Özel Haber... Suriye Amerikan Konseyi Başkanı CNN TÜRK'e konuştu
Suriye iç savaşla, zulümle, kanla geçen 10 yılı geride bıraktı. Peki Suriye bugün neden bu halde, şu an ne oluyor? Suriye Amerikan Konseyi Başkanı Dr. Zeki Lababidi, CNN TÜRK ekibinden Çağla Çınar'a konuştu. Lababidi, "Suriye'yi Esad ve ABD, Rusya, Fransa gibi yabancı aktörler böldü" dedi. Doktor Lababidi, Suriye'nin geleceğinde Esad rejiminin olduğu bir barışın mümkün olmadığının altını çizdi.
"Suriye Savaşı'nın 10. yılı geride kaldı. Geride çok fazla yıkım ve çok sayıda can kaybı var. Suriye'yi kim böldü? Bugün Suriye neden bu halde? Saldırılar devam ediyor, Esad rejiminin bölgedeki tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?"
Dr. Zeki Lababidi, "Maalesef suç tamamen Esad rejimine dayanıyor. Devrim 10 yıl önce başladığında, Esad ailesi, Esad ve babası kırk yıldır iktidardaydı. Masum insanları, gözaltına alarak, asarak öldürdüler. Devrim bu askeri diktatörlüğü sona erdirmeye başladı. Maalesef ilk yıl, bataklığa dönüştü Suriye. Özgür olmak isteyen Suriyeliler Esad rejimi tarafından zorbalığa maruz kaldı, öldürüldü. İkinci olarak, Suriye, uluslararası bir çatışma alanı oldu. Suriye’de Rus ordusu, İran ordusu, Fransız ordusu, Amerikan ordusu var. Suriyeliler bugün, Rus savaş uçakları tarafından öldürülüyor. Dün bir Rus uçağı hastaneyi vurdu. Bugün Esad rejimi, Rusya desteği olmadan bölgede hiçbir şey yapamaz. İranlı kötü niyetli kişiler her gün Suriyelileri öldürüyor. Suriye’nin huzur içinde olması için bu yabancı aktörler Suriye’den ayrılmak zorunda. Dediğiniz gibi 10 yıllık bir yıkım var. Artık yeter. Koronavirüs son 1 yıldır dünyadaki herkes gibi Suriyelileri de etkiliyor ve şimdi koronavirüs biraz daha iyi ve yeniden Rus savaş uçakları gelip Suriyelileri öldürmeye başladı. Artık yeter. Suriye’de çözüme ihtiyacımız var. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı uygulanmalı. Suriye’de Esad iktidardayken çözüm olamaz. Ekonomi yok edildi. Altyapı yok edildi. Elektrik yok, yiyecek yok. İnsanlar sefil bir hayat yaşıyor. Yemek bulabilmek için çöp konteynerlarını arayan insanlar var. Rejimin tek bildiği kan, öldürme, alıkoyma. Müzakerelerin, siyasetin ne olduğunu bilmiyorlar. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin harekete geçmesi, rejimi Suriye hükümeti değişiminde yetkiyi devretmeye zorlaması gerekiyor. Böylece yıkımın arkasına geçip ülkeyi yeniden inşa etmeye başlayabiliriz"
"Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması mümkün mü?"
Dr. Zeki Lababidi, “Suriye toprak bütünlüğü Birlemiş Milletler garantisi altında. Tüm yabancı aktörleri çıkarabilirsek, toprak bütünlüğü sağlanacaktır. Son 10 yılda yaşananlar, maalesef Suriye topraklarının uluslararası bir çatışmaya dönüşmesine neden oldu. Bunun bedelini ödeyenler ise Suriye halkıdır. Suriye’deki herkes, Müslümanlar, Hristiyanlar, Kürtler herkes sadece tek bir Suriye, tek bir ülke istiyor. Ama ülkedeki siyasi sistem 50 yıldır yerinde sayıyor. Bu diktatörlükle devam edemeyiz. Suriye’nin barışçıl bütünlüğünde siyasi bir sisteme ihtiyacımız var”
"Obama dönemi ile birlikte ABD, terör örgütü PKK'ya destek vermeye başladı. Bu destek hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce bu destek biden döneminde de devam edecek mi?"
