Önce çaldılar sonra bahçeye bıraktılar
Büyükada’nın şiirlere konu olan Viranbağ bölgesinde, 19. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen üzüm teknesi kayboldu. Üzüm teknesinin kaybolduğu, 2 hafta sonra fark edildi. Tarihi miras olduğuna ilişkin sosyal medyadan paylaşılan mesajlar hırsızları insafa getirdi. Üzüm teknesi bir evin bahçesine bırakıldı. Tarihçi Murat Devres "Viranbağ'daki 40 yıllık yağmanın son örneği. En kısa zamanda bu alanın koruma altına alınarak, restore edilmesini ümit ediyoruz" dedi.
Büyükada'nın tarihi ve doğal güzelliğiyle tanınan Viranbağ bölgesinde, bağcılık kültürünün son eserlerinden olan üzüm teknesi hırsızlar tarafından çalındı. Mustafa Nuri Devres Vakfı'na ait yaklaşık 1 ton ağırlığında, 1 metre 80 santim boyutundaki üzüm teknesinin yerinde olmadığı 2 hafta sonra fark edildi. Tarihi eser niteliğindeki üzüm teknesinin çalındığı yetkililere bildirildi. Sosyal medya paylaşımlarıyla da duyuruldu. Üzüm teknesi günlerce arandıktan sonra, Adalar Belediyesi ekipleri tarafından Nizam Mahallesi'nde bir bahçede bulundu. Üzüm teknesi bahçeden taşınarak, koruma altına aldı. Tarihi eserin yeniden Viranbağ'daki Mustafa Nuri Devres Villası'na taşınmasına karar verildi.
"VİRANBAĞ'DAKİ YAĞMANIN SON ÖRNEĞİ"
Tarihçi Murat Devres, hırsızlık olayının Viranbağ'da son 40 yıldır süregelen yağmalama sürecinin son örneği olduğunu belirterek, "En kısa zamanda bu alanın koruma altına alınarak, restore edilmesini ümit ediyoruz" dedi. Devres, Adalar Müzesi'nde Viranbağ'ın önemi ve üzüm teknesinin değeri hakkında konferans verdiğini, yaklaşık 30 kişilik bir ekiple de yerinde inceleme yaptıklarını ifade etti. Konferanstan 2 hafta sonra üzüm teknesinin kaybolduğunu söyleyen Devres, "Çok üzüldük. Buradan neler alındı neler. Biz buraya her geldiğimizde çöp topluyoruz" diye konuştu.
Viranbağ'ın büyükbabası Toğrul Devres'in babası, İzmir Baro Başkanı Avukat Mustafa Nuri Devres'in emaneti olduğunu belirten Tarihçi Devres, "Yahya Kemal Beyatlı, burayı şiirle ölümsüzleştirmiş. Bu alan Abdulhamit Han dönemindeki haritalarda 'Büyükbağ' olarak geçiyor. Buradaki gazino binasının tarihi en az 100 yılı aşkın" diye konuştu.
"ÖNEMSENDİĞİNİ ANLAYINCA GERİ GETİRDİLER"
Üzüm teknesinin kaybolduğunu ilk fark eden Yüksek Mimar Korhan Gümüş ise "Geçtiğimiz pazar buraya misafirlerimle geldim. Misafirlerime, 'Size çok güzel bir şey göstereceğim. İnanamayacağınız bir şey. Burada bir üzüm teknesi var' dedim. Geldim ve herkese, 'Bakın üzüm teknesi burada duruyor' dedim. Bir baktım yok, gitmiş. Bunun üzerine sosyal medya hesaplarımızdan paylaşımlar yaptım. Viranbağ'a adını veren üzüm teknesinin kaybolduğunu duyurdum. Sonra Nizam Mahallesi'nde bir bahçeye taşındığını söylediler. Böyle şeyler çok oluyor. Götüren kişinin üzüm teknesi olduğunu bilmediğini tahmin ediyorum. Çünkü önemsendiğini duyunca buraya geri getirmeyi düşünmüş. Bir hata yaptığını anlamış" dedi.
"ÜZÜM TEKNESİ KORUMAYA ALINACAK"
Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ise, "Adalar'da bu tür şeyler çok oluyor. Çok kısa sürede sivil toplumun uyarısıyla harekete geçtik, eser bulundu. Şu an koruma altında. Bir plaket hazırlayarak tekrar yerine koyacağız ki, tarihi tamamlamış olalım" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Başöğretmenlik 20 yıl şartı nedir? 20 yılı dolduranlar başöğretmen olabilecek mi?
SON DAKİKA! Devlet Bahçeli’nin çağrısı sonrası neler oluyor? “ÖCALAN’I DİRİ DİRİ İMRALI’YA GÖMDÜLER” Dikkat çeken analiz…
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dünyaya Gazze çağrısı: Kalıcı ateşkes sağlanmalı
Hakan Doğukan Taşçı kimdir? ''Fırat Sarı'yı hastaneden tanıyorum'' Hakan Doğukan ifadesinde ne dedi?
Kafede şüpheli çanta paniği