hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Osmanlı toprağı Hatay nasıl alındı? Prof. Dr. Halil Bal anlattı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Rus haber ajansı Sputnik, Hatay için "Çalıntı bölge" dedi; konuyu "Hatay 80 yıl önce neden Türkiye'ye verildi?" manşetiyle duyurdu. İşte bu iddia büyük tepki topladı. Gerçeği Prof. Dr. Halil Bal ders verir gibi anlattı. Fransa ile 1939 yılında yapılan Ankara Antlaşması'na dikkat çeken Bal, "Eski bir Osmanlı toprağı olan Hatay'ın, 1939 yılında tekrar anavatana katılmasının öyküsünü anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Bal, "Hatay eski bir Osmanlı toprağıdır. Yüzyıllarca Türk toprağı olarak bilinen bir yerdir" dedi. Ancak 1. Dünya Savaşı'nda dengeler değişti. Osmanlı toprağı olan Hatay, savaş sonrası Osmanlı'nın mağlup olması nedeniyle Türk hakimiyetinden çıktı. Milli mücadele döneminde Fransa ile Türkiye arasında yapılan Ankara Antlaşması, Hatay'ın kaderini tekrar belirledi. O tarihi anlatan Bal, şöyle konuştu:

    ANKARA ANTLAŞMASI'YLA FRANSIZ NÜFUZUNDA KALDI

    "20 Ekim 1921'de Türkiye-Fransa Antlaşması imzalandı. O dönemde Hatay da Suriye ile birlikte Fransız nüfuz bölgesinde kaldı. Fakat Türkiye, buradaki Türklerin haklarının korunması için özel hükümler koydurduğu için Türkler hem dillerini resmi dil olarak kullanabildiler hem de iç işlerinde bazı ayrıcalıklara sahip oldular".

    Her ne kadar Hatay, Fransa yönetiminde Suriye sınırları içinde kalsa da yoğun Türk nüfus nedeniyle özerk bir yönetim kuruldu. Taa ki 1936 yılında Fransa, Hatay'ın bağımsızlığını Suriye'ye vereceğini açıklayana dek. Karara Türkiye itiraz etti, "Ankara anlaşması ihlal ediliyor" dedi. Konuyu Milletler Cemiyeti'ne taşıdı. Prof. Dr. Halil Bal, o gün Meclis'te Mustafa Kemal Paşa'nın "Şimdi önümüzde çok önemli bir mesele var. Bu da sancak meselesidir. İskenderun Hatay meselesidir" diye cevap veriğini söyledi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1938 YILINDA HATAY İÇİN TEKRAR MASAYA OTURULDU

    İki yıl sonra Türkiye ile Fransa tekrar masaya oturdu. Hatay'ın toprak bütünlüğü ve siyasi statüsünün korunmasına karar verildi. Bir yıl sonra da Fransa Hatay'dan askerlerini çekti. Söz Hatay Millet Meclisi'ndeydi. Prof. Dr. Bal, Meclis'te o günkü gelişmeleri şöyle aktardı: 

    1939 YILINDA HATAY ANAVATANA KATILDI

    "Fransa, Avrupa'daki gelişmeler yüzünden sıkıştığı için Hatay'ı Türkiye'ye vermeyi kabul etti. 1939 yılında kurulmuş olan Hatay Cumhuriyeti Suriye'den ayrılmış bir vaziyette başında Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen, Başbakan Abdurrahman Mekek vardır. Hatay Meclisi, Türkiye'ye katılma kararı almıştır. Fransa ile yapılan bir nihai antlaşma ile Hatay anavatana katılmıştır". 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow