Muhafazakarlık Araştırması'na göre dindarlaşma azalıyor
Gezici Araştırma Şirketi'nin yaptığı "Muhafazakarlık Araştırması"na göre, Türkiye'de kendini muhafazakar veya dindar olarak tanımlayanların oranı azaldı; oruç tutanların, namaz kılanların sayısı düştü. İşte o araştırmanın sonuçları...
Gezici Araştırma Şirketi, Birleşmiş Milletler için Türkiye'nin 7 bölgesinin 36 ilinde 4 bin 860 katılımcıyla yaptığı "Muhafazakarlık Araştırması"nı yayınladı. Sonuç: "Kendini muhafazakar veya dindar olarak tanımlayanların oranı azaldı, namaz kılan ve oruç tutanların sayısı düştü."
2011'de kendini muhafazakar olarak tanımlayanaların oranı yüzde 32,3 iken, bu oran 2013'de 30,6'ya, 2015'te ise 30,2'ye düştü. Araştırmaya göre, yaş yükseldikçe "Muhafazakarım" diyenlerin oranı artıyor. Eğitim yükseldikçe ise, "Muhafazakar değilim" cevapları alınıyor.
Türkiye dünyanın dindar ülkeleri arasında
Araştırmanın ortaya koyduğu rakamlar, dindarlaşma konusunda bir azalma eğilimini işaret ediyor. Son 2 yıl içinde oruç tutanların sayısında da azalma var. 2013'te "Ramazan ayı boyunca oruç tutacağım" diyenlerin oranı yüzde 44,6 iken, 2015'te bu oran 42,1 oldu. Kadınlar erkeklerden daha düzenli oruç tutuyor. İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güney Doğu Anadolu'da oruç tutma oranı, Türkiye ortalamasından fazla.
"Dindarlık araştırmasına", Meclis araştırması talebi
Kadınların erkeklerden daha düzenli yaptığı bir diğer ibadet de namaz kılmak. Araştırma, namaz kılanların sayısında da azalma olduğunu gösteriyor. Eğitim seviyesi yükseldikçe düzenli namaz kılanların oranı azalıyor.
Katılımcılara "Başörtüsü kullanıyor musunuz?" sorusu da yöneltildi. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 53,2'si başörtülü olduğunu belirtti.
Araştırmaya göre, dindarlaşma azalıyor ancak görünürlük artığı için artıyormuş izlenimi veriyor. Araştırmada, bunun en önemli sebebi olarak da başörtülü öğrencilerin üniversiteye gitme ve iş dünyasında yer alma oranlarının artması gösteriliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI | TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler?
AFAD - KANDİLLİ RASATHANESİ SON DEPREMLER LİSTESİ 23 ARALIK 2024: Deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? Kahramanmaraş, Mardin, Bilecik...
Kabine Toplantısı saat kaçta? Kabine Toplantısı gündem maddeleri neler? Memur ve emekli zammı, 2025 asgari ücret zammı...
MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURULARI 2025 | MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? 19 farklı alanda 50 uzman!
İşte 2024'ün Kelimesi: TDK ve Üniversite Oylamasına 1 Milyon Kişi Katıldı