Mobbing'e "yaklaşık ispat" yorumu
İşçinin iş yerinde karşı karşıya kaldığı sistematik baskı ve yıldırma davranışları mobbing olarak adlandırılıyor. İspatı zor bir baskı biçimi olan mobbing'i yaşayanlar için yargıtay, "Yaklaşık İspat" kavramını ortaya attı.
Sanıldığından çok daha fazla karşılaşılan mobbing'e örnek olarak kişinin sürekli sözünün kesilmesi, yaptığı işin sürekli eleştirilmesi, azarlanması, itibarını zedeleyecek işler verilmesi ve hakkında söylenti çıkarılması verilebiliyor. Birçok çalışan ispat zorluğu nedeniyle yargı yoluna başvurmaktan çekiniyor. Bazı hukuki yorumlara göre, işverenler işçinin mobbing'e uğramasını engelleme yükümlülüğü altında. Bunun sağlanmaması durumunda işçinin sözleşmesini haklı nedenlerle feshetme ihtimalinin önü açık. Yargıtay’ın içtihatlarına göre bir hareketin mobbing sayılabilmesi için sistematik, sürekli ve kasıtlı olması gerekiyor.
Milliyet Gazetesi’nin haberine göre, yargıtay yaklaşık ispat kavramını kabul ederek mobbing ispatını kolaylaştırdı. Buna göre, psikolojik tacizin genellikle tacizi uygulayan ile tacize maruz kalan arasında gerçekleşen bir olgu olması nedeniyle, olay akışı göz önüne alınarak sonuca gidilebiliyor. İşçinin kuvvetli emareleri ortaya koyması durumunda işverenin ihlal olmadığını ispat etmesi gerekiyor. Bu yöntem ile işçilerin mobbing'i ispatlaması kolaylaşıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA... AK Parti 8. Olağan Büyük Kongresi Bugün: Erdoğan'ın 3 Başlıklı Manifestosu
Altay Soğukları Türkiye’yi Esir Aldı! Dondurucu Hava ve Kar Yağışı Etkisini Artırıyor
İstanbul'da akıl almaz olay! Tavanı delip daireye girdi: Anne kıza dehşeti yaşattı!
HABER... Araştırma sürüyor: 5 gündür arazinin ortasında yanıyor
SON DAKİKA... Megakent bembeyaz: İstanbul için yeni uyarı geldi! Pazartesi okullar tatil olacak mı?