Baro başkanı kadınlar gününde kadın avukatı kürsüden itti
Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi'nin ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ nedeniyle düzenlediği basın açıklamasında Baro Başkanı Ali Er, Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi Şilan Türk'ü konuşma yaptığı sırada kürsüden iterek müdahale etti.
Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi'nin ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ nedeniyle düzenlediği basın açıklaması skandal bir olaya sahne oldu.
Mersin Barosu Başkanı Ali Er, konuşmasında referandum konusunda baronun bir fikrinin olmadığını söyledi. Er, "Anayasa değişiklikleriyle ilgili tüm üyelerimizi kapsayıcı bir 'evet' ya da 'hayır' açıklamasının, baromuzun düşünsel yapısını yansıtmayacağını, farklı görüşte olan avukat arkadaşlarımızı kapsamayacağını, bu konuda tavır göstermenin baromuzu siyasi taraflara iteceğini ve bunun da tüm meslektaşlarımıza zarar vereceğini düşünmekteyiz" dedi.
Bir avukat itiraz etti
Er'in konuşmasını bitirmesinin ardından bir kadın avukat, "Açıklamanızda yönetim kurulu adına diyorsunuz, ben yönetimdeyim, bu açıklamayı kabul etmiyorum" dedi.
Baro başkanı iterek müdahale etti
Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi Şilan Türk de bu sırada kürsüye çıkarak, üyelerin istifa metnini okumak istediğini söyledi. Bu sırada Türk, Baro Başkanı Er tarafından kürsüden itildi. Bazı avukatlar olaya tepki gösterirken, kısa süreli arbede yaşandı.
"Baro metnin değiştirilmesini istedi"
Tartışmanın büyümesi üzerine tekrar kürsüye çıkıp istifa metnini okumak istediğini dile getiren Türk, şöyle konuştu:
"Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu'nun (TÜBAKKOM)basın açıklaması metninde geçen 'son 10 yılda artan şiddet', 'kararlı bir devlet politikasının uygulanmaması' ve 'şiddetin her türlüsüne hayır ibareleri', siyasi olduğu ve mevcut iktidarı hedef gösterdiği düşüncesiyle, ülkenin hassas bir dönemden geçtiği bahane edilerek, baro başkanlığı tarafından metnin değiştirilmesi istenmiş, aksi halde okunmayacağı beyan edilmiştir. Metni tamamen okumak istediğimi, metinde geçen ve büyük harfle yazılan 'hayır' kelimesinin küçük harfle yazılmasında bir sakınca görmediğimizi, hatta 'son 10 yılda' ibaresi yerine 'son yıllarda' ibaresini de kullanabileceğimizi bildirmemize yönelik uzlaşma çabamıza rağmen, baro başkanının bu tavrı devam etmiştir. Bunun yanında söz konusu etkinlikleri 'bu şekilde müdahalelerle yapamayacağımızı' bildirdiğimizde aldığımız cevap, 'Yerinize yapacak adam bulunur' şeklinde olmuştur."
Baro başkanı: Evet olsa da aynısını yapardım
Baro Başkanı Er ise metnin, komisyon tarafından dayatılmaya çalışıldığını savundu.
Er şöyle konuştu: "TÜBAKKOM, her yıl kendi metnini oluşturarak, tüm barolara gönderiyor. Bu metnin içeriğini okumak zorundaymışsınız. Metindeki 'hayır'ın büyütülerek basına dağıtılması isteniyor. 'Gelin, küçültün' dedik. Gelmediniz, onu da yapmadınız. Şu ortamda, gündemde 'hayır'ı niye büyütüyorsunuz? Niye barolara baskı yaparak, bunu okutma gereği duyuyorsunuz. TÜBAKKOM, baroların üzerinde bir kuruluş değil. Burada sıkıntı 'hayır' ifadesinin büyük olması, hassas ve sıkıntılı bir konu. 'Evet' de olsa aynısını yapardım. Burada mesele 'hayır'ın büyük yazılması. Kimse barolara bu şeyi dayatamaz."
Tartışma, başka bir avukatın bildiriyi okumasıyla sona erdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...
KENDİ ELLERİYLE YAPTI! Yatağa bağımlı 47 yıllık eşi için binanın dışına asansör
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı