranı yüzde 8,6, sendikalara katılım oranı yüzde 4,7, derneklerin faaliyetlerine katılanların oranı yüzde 6,8. Kadınların yüzde 58,4'ü, Cumhurbaşkanlığı sisteminin neler getirdiğini biliyor. Bu sistemin ne getireceğini bilmediğini belirtenlerin oranı, yüzde 21,3 düzeyinde. Bu veriye göre, yeni sistem hakkında bilgi sahibi olanların oranı, olmayanların yaklaşık 3 katına yakın. Bu da kadınların çoğunun, kısa zamanda Cumhurbaşkanlığı sistemi hakkında bilgilendiğini ve önümüzdeki seçimde sandığa bu bilinçle gideceklerini gösteriyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 59,5’'i, kadınların siyasetle uğraşmasını çok gerekli ve yüzde 26,7'si gerekli görmezken, yüzde 85,4'ü Meclis'teki kadın vekil sayısını yeterli bulmuyor.
Kadınların yüzde 39,9'u, siyasette daha etkin konuma gelmeleri için kendilerini koruyan yasal düzenlemelerin yapılması ve kendilerine maddi imkanların sağlanması gerektiğini düşünüyor.
Araştırmaya katılan kadınların yüzde 44,1'i Meclis'te daha fazla oranda yer almaları durumunda, kadın sorunlarının daha rahat çözüleceğine inanıyor.
"Siyasette kadınlara karşı ayrımcılık, mobbing yapıldığını düşünüyor musunuz?" sorusuna "evet" yanıtını veren kadınların oranı ise yüzde 67,9. Kadınların yüzde 34,6'sı, mevcut siyasi partilerin kadına gerekli önemi vermediğini düşünüyor.
Kadınların üçte birinden fazla bir kesimi, partilerin kadın politikalarına karşı olumsuz düşünüyor. Kendi ilinde listeye konulması durumunda daha önce hiç oy vermediği bir partiye oy vereceğini belirten kadınların oranı ise yüzde 33,9. Kadınların çoğu tüm bakanlıkları, bir kadının yönetebileceğine inanıyor.
"Hangi parti siyasette kadınlara daha fazla imkan tanıyor?" sorusuna verilen yanıt ise yüzde 56,9 ile AK Parti, yüzde 23,6 ile CHP, yüzde 9,7 ile HDP, 5,1 ile MHP, 4,6 ile İYİ Parti.
"Siyasetle uğraşan bir kadın olarak karşılaştığınız en önemli sorun nedir?" sorusuna ise yüzde 38,9 ile verilen yanıt "toplum ön yargısı" oldu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ 23 ARALIK 2024 | Kabine Toplantısı saat kaçta, BUGÜN MÜ? Asgari ücret, memur ve emekli zammı...
MEB PERSONEL ALIMI 2025 | MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman, şartları neler? 10 Milli Eğitim Uzman Yardımcısı alınacak!
İlk Türk Hava Şehidinin Hüzünlü Hikayesi! Fethiye'nin İsmi Şam'dan Geldi! Atatürk O İlçenin İsmini Değiştirdi...
Vahe Kılıçarslan'a Ağır Suçlama: Kaza Mağduru Kadından 5 Milyon TL'lik Tazminat Davası
Son Dakika! Beşar Esad'ın Suriye'den Kaçışı: Gizemli Süreç ve Perde Arkası