hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Meke Gölü neden kurudu? | Video

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türkiye'nin can suyu, tarımın gizli kahramanı göller birer birer kuruyor. Yapılan araştırmalar da ortaya endişe verici bir tablo koyuyor. Biz de hazırladığımız haberler ile bir hafta boyunca farklı göller üzerinden bu durumun nedenlerini inceleyeceğiz. Konya'da bulunan ve içinde neredeyse bir damla bile su kalmayan Meke Gölü de bu göllerden ilki.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir göl kurur, kuşlar uğramaz olur. Topraktan boy veren ekin, bir daha selamlamaz güneşi. Önce kurur toprak, ardından çatlar. Geriye kalan insanın çaresizliğidir.

    Damla damla azalan suyundan geriye sadece su damlaları kaldı. Yıllardır alarm verem göl sonunda kurudu. Peki, ama neden? Meke Gölü, Konya'nın Karapınar ilçesindeki volkanik göllerden tarihi 5 milyon yıl öncesine dayanıyor. Bir doğa olayı sonrası oluştu. Son şeklini de 9 bin yıl önce ikinci bir patlamanın olmasıyla aldı. Ve bu hali ona "dünyanın nazar boncuğu" unvanını getirdi. Yeraltı su kaynaklarından beslenen ve suyu tuzlu olan gölün derinliği 12 metreydi. Yıllar içinde Konya'nın uğrak turizm noktalarından biri haline geldi. Etrafında piknik yapılan, suyunda serinlenilen gölün çevresinde tarım artmaya başladı. Ama sulama bilinçsizdi. Üzerine kuraklık da eklenince su azalmaya başladı.

    Adım adım suyu çekilen gölün önce rengi mikroorganizmalardan dolayı kırmızıya döndü. Sonra ise hızla kurudu. Ve bu kurumanın önü bir türlü alınamadı. Meke Gölü'nde artık bir avuçtan az su var. Tarımsal sulama kontrol altına alınsa yer altı su kaynakları yeniden dolsa bile göl eski haline döner mi bilinmiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow