Sınır birlikleri güvenliği nasıl sağlıyor?
Suriye sınırında ne gibi güvenlik önlemleri alındı? CNN TÜRK ekibi Hatay il sınırında Höyük sınır karakolunda, Türkiye-Suriye sınır hattında alınan önlemleri görüntülemek için sıfır noktasındaydı. CNN TÜRK muhabiri Kenan Şener sınırdaki alınan önlemleri ve güvenlik güçlerimizin nöbetini sizler için görüntüledi.
Fırat Kalkanı'yla terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen köylere geri dönüşler sürüyor. Bölgede güvenlik sağlandı ama insan kaçakçılığının, yasa dışı sınır geçişlerinin ve malzeme kaçakçılığının önlenmesi için çalışmalar da artarak devam ediyor. Sınırdaki kaçakçılık faaliyetlerine ve yasa dışı geçişlere karşı en etkili yöntem modüler beton sistemi. 826 kilometre boyunca örülmesi planlanan duvar hattının yaklaşık yarısı tamamlandı. Kalan bölümünün de yıl içinde tamamlanması planlanıyor.
3 metre yüksekliğinde beton bloklar Yaklaşık 400 kilometre boyunca sınır hattında uzanıyor. Beton duvar tamamlandığında, uzunluğu 826 kilometreyi bulacak. Duvarın yanı sıra sınırda güçlendirilmiş kafes tel engeli ve hendekler de var. Fiziksel önlemlerin yanı sıra sınır hattı boyunca hudut birliklerinin hızlı devriye yapabilmesi için stabilize yollar ve astfalt yollar da yapıldı. İşte bunun gibi devriye araçlarıyla ekipler bu yollarda sınırları kontrol ediyor. Cobra 2 aracında olduğu gibi mobil radarlarla ve kameralı sistemlerle duvarın ötesi görülebiliyor ve güvenlik önlemi alınıyor.
Zırhı araca görüntü aktaran radar 10 kilometre menzil içindeki her hareketi algılıyor. Termal kamera ise 4 kilometrelik alanın görüntüsünü operatöre iletiyor. Hudut birlikleri, devriyelerinde köpekleri de insansız hava araçlarını da kullanıyor. Tüm bu önlemler sayesinde sınırda kaçakçılık ve yasa dışı geçişlerde son bir yıl içinde büyük oranda azalma yaşandı. 2015 yılında 2044 kaçakçılık girişimi varken 2016 yılında sadece 77 kaçakçılık olayı meydana geldi. Aynı durum 169 kilometrelik sınır hattı boyunca yasa dışı geçişler yüzde 45 oranında azaldı. 2016 yılında 8 bin 531 kişi yakalandı. Hudut birliklerindeki Mehmetçikler elleri tetikte gözleri dürbünde nöbetlerini 7 gün 24 saat esasıyla sürdürüyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Haluk Levent korkuttu: Göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı
KABİNE TOPLANTISI BAŞLADI! 23 Aralık 2024 Kabine Toplantısı kararları neler? Gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!
İlk Kez Konuştu: Umut'a Görüntüleri Sordum, Bana Dedi Ki...