MEB’den Şiddet Algısı Araştırması: Liselilerin %53'ü sanal medyada hakarete uğruyor
Sanal medya gençleri de tehdit ediyor. Lise öğrencilerine göre, toplumda şiddetin en çok görüldüğü yer dijital ortam. Milli Eğitim Bakanlığının lise öğrencileri arasında gerçekleştirdiği "Şiddet Algısı Araştırması"nın sonuçları belli oldu. Buna göre, öğrencilerin şiddet olarak algıladığı davranışların başında "özel bilgi ve fotoğrafların internet ortamında paylaşılması ile tehdit edilmek" geldi.
Lise öğrencilerine "şiddet nedir?" diye soruldu. En çok yanıt sanal medya ve internet ortamı ile ilgili geldi. "Özel bilgi ve fotoğrafların internet ortamında paylaşılması ile tehdit edilmek" tüm bunların başındaydı. Lise öğrencilerinin yüzde 92,3'ü bu durumu şiddet olarak değerlendirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı, lise öğrencileri arasında "Şiddet Algısı Araştırması" gerçekleştirdi. 26 ilden 7 bin 511 lise öğrencisi katıldı. Anket, 10 ve 11'inci sınıf öğrencilerine uygulandı.
Lise öğrencilerine göre, şiddet olayları en çok dijital ortamda yaşanıyor. Yüzde 37,1'i böyle düşünüyor. Sanal medyada paylaştıkları içeriklerin kasten beğenilmemesi, beğenilerin geri çekilmesi ve dijital ortamda gruplara alınmama gibi durumlar da onlara göre şiddet. Bu durumları şiddet olarak algılayan öğrencilerin oranı ise yüzde 15 ile yüzde 20 arasında ölçüldü.
Ve siber şiddet. Öğrencilerin yüzde 73,5'i bir paylaşımın ekran görüntüsünün alınarak yayılmasını, yüzde 72,8'i ise popüler bir görüşe karşı çıkan kişilerin aşağılanmasını şiddet olarak değerlendirdi. Geçmişte yapılan bir paylaşımın bulunup sosyal medyada eleştirilmesi de öğrencilerin yüzde 61,3'ü tarafından şiddet olarak tanımlandı.
Araştırmaya katılan lise öğrencilerinin yüzde 53'ü en az bir kez sanal medyada hakarete uğradığını, yüzde 40,8'i ise en az bir kez hakaret ettiğini söyledi. Diğerleri gibi davranmadığı için baskı gördüğünü söyleyen de oldu, popüler bir görüşü savunmadığı için aşağılandığını söyleyen de.
Araştırma sonuçları, dijital ortamın çift yönlü bir şiddet alanına dönüştüğünü de ortaya koydu. Yani öğrencilerin sanal medyada hem mağdur hem de şiddeti uygulayan olduğu vurgulandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Şanlıurfa’da Feci Kaza: 2 Otomobil Kafa Kafaya Çarpıştı, Aynı Aileden 3 Ölü!
Kan donduran cinayet! 24 yaşındaki Hatice toprağa verildi: Anneden yürek yakan feryat
15 Yaşındaki Gülden’i 20 Bıçak Darbesiyle Öldüren Cani, Cinayeti Önceden Mesajla Paylaşmış: “Cezaevinde Koğuş Ağası Olacağım”
Adana'da 6 Günlük Acı Son: Cumali Timi Toprağa Verildi
Gözü Önünde Evi Yanan Kadın Sinir Krizi Geçirdi