Sinovac aşısı Türkiye'de! Merak edilenleri Prof. Dr. Mustafa Çetiner tek tek anlattı | Video
Türkiye, beklediği aşılara kavuştu. Çin'in başkenti Pekin'den kalkan Türk Hava Yolları'nın Erciyes isimli uçağı, ilk parti olan 3 milyon doz aşıyı Ankara'ya getirdi. Sağlık Bakanlığı, 14 gün sürecek testin ardından aşılamanın başlayacağı bildirdi. Peki, süreç nasıl işleyecek? Aşılar ilk kime uygulanacak? Aşılama nerelerde yapılacak? Prof. Dr. Mustafa Çetiner, CNN TÜRK canlı yayınında anlattı.
Prof. Dr. Mustafa Çetiner'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
Aşılama ne zaman başlayacak?
Gelen aşılar, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nda 14 gün değerlendirmeye tabi tutulacak. Testlerden sonra aşılama başlayacak. Türkiye 2021 yılının sonunda 50 milyon kişiyi aşılamayı planlıyor. Bu aşıların 50 milyonu, ilk partisi 3 milyon doz şeklinde gelen Sinovac aşısı. Geri kalan 30 milyon aşı da Pfizer/BioNTech olarak planlandı.
Aşı ilk kimlere yapılacak?
İlk sağlık çalışanlarına yapılacak. Onlardan sonra 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlar aşılanacak. Bunlar randevuyla e-Nabız üzerinden yapılacak. Sağlık personeline de çalıştığı kurumlarda uygulanacak.
Aşının etki süresi ne kadar?
Bu sorunun net cevabını henüz dünyada bilen yok. Sadece Sinovac aşısı için değil, diğer tüm aşılar için yok. Aşının ne kadar süre koruyucu olduğu ile ilişkili bir takım öngörüler var. Bu öngörülerin en öne çıkanı, bu aşıların yaklaşık 1 yıllık bir korumasının olacağıyla ilişkili. Aşıyı her yıl yapmak zorunda kalacağız. Bu soru için henüz net bir cevap yok.
Farkında olmadan Covid-19'a yakalanıp atlatanlara, aşı olmadan önde bir antikor testi yapılması gerekiyor mu?
Hastalığı geçirenler sonraki 6 ay içerisinde aşılanmayacak. Buradaki koyulan sınırın sebebi öncelikli aşılanması gereken grup olmaması. Çünkü bunların antikoru var ve elimizde de sınırsız aşı yok. Bu kişilerin sehven bilmeden koronavirüs geçirmiş olduğu halde bu sürelerden daha önde aşılanmasının hiç zararı yok. O aşıyı daha uygun birine kullanabilmek için o grupları geriye bırakıyoruz. Yoksa bir zararı olduğu için değil.
Aşılama etki ettikten sonra tabloda neyi değiştirecek?
Hastalığın sınırlandırılması için bir kere aşılamalar en önemli silah. Ama tek başına bir silah değil. Biz aşılanmaya devam ettiğimiz sürece önlemleri uygulamaya devam edeceğiz. 2021 yılının sonuna kadar değişen yoğunlukta önlemlere devam etmek zorundayız. Çünkü toplumun yüzde 60-70'inde bulaştırıcılığı daha da artarsa virüsün, belki yüzde 80-85'i bu oranlarda aşılama yaptığımız zaman rahatlayacağız.
Aşının tutmaması gibi bir durum söz konusu olabilir mi?
Bu Moderna ve Pfizer aşısında yüzde 90'larda bir koruyuculuk rapor edildi. Yani 10 kişiden 9'unu koruyor, 1'ini korumuyor. Sinocac aşısının Türkiye'deki erken kod kırımı sonrası az sayıda denekle elde edilen sonuçlarında bu oran yüzde 90'larda. Herkeste bu aşı sizi koruyor anlamı çıkmıyor. Sadece korumak ötesinde hastalığın ağır seyretmesini de engelleyebileceği de düşünülüyor. Türkiye'de kod kırıldıktan sonra aşı yapılmış grupta Covid-19'a yakalanan 3 kişinin de hastalığı çok hafif atlattığı gösterildi. Bizim için önemli olan can kaybı ve sağlık sistemindeki yükün hafiflemesi. Aşı, yatan hasta sayısını ve ölüm sayısını azalttığında da işe yarıyor. Ama herkesi yüzde 100 koruyacak diye bir kural yok.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
Besicinin 90 koyununu 1 dakikada çaldılar
Selma Ateş'e saldırıyı azmettirmişti! Eşini ve yanındaki kişiyi öldürdü: Elektronik kelepçeyi kırıp kaçtı
SON DAKİKA HABERİ... Narin cinayetinde düğüm çözülecek mi? 3. kanlı delil ortaya çıktı
Kasesi 1000 TL! Uludağ'daki 'çorba' Bakanlığı harekete geçirdi