Mustafa Kemal ve arkadaşları Samsun'a nasıl çıktılar?
19 Mayıs 1919, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının 'Kurtuluş Mücadelesi'ne ilk adımı attıkları, Samsun'a ayak bastıkları o tarihi gün. İşte 19 Mayıs günü ve hemen öncesinde yaşananlar...
"1919 yılı Mayısının 19'uncu günü Samsun'a çıktım" (Mustafa Kemal Atatürk). Yıllar sonra kaleme aldığı Nutuki bu cümleyle başlıyordu. Yıllarca verilen mücadelenin, savaşların, cephelerin, kongrelerin yanında o 19 Mayıs günü ayrı bir önem sahipti. Pek çok şeyin sonu ve pek çok şeyin de başlangıcını o gün belirledi.
Dört gün öncesiydi, 15 Mayıs 1919 sabah saatleri, Yunan kuvvetleri İzmir'e yavaş yavaş çıkarma yapıyor. Bir gazeteci Hasan Tahsin ilk ateşi açıyordu. 31 yaşında vurularak öldürülüyor. Naaşı İzmir Saat Kulesi'nin altında bulunuyordu.
60 bin renkli bardakla dev Atatürk portresi
Bir gün sonrası 16 Mayıs 1919, 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal ve beraberindeki 18 kişi İstanbul Galata'dan 41 yaşındaki İskoç yapımı Bandırma adlı vapura biniyor. Mustafa Kemal ve arkadaşlarının kağıt üzerindeki görevleri Samsun ve çevresinde denetim yapmak, yaşanan olayları bastırmak.
Geminin kaptanı 21 yıllık tecrübeli kaptan İsmail Hakkı Bey. Mustafa Kemal'in yanında 18 silah arkadaşı var. Yolculuk 3 gün sürecek. Karadeniz fırtınalı. Mustafa Kemal ve kaptan İsmail Hakkı Bey, geminin kıyıya yakın seyretmesine karar veriyorlar. Nedeni düşman gemilerinin olası saldırısı. Ve planda olası bir saldırıda ilk olarak Sinop Limanı'na ayak basmak var.
Öğrencilerden "Gençliğin Atatürk'e Cevabı" kısa filmi
Yolculuk sakin ama fırtınalı geçiyor. 3 günlük yolculuk sonunda 19 Mayıs 1919 Pazartesi sabahı Samsun'a varıyorlar. Saatler sabah 6'yı gösteriyor. Samsun Limanı'na demir atan Bandırma Vapuru'na bir bir sandal yaklaşyıyor. O sandalda Kurmay Binbaşı Mahmut Ekrem Bey var. Mustafa Kemal ve arkadaşlarını karşılama gidiyor. Bandırma'nın güverstesine çıkıyor ve "Hoşgeldiniz Paşam" diyor.
Mustafa Kemal ve arkadaşları, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Samsun'da ayakta kalan tek iskele olan Tütün İskelesi'nden Samsun'a ayak basıyorlar. Fazla kalabalık olmayan bir heyet onları karşılıyor. Ve aralarında sadece 1 kadın var Sakine Baturay. Kurtuluş Savaşı boyunca Samsun ve çeversinde kadınları örgütleyen, cepheye içlik ve gerekli malzemelerin ulaştırılamasını sağlayan Sakine Baturay. O da o 19 Mayıs sabahı 'Kurtuluş Mücadelesi'nin ilk adımlarına şahit oluyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kasesi 1000 TL! Uludağ'daki 'çorba' Bakanlığı harekete geçirdi
Üşümeye hazır olun! Marmara’da hava sıcaklıkları 10 ila 12 derece azalacak
Son Dakika Haberleri... Rusya’da Yakalanan Berat Can Gökdemir’in Türkiye’ye İadesi Talep Edildi
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
Bursa'da yarın okullar tatil mi 22 Kasım 2024? Valilikten açıklama geldi mi?