Dr. Zeki Lababidi, “Maalesef bu, Obama yönetiminin Suriye’de yaptığı birçok hatadan biriydi. Elbette en büyük hataydı. O hattı zorlamamalıydılar. Bu, Rusya’nın müdahalesine kapı açtı. PKK’ya verilen destek büyük bir hataydı. PKK’yı desteklemek için bizzat rejim ile Rusya ile müzakere ediyorlar. Umarım Rusya ve ABD, teröristlere verdiği bu desteği durdurur. İdlib ve Esad rejiminin olduğu diğer bölgeler gibi Suriye halkı kendini yönetebilir ve umarım bu yakın zamanda olur. Şu an ABD’nin PKK’ya destek olduğunu görmüyorum. Bu maalesef Obama döneminde başlatıldı”
"Türkiye, Esad rejiminin bölgede artan saldırıları nedeniyle Rusya'dan S-400 satın aldı. Bunun ardından ABD Türkiye'ye yaptırım uyguladı. Bu yaptırımlar hakkında ne düşünüyorsunuz?"
Dr. Zeki Lababidi, “Umarım Biden yönetimi Türkiye konusunda yeni bir tavır takınır ve umarım bölgede dış politikadaki çifte standart durur. ABD İran'la barış sağlayamaz. İranlılar Amerika’ya ölüm sloganları atarken İran'la müzakere edilemez. NATO’daki ikinci büyük ordu Türk ordusudur. ABD yaptırımları konusu umarım iki ülkenin de iyiliği için çözülür. ABD, Türkiye’nin NATO’daki güçlü müttefikliğine ihtiyacı olacak ve bence Türkiye ile Suriye’deki ortaklığı şimdi ve gelecekte sürmeli. Gerçekleri konuşmalıyız. Size S-400 verdiler, kimse Türklere ülkelerini nasıl savunacağını söyleyemez. Tıpkı Amerika Birleşik Devletleri’ne söyleyemeyeceği gibi. Türkiye’nin teklif vermesine rağmen NATO Türkiye’ye Patriot vermedi. Türkiye de S-400 satın aldı. Bu bir gerçek. Bu sorunun iki tarafça bir an önce çözülmesi gerektiğini düşünüyorum. NATO’nun güçlenmesi ve geri dönmesi için, Türkiye’nin NATO’nun ayrılmaz bir parçası olduğu anlanmalı”
"Türkiye'de 3 milyonu aşkın Suriyeli mülteci bulunuyor. Türkiye'nin üstlendiği bu rolü nasıl görüyorsunuz?"
Dr. Zeki Lababidi, "Hiç kimse Türk halkı gibi değil. Kimse Suriyeli mültecilerle Türk hükümeti gibi ilgilenmiyor. Bu gerçeği biliyorum. Avrupa'yı ziyaret ettim, Ürdün'e gittim, Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan ülkeleri ziyaret etti. Suriyeli mültecilerle ilgilenmedeki rolü için Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Kardeşleri gibi görüyorlar, yabancı muamelesi yapmıyorlar. Suriyeliler temel olarak ihtiyaç duydukları her şeye, eğitime sağlığa tüm haklara sahip. Ama yanı zamanda onların evlerine dönmek istediklerini biliyoruz. Birçoğu evine dönmek istiyor. Türkiye'ye misafirperverlikleri için teşekkür ediyorlar ama herkes evine dönmek istiyor ve Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin evlerine dönüp, Türkiye'ye teşekkür edecekleri günü iple çekiyoruz. Kuzeydeki büyük komşumuzla, Suriye'yi yeniden inşa etmek için büyük bir iş birliği yapmak istiyoruz"
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbul, Esenler'de makas atan sürücü dehşet saçtı! Çarptığı araç takla attı: 6 yaralı
İstanbul'da 110 Milyon Euroluk Vurgun!
Türkiye’de Geçen Yıl 937 Bin Bebek Doğdu: En Popüler Bebek İsimleri Belli Oldu | Son Dakika
Türkiye Uzayda Tarih Yazıyor: Yerli Uydu ve Fırlatma Aracıyla Geleceğe Adım
Salmonella Tehlikesi: Gıda Güvenliği Hayati Önem Taşıyor