hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Riskli yapı nasıl belirlenecek?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Belediyelere talimat verdi. Riskli yapılar belirlenip yıkılacak. Ancak sürece ilişkin merak edilen pek çok soru var. Riskli yapıların kapsamı nasıl belirlenecek? Müracaat için ne gerekli? Yıkım yerine güçlendirme alternatif olabilir mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kartal'da çöken bina ve Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde meydana gelen deprem ile riskli binalar yeniden gündemde. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın belediyelere gönderdiği dilekçe ile riskli binaların üç ay içerisinde bakanlığa bildirilmesi istemişti.

    Peki bu riskli binalar nasıl belirlenecek? bu konuda bakanlığın internet sitesinde 16 soruda bu sürecin nasıl işleyeceği anlatıldı.

    Önce riskli yapıların kapsamı belirlenecek. Yapıların deprem,sel,heyelan gibi afet geçirip geçirmediği, ekonomik ömrünü doldurup doldurmadığına bakılacak.

    Tespit, çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından lisanslandırılmış kurum ve kuruluşlarca yapılacak.
    Maliklerden biri ya da kanuni temsilci tespit için başvuruda bulunabilecek. Müracaat için gerekenler, dilekçe, güncel tapu durum belgesi ve kimbil belgesinin fotokopisi.

    Betonların dayanma gücü, içindeki demirlerin durumu, taşıyıcı sistem ve binanın dayanma gücü kriter olarak alınacak.

    Dayanma gücü zayıf, beton ve demirinde eksiklik olan bina riskli sayılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Riskli bina kararını kimin verdiği de merak edilen bir soru. Kontroller sonunda ilgili kurumlar çevre şehircilik il müdürlüğü'ne bildirim de bulunacak. Raporlar incelenecek tespitler tapu müdürlüğüne iletilecek.

    Riskli yapı tespitinden sonraki süreç nasıl işleyecek?

    Tapudan sonra itiraz süresi 15 gün. Yapılan itirazlar ise beş kişilik teknik ekip tarafından inceleniyor. Eğer bu süre içerisinde itiraz yapılmazsa, tebligat tarihinden itibaren idarece 60 günden az olmamak üzere belirlenen süre içinde binanın yıkılması gerekiyor.

    Peki güçlendirme riskli binanın yıkımına karşı bir tercih olabilir mi?

    Bunun için güçlendirme projesinin hazırlanması ve imar mevzuatı çerçevesinde ruhsat alınması gerekiyor. Güçlendirme işleminin belirlenen süre içinde yapılması da başka bir gereklilik.

    Peki bina ve arsa farklı kişilere aitse ne olacak?

    Yapının arsa maliki dışında lehine şerh konulmuş bir kişiye ait olması halinde, riskli yapı tespiti şerh konulan kişi tarafından yaptırılıyor.

    CNN TÜRK'ün edindiği bilgilere göre,, bugüne kadar 150 binin üzerinde yapı bu şekilde tespit edildi ve yıkıldı. Bu binalarda da 470 bin civarında konut ve işyeri bulunuyordu.

    Sıradaki Haber adv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow