hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mehmet Uçum: "Halkın iyiye dönük beklentisi anayasa talebidir"

    KAYNAKCNN TÜRK

    Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, halkın, kanun ile karşılanamayacak taleplerini, anayasaya tercüme etmenin siyasetçilerin görevi olduğunu söyledi. Uçum, "halkın anayasa talebi yok tespiti tam bir ezberdir" dedi. Gündeminde ilk 4 madde tartışmaları da vardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni anayasaya ihtiyaç olup olmadığı tartışmasına mercek tuttu. “Halkın gündeminde yeni anayasa talebi yok, tespiti tam bir ezberdir” dedi.

    “halk yeni anayasa konusundaki beklentisini hukuksal dille ifade etmez, tarih boyunca da böyle olmamıştır. Halkın sisteme ilişkin daha iyiye yönelen tasavvurlarının ve beklentilerinin anayasa altı normlarla karşılanamayan seviyesi bizatihi yeni anayasa beklentisidir. Siyasetçilerin görevi anayasa altı normla karşılanamayacak düzeylerini yeni anayasaya tercüme etmektir.”

    Mehmet Uçum: Halkın iyiye dönük beklentisi anayasa talebidir

    Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, yeni anayasaya ilişkin kaleme aldığı makalesinde, mevcut anayasada yapılan değişiklikler nedeniyle yeni anayasa yapmanın gereksiz olduğu tezine karşı çıktı. 82 Anayasasının 177 asıl maddesinden 103’ünün “darbe anayasası hükümleri” olarak devam ettiğini belirten Uçum, “Sadece 51 maddede tümden ya da önemli ölçüde değişiklik oldu. 23 madde ise tamamen yürürlükten kaldırıldı” dedi. “Neredeyse tamamen değişti yeni anayasa hedefi gereksizdir" görüşü tam bir ezberdir” değerlendirmesinde bulundu.

    Uçum yeni anayasada sil baştan bir kurgu olmaması gerektiğini de öne sürdü. “İlk 4 madde halkın genel iradesi olan milli iradenin vazgeçilmezidir” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mehmet Uçum: Halkın iyiye dönük beklentisi anayasa talebidir

    “Değiştirilmezlik devamlılıkla ilgilidir darbecilikle ilgili değildir ve 1924’ten beri vardır. 1982 Anayasası değiştirilmezliğin kapsamını genişletti diye değiştirilmezlikten vazgeçilmesini savunmak isabetli değildir. Değiştirilmezlik ilkesinden vazgeçilmesi asla doğru olmaz. Değiştirilmezlik ilkesinin korunması devamlılık açısından bir zorunluluktur.”

    Uçum, yeni anayasada başkanlık sisteminin ve yüzde 50+1 kuralının korunmasının ise “halkın demokrasi mücadelesindeki zaferinin bir gereği” olduğuna da vurgu yaptı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow