Sistem var ama kullanan yok
Noterde araç satarken binlerce kişi dolandırıldı. Yetkililer düğmeye bastı. 'Güvenli Ödeme Sistemi' hayata geçti ama kullanan yok. Dolandırıcılar hala kurban bulmakta zorlanmıyor. Uzmanların ise uyarmaktan dillerinde tüy bitti. Kanal D Haber'den Mustafa Şen ve Volkan Kamber'in haberi.
Noterde otomobil alımı sırasında sahte dekont ya da güvene dayalı dolandırıcılıklar çok arttı. Binlerce kişi parasını kaptırdı. O yüzden de Adalet ve İçişleri Bakanlığı, ikinci elde vatandaşın kaporasını kaptırmaması ya da havale ettiği paranın dolandırıcıların eline geçmemesi için noterlere Güvenli Ödeme Sistemi getirdi. Ama sistem bir yılın sonunda beklenen ilgiyi görmedi. Yılda 8 milyon aracın el değiştirdiği pazarda sadece 4 bin 328 aracın Güvenli Ödeme Sistemi ile satıldığı tespit edildi.
Peki, alıcı ve satıcının parasını güvence altına alan sistemi nasıl çalışıyor? Bu sistemde otomobilini satmak isteyen bir kişi, araç bilgilerini banka ya da aracı kuruma bildiriyor. Oluşturulan güvenli hesaba aracı satın almak isteyen kişiden para yatırmasını bekliyor. Noterlikteki görevli paranın o hesaba aktarılıp aktarılmadığını kontrol ediyor ve işlemi öyle yapıyor. Noterde imzalar atılınca para satıcının hesabına aktarılıyor. Hizmet bedeli olarak da 20 lira gibi bir ücret ödeniyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Son Dakika! Bolu'daki Kartalkaya Grand Kartal Otel'de Yangın Sonrası Yıkım Görüntüleri
Otel faciasında 12. kattan atladı! Kararı babasıyla görüntülü konuşma sırasında vermiş
Milli Güvenlik Kurulu toplantısı 2025 ne zaman, saat kaçta? Yılın ilk MGK toplantısı gündem konuları...
İstanbul Kartal’da Toprak Kayması: Park Halindeki Otomobil İnşaat Alanına Düştü
BEDELLİ ASKERLİK YERLERİ AÇIKLAMA TARİHİ: 2025 bedelli askerlik sınıflandırma sonuçları ne zaman açıklanacak?