hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SAHTE İÇKİ CAN ALMAYA DEVAM EDİYOR! Tutuklananlar ne ceza alacak? Sahtecilik mi? Cinayet mi?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Ankara ve İstanbul'da sahte içki kaynaklı ölümler sürüyor. Ankara'da hayatını kaybedenlerin sayısı 38'e yükseldi. Peki tutuklananlar ne ceza alacak? CNN TÜRK Muhabiri Merve Tokaz, Avukat Aylin Esra Eren'e sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avukat Aylin Esra Eren  şu ifadelerle değerlendirdi:

    CEZA SAHTECİLİKTEN Mİ? CİNAYETTEN Mİ?

    Şu an mevcut düzenlemede sahte içki üretmenin cezası Türk Ceza Kanunu madde 186'da düzenlenen suçun cezasına göre cezalandırılıyor. Burada da madde diyor ki: "Sen eğer bir gıdayı ya da bir içkiyi, bir içeceği içeriğini bozarak üretiyorsan ve satıyorsan, ticaretini yapıyorsan, imal ediyorsan bunun cezası 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası." Fakat şu anda mevcut olaylarda, üzücü olaylarda sonuç itibariyle ölümler yaşanması sebebiyle halihazırdaki bu Türk Ceza Kanunu düzenlemesi yeterli kalmıyor.

    Burada da Yargıtay'ın verdiği kararlara bakmak gerekiyor. Yargıtay Türk Ceza Kanunu madde 186'daki verilen hapis cezalarını yeterli bulmuyor. Aslında kişiler sadece bir içki üretmiyorlar. Hem bunu üretiyorlar, hem bundan para kazanıyorlar ve aslında tüketicileri yani içki aldığını zanneden kişileri dolandırıyorlar. Sahte içki sattıklarını söylemiyorlar elbette.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çünkü sahte olduğunu söyleseler insanlar bunu almaz, içmez ve neticesinde de hayatını kaybetmez ya da yaralanmazlar. Tabii ki burada bir dolandırıcılık da söz konusu. O yüzden sadece sahte içki üretmenin cezasını almamalı bu kişiler.

    SAHTE İÇKİ CAN ALMAYA DEVAM EDİYOR Tutuklananlar ne ceza alacak Sahtecilik mi Cinayet mi

    YARGITAY'IN BUNA İLİŞKİN NASIL KARARLAR VAR?

    Son dönemde bu olayların da artması sebebiyle Yargıtay yeni bir karar verdi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu diyor ki: "Bu sadece sahte içki üretmek ve satmak, ticaretini yapmak, para kazanma suçu değil. Bu aynı zamanda olası kastla ya da bilinçli taksirle adam öldürme suçu." Ve doğal olarak adam öldürmenin cezası da 20 yıl ya da müebbet dediğimiz bir cezası var.

    Müebbet hapis cezası ya da birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet veriyorsa da bu kişiler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını hükmetti.

    Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun verdiği son kararlara göre sahte içki üretmek, satmak sadece 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası değil, artık müebbet hapis cezasıyla cezalandırılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TÜRK CEZA KANUNUNDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLMELİ Mİ?

    Türk Ceza Kanunu'nda da halihazırda mevcut cezalar yetersiz kalıyor ve caydırıcı olmuyor bu suçu işleyen ya da işleme niyetinde olan kişiler için. İnsanlar açıyor, bakıyor Türk Ceza Kanunu'na diyor ki: Sahte içki üreten cezası maksimum 5 yıl hapis cezası ya da 1500 güne kadar adli para cezası da olabiliyor bazı durumlarda. Çünkü her sahte içki üretme ve ticaret yapma olayı ölümle sonuçlanmayabiliyor.

    Bazen yaralanan da olabiliyor ya da hiçbir yara almadan, zarar görmeden kurtulan, sadece parasını kaptıran insanlar da olabiliyor. Bu mağduriyete göre aslında suçun cezasını da belki yükseltmek daha caydırıcı olacaktır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow