hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Selam Tevhid kumpası davası

    FETÖ'nün "Selam Tevhid" soruşturması kumpası davasında, usulsüz dinleme kararları vermekle suçlanan 55 eski hakim ve savcı hakkında karar açıklandı. Sanıklardan 20'si FETÖ üyeliğinden 11 yıl 3 aya kadar değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fetullahçı terör örgütünün, "Selam Tevhid" soruşturmasında binlerce kişiyle ilgili usulsüz dinleme kararı vererek kumpas kurmasıyla ilgili davada karar açıklandı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından ilk derece mahkemesi sıfatıyla görülen 55 sanıklı davada 20 eski hakim ve savcı silahlı terör örgütü üyeliğinden 1 yıl 6 aydan 11 yıl 3 aya kadar değişen sürülerde hapisle cezalandırıldı.

    Davada Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında tutuklama kararı veren Eski Hakim Vedat Dalda ile futbolda şike davasına bakan Eski Hakim Mehmet Ekinci, FETÖ üyeliğinden 8 yıl 9 ay hapisle cezalandırıldı. 25 Aralık kumpasında da yer alan Eski Hakim Süleyman Karaçöl ile MİT Başkanı Hakan Fidan'ı ifadeye çağıran Eski Savcı Sadrettin Sarıkaya da, FETÖ üyeliğinden 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Karaçöl ayrıca, "görevi kötüye kullanma" suçundan da 1 yıl 8 ay hapse mahkum edildi.

    Selam Tevhid kumpası davasında sanıklar şantaj aracı olarak kullanmak için dönemin Cumhurbaşkanı, Başbakanları, Bakanları, Gazetecileri ve üst düzey bürokratları usulsüz bir şekilde dinleyerek arşivledikleri ortaya çıkmıştı. Davada aralarında, Cihan Kansız, Celal Kara ve Muammer Akkaş'ın da bulunduğu firari 23 sanığın dosyalarının ayrılmasına, tüm sanıklar hakkındaki, "Siyasi ve askeri casusluk" ile "devletin gizli kalması gereken belgelerini açıklama" suçlarından açılan davaların da ayrılması kararı verildi. Mahkeme, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak, itirafçı olan sanıklar Mehmet Hamzaçebi ile Dursun Ali Gündoğdu'ya ise silahlı terör örgütüne üye olma suçundan 1 yıl 6 ay 22'şer gün cezası verdi. Bu sanıklar cezaları ertelendi.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow