Pınar Selek hakkındaki yakalama kararı kaldırıldı
Mısır Çarşısı patlaması davasında Pınar Selek hakkında yakalama kararı kaldırıldı. Mahkeme, ayrıca Yargıtay'ın bozma talebine de uyulmasına karar verdi. Duruşma 5 Aralık'a ertelendi.
Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davaya bakan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma kararına uyulmasına karar verirken, Pınar Selek hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasına hükmetti. Yargıtay'ın bozma ilamının ardından İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmaya, sanıklar Pınar Selek ve Abdulmecit Öztürk katılmadı. Tarafların avukatları ise duruşmada hazır bulundu. Duruşmada, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin davaya ilişkin bozma ilamı okundu. Sanık avukatları bozma ilamına karşı duruşmada söz aldı. Pınar Selek'in avukatları, Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasını ve Selek hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını talep etti.
İnterpol'ün kararı hatırlatıldı
Duruşmada ayrıca söz alan avukat Akın Atalay, Yargıtay'ın diğer sair hususlara değinmeden dosyayı usulden bozduğunu anımsatarak, Yargıtay'ın irdelemediği diğer hususların da bozma konusu olacağını düşündüklerini ifade etti. Atalay, müvekkili hakkındaki bozma kararına uyulmasını ve hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını istedi. Avukat Ayhan Erdoğan ise Interpol'ün Pınar Selek hakkındaki çıkartılan yakalama kararının siyasi olduğu için uygulanamayacağı gerekçesiyle reddettiğine dair belgeyi mahkemeye sunacağını söyledi.
Duruşma 5 Aralık'a ertelendi
Sanık Abdulmecit Öztürk'ün avukatı Mehmet Erbil, Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını ve müvekkili hakkında kazanılmış hakların saklı kalmasını talep etti. Dosya mütalaa için savcılığa gönderildi. Cumhuriyet savcısı Yılmaz Kıstı, Yargıtay kararına uyulması, Selek hakkındaki yakalama kararının devamına karar verilmesi, dosyanın geçirdiği süre dikkate alınarak incelemek üzere kendisine gönderilmesi yönünde görüş bildirdi. Aranın ardından taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, savcıya mütaalasını hazırlaması için süre verilmesine karar verdi. Suçun vasıf ve mahiyeti, Yargıtay'ın bozma ilamı ve mevcut delil durumu gözönüne alınarak, sanık Pınar Selek hakkındaki çıkartılan yakalama kararının kaldırılmasına hükmeden mahkeme heyeti, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma ilamına uyulmasını kararlaştırdı. Heyet, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı 5 Aralık'a erteledi.
Adliye önünde açıklama
Bu arada duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan Pınar Selek'in babası Alp Selek, 16 yılı geçen süre duruşmaya girdiklerini ve bugün yeni bir heyetin olduğunu anımsatarak, yeni heyetin Yargıtay'ın kararına uyduğunu bundan sonra da savcının esas hakkında mütalaa vereceğini söyledi. Interpol yakalama kararını ciddi bulmadığı için mahkemeden bu kararın kaldırılmasını talep ettiklerini belirten Selek, mahkemenin de yakalama kararını kaldırdığını hatırlattı. Selek, "Bugüne kadar dava hep lehimize geçti, deliller olarak son 2 hakim gelip kararı değiştirene kadar hep beraat beraat geçti. Bu heyet de esas hakkında savunmaları aldıktan sonra zannediyorum beraat kararı verecek" diye konuştu.
"Pınar Selek Türkiye'ye gelecek mi?"
Bir gazetecinin "Pınar Selek Türkiye'ye gelecek mi?" sorusuna Alp Selek, "Bir mani yok gelebilir ama bilimsel çalışmaları var, onlara devam etmek zorunda. Onlar biterse gelir" cevabını verdi. Avukat Ayhan Erdoğan da Pınar Selek hakkında 3 kez beraat kararı verildiğini anımsatarak, "Fakat anlayamadığımız devlet içerisinde varlığını sürdüren yapılardan mıdır? Onu bilemem. 2 hakim özel olarak gelip, dosyayıb ilmeden hukuka aykırı şekilde karar aldı. Pınar aleyhine verilen karar da, Yargıtay tarafından usulen bozulmuştu. Mahkeme buna uydu, 3 beraat kararını dikkate alırsak, bu yargılama sonunda da beraat edeceğine inanıyoruz" dedi.
Bütün aşamalarıyla Selek dosyası
9 Temmuz 1998’deki 7 kişinin ölümü ve 127 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamanın ardından Pınar Selek, bombayı yapmak, terör örgütüne yardım ve yataklıkla suçlandı. 16 yıllık dava süreci, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporunda, “Türk adalet sisteminin eksikliklerini sergileyen bir örnek” olarak yer aldı.
