hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    RTÜK Başkanı: "Operasyonların gerekçesini oluşturur mu bilemem"

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    RTÜK Başkanı Davut Dursun, CNN TÜRK'ten Hande Fırat'ın programına katıldı. Dursun "14 Aralık Operasyonu"na ilişkin soruları yanıtlarken "işin basınla ilişkili boyutuyla ilgiliyse bunu savunmak mümkün değil'' dedi. Sözkonusu dizilerle ilgili kendilerine zaman zaman şikayetler geldiğini anlatan Dursun: ''Bir basın faaliyeti dolayısıyla olmadığını umuyorum'' diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    RTÜK Başkanı Profesör Doktor Davut Dursun Doğan TV Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın program konuğuydu..RTÜK ve YSK seçim yasakları programı oluşturan konulardı. 

    Programın soru cevap bölümlerinden başlıklar: 

     - Eleştiri geliyor..Diziyle suç işlenemez diye...Nasıl bakıyorsunuz?

    "RTÜK program yayınlandıktan sonra denetliyor. Programlarla ilgili muhtelif yayınlarla ilgili ihlaller nedeniyle müeyyideler uygulanıyor. Bizim para cezası uyguladığımız, uyarmanın gerçekleştiği uygulamalar sözkonusu olmuş. Bazılarında şikayetlerin geçersiz olduğuna hükmetmişiz. Yayının niteliğine göre ceza verdiğimiz olmuş...Dünkü operasyonların gerekçesini oluşturur mu bilemem..Savcılıkça takip edilmiş, kaydedilmiştir. Fakat basın açısından hoş değildir"

    -Yasanın şu şu maddesine aykırılıktan diye bilgi verir misiniz?

    " Aşırı şiddet uygulaması ile ilgili yaptırım olmuş. Muhtelif maddelerden uygulamalar cezalar olmuş. Basın faaliyeti nedeniyle olmadığını umuyorum."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -RTÜK'e  yöneltilen eleştirilerden biri, iktidar yanlısı kanala az, muhalefete daha fazla ceza verildiği yönünde ?..

    "Mesela 255 rapor tanzim edilmiş, esas ve usullere aykırı yapılmış işlem mevcut. Farklı kanallara farklı sayılarda rapor tutulmuş...Bu doğru değil"

    - İktidara muhalefet etmemekle suçlanıyor, eleştiriliyorsunuz?

    "Yayın kuruluşları müeyyidelerle karşı karşıya kalmak istemiyor bu doğaldır. Yayın yasaklarını YSK belirliyor RTÜK belirlemiyor...Seçim dönemi başlamadan kararı yayınlıyor: Seçim döneminde şu şu maddelere uyulmalıdır diye....YSK'nın bu sistematiği içinde RTÜK değerlendirme yapar, YSK'ya gönderir...RTÜK sadece ihlal belirlenen esaslara göre ihlal olup olmadığını tespit eder..Fakat hata yapılamaz mı yapılır. YSK seçim dönemindeki yayınları belirlerken TRT dönemi yasalarını esas alıyor.Yani bir tür TRT'leştirme karşımıza çıkıyor. YSK bize bazen ara kararlar gönderiyor.YSK'nın yayın durdurma müeyyidesi ağır kullanılıyor. YSK istese herhangi bir kurumun yayınını 5 gün 10 gün durdurma yetkisine sahip.Neyseki hepsini birden kullanmıyor. Diyelim bir kanalda ihlal gördü 1 yayın durduruyor. Ardından tek tek artış sağlayarak ceza uyguluyor.Basın özgürlüğü açısından bakıldığında, sıkıntılı durumlar. Hoş bir şey değil tabi...Siyasal partiler bir ara toplandılar: Anayasa'da değişiklik yaparak YSK'nın program durdurmalarının önüne geçelim diye...Özel yayıncılar için bu yelpazenin genişletilmesi daha uygun olur."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Sizin önerileriniz neler?

    "Seçim yayınlarını,yasakların yine YSK belirlesin...YSK kararlarını versin yayın kuruluşları itiraz ettiğinde kararı RTÜK versin. Çünkü YSK'nın elinde kayıt yok. TRT dışındaki yayın kuruluşları için seçim döneminde bir tür tarafsızlık gibi rijit olmamalı, seçime giren adayların kendilerini ifadeleri için daha esnek bir tutum olması lazım..Öyle bir dönemdeyiz ki her siyasi parti ve aday kendini ifade edecek mecra buluyor.Daha esnek olmalı "

    - Bu döneme yetişir mi bu yenilikler?

    " Mümkün değil yetişmez. Yayın kuruluşları, YSK düzenlemelerini takibedip ona uygun yayın yapsınlar."

    - Atatürk'e hakaret iddiasında en hafif cezayı mı verdiniz?

    "Keşke polemik konusu olmasaydı. Düzenlenen raporlar üst kurula geliyor. Bazen karar alınıyor. Üye sayımız eksik katıldıysa 5 üye tamamlanamıyor bir sonraki haftaya sarkıyor karar. O programdaki karar nedeniyle yapılan denetimde hatalı yayın tespiti yapılmış, bir vekilin şikayeti üzerine rapor tanzim edilmiş, ilk uyarı yapılmış ve para cezası uygulanmış. Sonra üst kurulda bir tartışma çıkmış oylamada karar çıkmamış sonraki haftaya kalmış. Hassasiyet gösteren arkadaşlarımız itirazlarını dile getirmişler. Sonra karar alınarak para cezası uygulanmış. İki üç hafta sonra yeni ihlal raporu geliyor tartışma çıkıyor. Üst kurulda ihlal yok tartışması yaşandı .Bazı arkadaşlar ihlal konusunda polemik yarattı. Bazı arkadaşlarımız mahkemeye götürerek haklarını istediler.Haklarını arayabilirler. Fakat kamuoyunda maksadını aşan açıklamaları oldu. Ceza verilmedi ifadesi yanlış para cezası verildi."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - CHP'li komisyon objektif olacak mı?

    "Bizim yasamızda üst kurul müzakereleri gizlidir, gizliliği ihlal eden üyelerin üyeliği düşürülmesi açıktır. Bu konudaki kurallar açıktır: Durumu tespit edip Meclis Başkanlığı'na bildirin diyor. Konunun incelenmesi gerekiyor. Üst Kurul'un çalışma grupları ve komisyon kurma yetkisi var. Bu konuyla ilgili Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in aradığı söylendi. Olmadı öyle bir şey. Meclis hukuk müşavirliğinden bir arkadaş arayıp sordu. Cemil Çiçek falan aramadı. Bu konu şu anda inceleme aşamasında. Üyelerle ilgili incelemeyi başkasına bırakamazdım. İktidar kontenjanı,muhalefet kontenjanı diye bir şey yok. RTÜK üyeleridir burada önemli olan.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow