Masum Türker: Altın Türkiye'ye gelmeseydi Libya, Karabağ, Mavi Vatan çıkışları olamazdı
Eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Masum Türker, Ahmet Hakan'ın Tarafsız Bölge programına konuk oldu. Türker, CHP'nin başlattığı "128 milyar dolar nerede" tartışmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türker, "Altın Türkiye'ye gelmeseydi Libya, Karabağ, Mavi Vatan çıkışları olamazdı" ifadesini kullandı.
PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Masum Türker'in CNN TÜRK'e yaptığı açıklamadan öne çıkan noktalar şöyle:
Bir ülkeyi tehdit ederseniz parasıyla tehdit edersiniz, borçla tehdit etmezsiniz. 2004 yılından sonra adım adım kuruldu. Türkiye'de aracı kurumlarının büyük kısmı yabancı şirketlerdir. Ben içi acıyan bir insanım. Bu iktidar var diye birilerinin Türkiye'yi soymasına göz yumamam. Hepimizin milliyetçi olması lazım.
TÜRKİYE'DE REZERVLER NEREDEN ARTIYOR?
Türkiye'de rezervler uzun vadeli yatırımlar için getirilen paralardan artıyor. Bunu niye kimse konuşmuyor. İlk Merkez Bankası'nın kuruluşundan bugüne kadar geçerli olan rezerv hesabı yapıldığında o borç paraya rezerv diyorlar. Ben ise şöyle anlatıyorum. Bir ülkenin rezervi artık iki türlüdür. Bir özkaynaklarından oluşan rezerv. Kendi altınlarımız, kendi dövizlerimiz. İki borçlanılarak ya da sıcak para o da yabancı kaynaklara dayanan rezerv. Bunların dışında bir çeşit daha var o da uzun vadeli yatırımlardan dolayı rezerv. Muhasebe mesleğini bilen insanlar, bilançonun pasif tarafında üç kalem var. Öz kaynaklar, uzun vadeli ve kısa vadeli borçlar. Biz sürekli kısa vadeli borçlara bakıyoruz.
"TÜRKİYE ÜZERİNDE BİR PROJE OYNANIYOR"
Şu anda bir proje var. Şimdi bu proje Türkiye üzerinde oynanıyor. Aslında pandemi olmasaydı 2020 yılında patlatacaklardı. Projeyi de muhaliflerin hoşuna gidecek şekilde Cumhurbaşkanının üzerinden yapıyorlar. Nasıl yapıyorlar? Terörün finansmanı konusunda siz taraf oldunuz Türkiye olarak tespit etmeye çalışıyorlar. Ben o toplantıya tesadüfen gönderildim. Ben gördüm. İlk işim bu çalışmanın sonunda bu gelen adamlar böyle yapacaklar dedim. Türkiye üzerinde böyle eli olanlar var.
TÜRKİYE'NİN YURT DIŞINDAKİ ALTINLARI YURDA GETİRİLDİ Mİ?
Ahmet Hakan: Türkiye'de vatansever insanlar, Türkiye'nin altınlarını Türkiye'ye getirmek için çaba sarf etmişler. Bu altınlar Türkiye'ye getirildi mi tamamen?
Getirildi. Altınlar çok değildi ki? Bela şu. Hükümet düzeni değişti kendi adamları yok oldu. Sistemde bekçi var. Adamları varken geldi. Adamları bunun farkına varmadı. Berat Albayrak'ın bu işte bir suçu yok. Sistemsel değil ama bir bakanın ekonomi bakanıyken yapmaması gereken hatalar yaptırıldı ona. Herkes rahmetli Unakıtan'ı hayali ihracatla suçluyordu. Ben dedim ki ben de yeminli müşavirim yarın ben de onun yerinde olabilirim. Müşterimin ne yaptığını bilemem ki. 128 milyar yurt dışına gitmiştir. Karşılığı da gelmiştir. Dolar yükselince gidiyor. Dolar yükselmediğinde gitmiyor. Bu oyunu oynayanlar oynarken bir iki kere hükümetin atanmasında hamle yaptılar başarısız oldular. Berat Bey giderken kur değişmedi. O tarihte Merkez Bankası Başkanlığı'na Naci Bey geldi ve ezberleri bozdu. Bu olgulara böyle bakmak lazım. Bu konuda milleti sevenleri Merkez Bankası bünyesinde en azından devletin yönetimlerine hatta muhalefete anlatmaları gerekir.
"BENCE ALBAYRAK BAŞARILIYDI"
Albayrak'ı herkes saldırıyor belki damat olduğu için saldırıyorlardı ama bence Albayrak başarılıydı, başarısız değildi. Orada ekonomiyi yönlendirmeye alışmış kişiler liderin çevresine gidip şikayet ederlerdi damat olduğu için şikayet edemiyorlardı rahatsızlık buydu ama yönetim iyiydi.
Altın Türkiye'ye gelmeseydi, Libya, Karabağ, mavi vatan çıkışları olamazdı.
'128 MİLYAR DOLAR' TARTIŞMASI TÜRKİYE'NİN ALEYHİNE Mİ?
Ahmet Hakan: '128 milyar dolar nerede?' diye kampanya yapmak Türkiye'nin aleyhine mi olur?
Rezerv derseniz aleyhinedir ama rezerv değil derseniz aleyhine değildir. O zaman mükemmel bir kampanyadır, hesap soruyorsunuz demektir. Türkiye'nin en fazla faiz ödediği, dış açık verdiği dönem bu dönemdir. Merkez Bankası bu dönemde çok kar etmiş diyorlar. Bir ülkede Merkez Bankaları çok kar ediyorsa o ülkede çok büyük zarar vardır. Bu süreç içinde ne yapıldı. 2004-2018 arası MB'ye sürekli piyasaya ucuz fiyata dolar verdirdiler. Beray Bey'e kim o aklı vermişse başarılı olan tarafı şu. MB'yi son zamanlarda çok fazla piyasaya sokmuyordu, onların oyunlarıyla başbaşa kaldılar. MB'de biriken karları devlete ödetti. MB dövizden kar ediyordu ama devlet bu karı almıyordu. Bunu yaparken o gözüken ve bazılarının hırslı bir şekilde yaparken o para devlete geçti. Para devlete geçince kıyamet o zaman koptu. Türkiye'yi 2001 krizinde yıpratmak için bu aklıevveller bunu yaptırdılar. Ziraat Bankası'nın, Halk Bankası'nın birikmiş karlarını dağıttırdılar. Sermaye ihtiyacı var dağıttıktan 1 ay sonra diğer cepten sermaye artırımı yapıp Ziraat Bankası'na para yatırıyoruz. Eğer bazı bilgiler devletten önce birilerine gidiyorsa o kişiler gitmeli. O kişilerin gitmesi için hepimiz ön ayak olmalıyız.
Ben diyorum ki bu 128 milyar dolar yurt dışına çıkmıştır. Bu oyun 2004 yılından beri oynanan bir oyun. Bu para dışarı çıkıyor ve aynı anda aynı parayı finanse edecek şekilde geliyor. Kurlarla oynanıyor diyorum. Bu süreç içerisinde dolardan dolayı kayıplar ne kadar oldu. Hükümetin de bunun üstüne gitmesi lazım. Bunu sorgulaması gerekenler bunları başarı hikayesi gibi anlatıyordu. Ben de şimdi 128 milyar dolar gitti diyorum. Ama giderken kendi parasını götürmüş götürenler ama kazançları hala Türkiye'dedir. Bu aldıkları dolarların gitmesini istemiyorlarsa fiili dolar alım satımı yapıldığı zaman efektif alım satım sağlayın. Türkiye 1999'dan beri alınması gereken senyoraj gelirinden vazgeçmiş oldu. Bu vergiler Merkez Bankası'nda toplanıyordu. Şimdi ben diyorum ki, dolar almış bireylerin dolarları fiili duruyor mu? İş adamları batarken bankalar kar dağıtıyorlar. Niye kızdılar pandemi dolayısıyla, kar dağıtımı durdu diye. 128 milyar dolar tartışmasına böyle bakmak lazım.
Dev projelerle ilgili olarak 2011 DSP seçim bildirgesinde var. Bunun altyapısını oluşturmalıyız. Bu dev projeler küçük proje olarak Cumhuriyet'in kuruluşunda uygulandı. İlk şirketi Devlet Malzeme Ofisi ile birlikte kurmuşlardır. O şirket şimdi Türkiye'nin en büyük buzdolaplarını yapıyor. Bu solun Sovyetler dağıldıktan sonra sermaye yok, nasıl yapacaklar, özel sektörle ortaklık başladı. Bu düzenin adı progresifliktir ilericiliktir. Ben de bunu 2011 seçim bildirgesine koymuştum. O zaman bizim söylemlerimize AK Parti bile karşı çıktı. Baktım bu sekilde ortaklık başladı. Doğru bir sistemdir bu. Türkiye'nin sosyalist düzeninin ayakta kalması için gereklidir. Bu mallar sonuçta bu ülkenin. Yapılanda şu hata var. Fazla para veya fazla kar vermiş olabilirler. Sistemin alt yapısı oluşurken projeye göre hukuk oluşturuldu. Avrasya Tüneli'nin projesi 57. hükümette hazırlanmıştı. 57. hükümet döneminde mavi akım çok ucuzdu ama sonradan yapılan değişiklikle çok zararlı hale dönüştü.
YURT DIŞINDAKİ ALTINLAR GELMESEYDİ NE OLURDU?
Ahmet Hakan: Yurt dışındaki altınlarını Türkiye'ye getirilmemiş olsaydı Türkiye ne tür bir tehdit altında olacaktı?
Türkiye bu kadar yıldır Azerbaycan'daki olaylara müdahil olabildi mi? Şimdi olabildi. Türkiye'nin Mavi Vatan projesi bugünün projesi değildi ki. Ecevit'in İsmet Paşa'nın rahatlıkla söylediği söylemlerdi. Bu söylemleri daha sonra sağ tandaslılar da söyledi ama nasıl söyledi çok sessizce söyledi ama şimdi rahatlıkla söylüyoruz. Libya'da biz asker bulunduramazdık ki kendimiz tek başımıza karar vererek, Fransa niye ısrarla Rum kesiminde üs kurmak istiyor, bizim bu kadar güçlü olmamızı beklemiyorlardı Doğu Akdeniz'de.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Kartalkaya'daki Otel Yangınında 12. Kattan Atlayan Şevval Şahin Hayatını Kaybetti
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2025: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)
Küçük kızıyla can verdi! Eşine son telefon: Yanıyoruz kurtar bizi!
Kartalkaya'da otelde yangın faciası! İhmal mi cinayet mi? Abdulkadir Selvi yazdı