Adalet Bakanlığı, Avrupa Konseyi toplantılarında milletvekillerinin eleştirilere yanıt olarak kullanması amacıyla dosyayla ilgili bilgileri derledi. Buna göre dosyada 13 bilirkişi raporu bulunuyor. Üç rapora göre patlayan LPG, dört rapora göre bomba, dört rapora göre sebebin belirlenmesi imkansız, iki rapora göre her ikisi de mümkün.
Yargıtay, Pınar Selek hakkındaki kararı bozdu
Pınar Selek'e dayanışma gecesi
Bu belgeye göre dosyada mevcut deliller ve yargı aşamaları şöyle:
Deliller
“Selek yakalandığında üzerinden çıkan ve kendisinin eli ürünü olduğu tespit edilen ‘Seya Dayı aranacak, Cahit istenecek, adım Kamil’ yazılı parola notu. Çantasında bulunan bomba yapım malzemeleri-Mısır Çarşısı patlaması sonrası olay yerinde kalıntısı bulunan nitro-selüloz tozları. Kullandığı atölyede ele geçirilen nitro-selülozla yapılmış iki bomba ve bomba yapımında kullanılan diğer materyaller. Atölyede bulunan bombaların birinin üzerindeki koli bandında Selek’in parmak izi. Sosyolojik araştırma yapmak için PKK’nın içine sızdığı yönünde verdiği ifadeler.”
Kararlar
8 Haziran 2006: İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi (ACM) kararı: Pınar ve Abdülmecit Öztürk’ün bomba patlamasıyla ilgili suçlamadan beraatlerine. Olay yeri inceleme raporu ve çok sayıda bilirkişi raporu arasındaki çelişkiler ve eksiklikler nedeniyle her türlü şüpheden uzak kanaatin oluşmaması sebebiyle. Terör örgütüne yardım ve yataklık suçlamasını zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırma. Öztürk’ün Erdal Hiyar’ı öldürmekten dolayı mahkumiyetine.
17 Nisan 2007: Yargıtay 9’uncu ceza dairesince bozma: İlk derece mahkemesi, değişik patlamalarla Mısır Çarşısı ve atölyede bulunan maddeler (nitro-selüloz) arasındaki bağlantıyı araştırmadan eksik karar vermiş. Burada Yargıtay farklı bilirkişi raporlarını tartışmıyor. Abdülmecit’in Erdal Hiyar’ı öldürmek suçundan cezalandırılması yanlış. İddianamede böyle bir suçlama olmadan hüküm tesis edilmiş. Dosyadaki doğum ve sabıka kayıtları arasında uyumsuzluk var.
23 Mayıs 2008: 12’nci ACM’nin yeni kararı: Bomba suçlamasından beraatlerine. Olay yeri inceleme raporu ve çok sayıda bilirkişi raporu arasındaki çelişkiler ve eksiklikler nedeniyle her türlü şüpheden uzak kanaatin oluşmaması. Abdülmecit’in 1994’de Ağrı’nın Tutak-Dönertaş köyüne silahlı baskın suçundan mahkumiyetine.
10 Mart 2009: Yargıtay’da bozma: Bombayı Pınar Selek koydu. Atölyede ve olay yerinde bulunan kimyasal maddeler aynı, hem poliste hem de savcılıkta bu yönde ifade vermiş. Abdülmecit hakkında 1994’teki eyleminden mahkumiyete hükmedilmesi yanlış. Erzurum DGM’de 1999’da kesinleşmiş hüküm var.
4 Mayıs 2009: Yargıtay Başsavcılığı’ndan itiraz: Beraat kararları onanmalı. Her türlü şüpheden uzak delil yok. Her iki sanık için örgüte yardım ve yataklık açısından zamanaşımı nedeniyle cezanın kaldıırlması.
9 Şubat 2010: Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararı: Yargıtay Başsavcılığı’nın itirazına ret. Yargıtay ceza dairesinin kararına onama.
9 Şubat 2011: 12’nci ACM’nin direnme kararı: Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun incelemesi başsavcılığın itirazı nedeniyle olmuştur. İlk derece mahkemesi, Ceza Genel Kurulu kararı öncesinde kullanmadığı direnme hakkını şimdi kullanmaktadır.
22 Ekim 2012: 12’nci ACM’nin direnme kararından vazgeçmesi: Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararına karşı mahkemenin direnme hakkı yoktur.
24 Ocak 2013: 12’nci ACM’nin Pınar Selek’i ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkumiyeti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı