Prof. Dr. Orhan Tatar açıkladı: Son depremler büyük depremin habercisi mi?
CNN TÜRK'te Sultan Arınır'ın sunduğu 10'dan Sonrası'na konuk olan AFAD Danışma Kurulu Üyesi-Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, Çanakkale'de meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.
Prof. Dr. Orhan Tatar'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
Büyük depremin habercisi mi?
Çanakkale'de 2017 Şubat ayında seri şeklinde olan depremler var. 5.3 büyüklüğünde art arda 3 farklı günde depremler meydana gelmişti. Bunların da artçıları çok uzun süre devam etmişti. Dün meydana gelen deprem aslında 2017'de Ayvacık’ta meydana gelen bu depremlerin olduğu sistem, fay üzerinde. Daha doğuya doğru meydana gelen depremler. Bu depremi meydana getiren fayın üretebileceği deprem büyüklükleri bu civarda açıkçası. 5 ve belki biraz üzerinde deprem büyüklükleri olabilir. Ayvacık civarı bu bölgedeki deprem üreten fayın 7 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyelinin olmadığını söyleyebiliriz. Dolayısı ile orta büyüklükte depremler üretecek bir fay.
Artçı sarsıntılar sürer mi?
Bu faya baktığımızda aslında bunun üzerinde şu anda dünkü ana şoktan sonra meydana gelen birçok artçı depremler var. Bunların işte en büyüğü 3.6, 3.7 belki 4'ün üzerine çıkabilir. Dünden bugüne 50'nin üzerinde artçı deprem olduğunu görüyoruz. Yapılması gereken şey özellikle hasar görmüş binalardan uzak durmakta yarar var. Bur artçı depremler devam edecek, 2017'de olduğu gibi tekrar sonlanacaktır.
Marmara'yı tetikler mi?
Doğal olarak her deprem olduğunda bütün dikkatler İstanbul'da yoğunlaşıyor doğal olarak. Burada gerçekleşen depremin İstanbul ile bir alakası yok. Bunu çok açık ve net söylemekte fayda var. Çünkü İstanbul'da beklenen deprem farklı bir fay sistemi üzerinde. Bu bahsettiğimiz dün meydana gelen deprem farklı bir fayın kolları üzerinde meydana geldi. Dolayısıyla bu depremin Marmara'daki fayları tetiklemesi söz konusu değil. Depremin çok geniş bir coğrafyada hissedilmesini nedeni de sığ bir deprem. Yaklaşık 5 kilometre derinliğinde meydana gelen sığ bir deprem. Sığ derinlikte bir deprem olduğu için de özellikle çok geniş bir alanda Marmara'nın değişik bölgelerinde ta ki güneyde İzmir'e kadarki alanlarla hissedildi. Bu son derece normal bir durum.
Binalar ne kadar güvenli?
Bina güvenliği çok önemli. Binanın bir tek deprem değil birçok farklı açıdan irdelenmesi gerekir. Bu son derece önemli. Dolayısıyla her depremi hissetmekte mümkün değil. Bu tamamen bulunduğunuz yere bağlı. Genellikle biz 4.5 ve üzerindeki depremleri hissedebiliyoruz bulunduğumuz konuma göre. Ama şunu söylemek mümkün 2019'un Ocak ayından itibaren yeni bir bina deprem yönetmeliği çıktı. Türkiye deprem tehlike haritası yenilendi. Bu yeni harita ile vatandaşlarımız bulundukları yere göre deprem tehlikesini görebilecekler. Dikkat edilmesi gereken husus şu. Öncelikle yerel zemin koşullarına göre değerlendirmek lazım. Özellikle binalarımızın depreme karşı dayanıklı olup olmadığını çok farklı boyutlarıyla incelemekte fayda var. Bu açıdan herhangi bir paniğe kapılmaya gerek yok.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü