Sistemde uyum çalışmasında öne çıkan başlıklar...
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde uyum düzenlemeleri yolda. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yürütülen inceleme çalışması tamamlanıp Erdoğan'a sunuldu. Peki, çalışmanın detaylarında hangi başlıklar öne çıkıyor? İşte detaylar...
1 yılı geride bırakan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne yönelik başlatılan inceleme çalışmasını tamamladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunum yapıldı. Buna göre, Erdoğan'ın bir yılda attığı imza sayısının 2 bin 800 olduğu tespiti yapıldı.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLMEYECEK
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yürüttüğü çalışmaya göre, bir anayasa değişikliği olmayacak. Öncelikle uygulamadan kaynaklı sorunlar giderilecek. Edinilen bilgilere göre, yapılacak rötuşlar sistemin özüne dokunmayacak.
BAKANLARIN MECLİS'E BİLGİ VERMESİ GÜNDEMDE
Sistemi güçlendirecek idari kararlar alınacak ve bazı yasal değişiklikler yapılacak. Bunların başında ise Cumhurbaşkanlığı, Meclis ve parti yönetimi arasında koordinasyon sağlanacak. Bu çerçevede milletvekillerinin bakanlara ulaşmasını kolaylaştırmak için eski sistemde de var olan "nöbetçi bakan uygulaması" tekrar devreye girecek. Düşünülen bir diğer değişiklik ise bakanların belirli aralıklarla Meclis'e bilgi vermesi.
MÜSTEŞARLIĞIN GERİ GELMESİ PLANLANIYOR
Üzerinde çalışılan değişiklikler arasında bakanlık yapısını güçlendirmek için "müsteşarlık" makamının geri getirilmesi. Bunun için de anayasal bir düzenlemeye gerek olmadığı belirtiliyor.
YENİ MODELE UYGUN BİR İÇTÜZÜK YAZILACAK
Bir diğer başlık ise yeni sisteme uygun bir içtüzük. Bu kapsamda komisyonların güçlendirilmesi, sadece önüne gelen teklifi görüşüp çalışmalarını bitirmesi değil sürekli faal olarak çalışması ve kanun tekliflerinin buralarda oluşması üzerinde duruluyor.
SAĞLIKLI YASAMA İÇİN BÜRO KURULUYOR
Meclis’teki yasama kalitesini arttırmaya yönelik bir diğer düzenleme de yasama bürosu. Bu büronun, kanunların ne getirip götürdüğü gibi etki analizi konusunda da çalışma yapacağı ifade ediliyor.
SEÇİM KANUNLARINDA DEĞİŞİKLİK DÜŞÜNÜLÜYOR
Uyum kapsamında düşünülen yasal değişiklikler arasında ise yeni sistem sonrası değişikliğe gidilmeyen siyasi partiler kanunu, seçim kanunu ve yerel seçimlere yönelik düzenlemeler bulunuyor. Yerelde ittifakın yasal hale gelmesi ve muhtarlık seçimlerinin yerel seçimlerden 6 ay önce ya da sonra yapılması gibi değişiklikler çalışma kapsamında ele alınıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü
Son Dakika! Bolu'daki Kartalkaya Yangınında Kızı ve Torununu Kaybetti: Taptaze Filizlerim Ölmemeliydi