Milli savunma projeleri hız kazandı
Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde, yerli savunma sanayisi 2022 yılında da güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını karşılamayı sürdürüyor. Peki, kara, hava ve deniz projelerinde son durum ne?
KARA, HAVA VE DENİZ PROJELERİ HAYATA GEÇİRİLİYOR
Milli savaş uçağı, SİHA'lar ve helikopterler... Savaş gemileri, denizaltılar ve insansız deniz araçları... Tank, zırhlı araç ve füze projeleri... 2023 hedefleri için geri sayım sürerken milli savunma sanayisi karada, havada ve Mavi Vatan’da projelerine 2022’de hız verdi. Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde, güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için yürütülen çalışmalar sürüyor. 2022'de bu anlamda önemli bir kilit taşı.
MİLLİ MUHARİP UÇAK BİNASI AÇILDI
Savunma sanayisinde bu yılki ilk önemli gelişme milli savaş uçağı projesinin yapılacağı binanın açılışıydı. 20 bin parçadan oluşan milli muharip uçağın hedeflendiği gibi 18 mart 2023’te hangardan çıkması için yüzlerce mühendis çalışmalarına hız verdi.
SİHA'LAR DÜNYAYA AÇILIYOR
Yerli savunma sanayi en büyük atılımını insansız hava araçları alanında yaptı. Bayraktar TB-2 silahlı insansız hava araçları, terörle mücadelede gösterdiği başarının tesadüf olmadığını gösterdi. Önce Karabağ savaşında sonra da Rusya-Ukrayna savaşında başarısıyla tüm dünyanın dikkatini çekti.
Bayraktar TB-2'nin yanı sıra BAYKAR teknoloji muharip insansız uçak sistemi "Bayraktar Kızılelma" projesine de hız verdi. Kızılelma, kısa pistli gemilerden havalanabilecek ve hava tehditlerine karşı etkili olacak. Bin 500 kilogram mühimmat taşıyacak Kızılelma 5 saat havada kalacak.
MİLLİ HELİKOPTER "GÖKBEY" JANDARMA İÇİN HAVALANACAK
En önemli havacılık projelerinin yürütüldüğü TUSAŞ tesislerinde, helikopter projelerinde çalışmalar hız kazandı. Terörle mücadelede aktif görev alan atak helikopterinin yanı sıra Türkiye’nin ilk milli genel maksat helikopteri GÖKBEY için de geri sayım başladı. Milli helikopterler ilk görevini Jandarma Genel Komutanlığı için yapacak.
MAVİ VATANIN EFENDİSİ GELİYOR
Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde gerilim seviyesi yükselirken, Mavi Vatan’da güç çarpanı olacak deniz projelerinde de önemli gelişmeler yaşandı. Göreve başladığında Türk donanmasının en büyüğü olacak 232 metre boyundaki Anadolu Amfibi Hücum Gemisi’nde son test süreci başladı. Onlarca zırhlı araç ve personel taşıyacak gemiden Bayraktar TB-3 insansız hava aracı ile helikopterler de havalanacak. Devasa geminin 2022 yılsonunda göreve başlaması hedefleniyor.
MAVİ VATAN'IN YERLİ MUHAFIZLARI
İnsansız deniz aracı projeleri... Farklı boy ve kabiliyetteki insansız deniz araçları girdikleri testleri başarıyla geçti. Silah, radar ve görüntüleme sistemleri ile görev yapan insansız deniz araçlarının Mavi Vatan’ın yeni muhafızları olması için gün sayılıyor.
YERLİ DENİZALTI PROJELERİNDE SONA DOĞRU
Denizlerin üstü kadar altı da önemli. Reis sınıfı denizaltı projesi ile 68 metre uzunluğunda, 250 metre derinlik görev yapabilecek denizaltıların üretimi devam ediyor. 84 gün boyunca denizde görev yapabilecek denizaltıların önemli bir caydırıcı etken olacağı belirtiliyor.
Türkiye’nin milli denizaltı serüveninde tarihi bir de adım atıldı. Türkiye’nin önde gelen savunma firmalarından STM, milli imkanlarla tasarladığı STM500 denizaltısının üretiminde ilk aşama olan "mukavim tekne test" üretimine başladı. Yani "basınca dayanıklı” kısım ilk kez Türkiye’de sivil sanayide üretilmiş olacak.
MİLLİ TANK PROJESİNDE YENİ FORMÜL
Kara projelerinde ise en dikkat çekici gelişme milli tank projesi ALTAY'da yaşandı. Motor tedarikinde yaşanan sorun nedeniyle Güney Kore’den motor alındı. Bir yandan da yerli motor geliştirme çalışmalarına ağırlık verildi. Bunun yanı sıra Türk savunma firmaları tarafından üretilen zırhlı araçları ihracat başarısını sürdürdü.
KARADA "İNSANSIZ" DÖNEM BAŞLADI
HAVELSAN'ın insansız kara aracı BARKAN da 2022'de kabiliyetlerini sergiledi kısa süre içerisinde test sürecini tamamlayıp göreve başlaması bekleniyor. Bunun yanı sıra Türk savunma devi ASELSAN, yürüttüğü yüzlerce projede önemli mesafe kat etti. Kritik ürünleri millileştiren kurum, milyonlarca dolarlık ihracat başarısına da imza attı.
Yerli füze projelerinde de büyük başarı yakalandı. ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE tarafından yürütülen projeler ile güvenlik güçlerinin kabiliyetleri artırıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü