hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Gidilmeyen randevuya tedbir yolda!

    Hastanelerden merkezi hekim randevu sistemi ile aldığı randevusuna gitmeyenlere sert yaptırımlar geliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, artık hastadan ‘Randevuma Geleceğim’ onayının alınacağını söyledi. Randevu sahiplerinin, bu onayı randevudan önceki gün saat 23:59'a kadar vermesi gerekecek. Eğer onaylanmazsa randevu başkasına verilecek. Konuyla ilgili başka nasıl tedbirler alınacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nden aldığı randevuya gitmeyen hastalara yeni tedbirler geliyor. Artık hastalardan ‘Randevuma Geleceğim’ onayı alınacak. Randevudan önceki gün 23.59'a kadar bu onayı vermeyen hastanın randevusu başkasına geçecek. Böylece son dakika iptalleri ile oluşan atıl kapasitenin verimli kullanılması hedefleniyor.

    2023'te 23 milyon hasta aldığı randevuya gitmedi. Randevu aldığı halde gitmeyenlerin sayısı 2024 yılının ocak, şubat, mart dönemini kapsayan 3 aylık zaman diliminde de 6 milyon kişi oldu. Bu durum da diğer hastaların randevu oluşturamamasına yol açıyor.

    Bu sorunu ortadan kaldırmak için Sağlık Bakanlığı bazı tedbirler hayata geçirecek. Bakan Koca o tedbirleri kabine toplantısı sonrası gazetecilere açıkladı.

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Randevu alıp onay verdiği halde gelmeyenler için aynı branşta hiçbir hekime ve sağlık tesisine müracaat edilemeyecek. Aynı klinikten mükerrer randevu alınamayacak. Yakında devreye girecek yöntemle, iki randevusunu aldığı halde ikinci kez randevusuna gelmeyenlerin randevu almasını 15 gün zaman dilimi için bütün branşlara randevuya kapalı hale getireceğiz. Buradan başlıyoruz, uygulama ilerledikçe ilave tedbirler almaya da devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Koca, sorun yaşanan hastane ve branşların da tek tek çalışıldığını söyledi. Artan talebe yetişebilmek adına en son yan dal uzmanlıkları için iyileştirmeler yapıldığını hatırlattı. Yeni tedbirlerin ise önümüzdeki haftalarda kademeli şekilde hayata geçirileceğini belirtti.

    Koca, insülin tip-1 diyabetli herkese insülin sensörünün ücretsiz verileceğini de duyurdu ve "Sensörü yerlileştirmeye başladık, laboratuvar ortamında üretimi gerçekleştirildi. Seri üretim hazırlığı yapılıyor" ifadelerini kullandı.

    Yasal izin ve belgeler alındıktan sonra, önümüzdeki 6-7 hafta içerisinde klinikte kullanımına başlanacağını belirterek "Bütün tip-1 diyabetlere, başta çocuklar olmak üzere, ulaştırmak istiyoruz. Geliştirdiğimiz sensör, değer bazında %90 yerli olacak" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow